Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu obserwuję moją pompę jak grzeje bojler i przychodzi czas defrostu to ona przełącza się samoczynnie na ogrzewanie czyli CO , obserwowałem to kilka razy aby pominąć przypadek ,też tam macie w swoich pompach ???  nie ukrywam że jestem z tego zadowolony ale żeby przez 3 lata tego nie zauważyć ?? 

• Lubię to 1
Opublikowano

Ten defrost to jakaś postać z bajki Kraina lodu?

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, berti napisał(a):

Od jakiegoś czasu obserwuję moją pompę jak grzeje bojler i przychodzi czas defrostu to ona przełącza się samoczynnie na ogrzewanie czyli CO , obserwowałem to kilka razy aby pominąć przypadek ,

To normalne  zjawisko PC  potrzebuje do bezpiecznego defrostu ciepła które pobiera z instalacji CO bo tam jest większy zład wody. Defrost jest szybszy skuteczniejszy i nie wychładza CWU.

Obserwuj też czy czasem grzałka się włącza przy defroście (pompować obserwować 😀)

Opublikowano

No to jak grzałek nie ma to przy -20 C* może nie dogrzać budynku .

Opublikowano

W niektórych PC nie ma grzałki natomiast jest wyjście do sterowania nią np w Sprsun. Że pompa nie dogrzeje przy -20 to mniejszy problem pytanie jak zrobić defrost przy niskiej temperaturze wody chociażby przy pierwszym uruchomieniu instalacji zimą.

Opublikowano

Dla niektórych może to być problem bo przy -20 spada nam moc PC a rośnie zapotrzebowanie na ciepło w budynku i to tak średnio razy dwa , nagle potrzebujemy zródła grzewczego nie np 5 kW a 10 kW ciągłego grzania a do tego jeszcze defrosty grzanie CWU zle ustawiona krzywa grzewcza wyłączona grzałka w tacy ociekowej nie odśnieżona PC brak odpowiedniego serwisu PC to wszystko razem w wraz z narastającymi mrozami prowadzi do problemów z niedogrzaniem budynku. Dołóżmy do tego jeszcze jakiś brak prądu i zadajmy sobie pytanie  jak ja jestem na to przygotowany ?

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Dlatego coraz częściej spotykam w sieci instalacje z dwoma, a nawet trzema źródłami ciepła. Może to więcej kosztuje, ale tak patrząc jak niektórzy wybierają sobie najlepsze w danym momencie ,,paliwo'' do swoich źródełek i wiedząc jakie są obecnie zawirowania cenowe, to może nie jest najgłupsze rozwiązanie. Może się okazać że koszt takiej zabawy zwraca się z nawiązką po kilku/kilkunastu latach używania, już o bezpieczeństwie nie wspomnę.

Opublikowano (edytowane)

Czyli najlepszy kominek bez płaszcza wodnego. Jak prądu braknie to zawsze dom trochę ogrzejesz. Chyba jak wlejesz inhibitor korozji to ci ten kocioł tak szybko nie rdzewieje przecież centralne ogrzewanie starego typu na rurach stalowych po 40 lat i więcej wytrzymuje.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Jeżeli nie wymieniasz co miesiąc wody kotłowej, masz obieg zamknięty, to korozja tlenowa nie występuje w tak zastraszającym tempie. Prędzej od zewnątrz coś zacznie chrupać. Ale biorąc pod uwagę melanż kotła gazowego, HG, plus jakaś PC i jest to używane systematycznie zgodnie z zapotrzebowaniem, to nie widzę powodów żeby to miało paść szczególnie szybko.

Opublikowano
10 godzin temu, berti napisał(a):

W mojej pompie nie ma grzałek ,mam tylko grzałkę karteru sprężarki oraz tacy ociekowej którą i tak wyłączyłem bo niepotrzebnie zżera prąd.

Nie tu nie ma żadnego problemu ta pompa to nominał 7kw ale max to 9,5kw a ja do zasilania podłogówki potrzebuję w największe mrozy 3,5kw , ona już 3 lata temu przeszła chrzest bojowy jak było minus 21 to w domu było nadal 24 stopnie ale o ekonomi raczej mowy już nie było bo dobowo po 30kwh wtedy paliła,  na jej wykresie przy minus 30 stopniach ona ma nadal 80 procent mocy , drogawo mnie to wyszło na obecne ceny ale wtedy tak rózowo cenowo jak teraz nie było.