Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak ustawić krzywą grzewczą wydajnie i ekonomicznie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak,tak, a świstak zawija w sreberka 

Opublikowano

Widziałem,  niektórym to nawet kawę rano robi.

Opublikowano

Czy pompa kotłowa(przewałowa)powinna pracować cały czas,nawet po wygaszeniu kotła,ale tylko w zadanym przedziale,to jest u mnie 42st.C-załączenie i 55st.C-wyłączenie?Pytam,gdyż jak na styku dodatkowym załączoną mam"pompa przewałowa" i czujnik powrotu,to widzę,że wyłącza się i załącza kiedy chce i nie wiem od czego to jest zależne.Natomiast,jak ustawie "pompa CO" i czujnik powrotu,to pompka ta pracuje w zadanym zakresie temperatur.Czyli u mnie 42-45 st.C

Opublikowano

Ma dzialac razem z pompka CO.W žadnym przypadku nie wylaczaj na 4D przy 55.Ustaw max.temp.ktora sterownik pozwoli.Ta nastawa wylaczenia jest dla instalacji bez 4D-kiedy jest ta pompka tylko na rurze zasilanie-powrot i jedynym celom jest trzymac powrot w hysterezy ustawionej,po to cykluje.

Opublikowano
2 godziny temu, CeKris napisał(a):

Czyli u mnie 42-45 st.C

42-55st.C Pomyłka

Czyli startują wszystkie pompki równo...np od 42st.C,a przewałowa(kotłowa)ma działać aż temp.na powrocie spadnie poniżej 42 szt.C?

Opublikowano (edytowane)

Kotlowa ma dzialac stalo od rozpalenia kotla do jego wystudzienia.Przy užywaniu cyklycznej pracy CO možliwe jej wylaczanie zaraz z pompka CO,poki nie zpowoduje to dužego przegrzewania kotla.

Edit: Wylacz przy tej pompke tryb czujnik powrotu,bo powrot chroni 4D mieszac,nie ta pompka.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Na zaworze 4D nie mam ustawionej ochrony powrotu.Ponieważ przy jej załączeniu priorytetem dla sterownika,kotła jest utrzymanie powrotu a nie grzanie pomieszczenia.Zawór 4D jak nagrzeje powrót,to wtedy dopiero puszcza wodę na grzejniki.Dlatego na pompie przewałowej mam ochrone powrotu

Opublikowano (edytowane)

Ale ta pompka w takim systemu nie može chronic powrot.Tak to nie dziala.Užyj ochrony mieszacom,lub ja wylacz zupelnie,powrot bedzie wtedy chroniony dopiero po rozgrzaniu obiegow.Innej drogi nie jest.Poki ochrona mieszacom dziala prawidlowo,trzyma powrotu i nadwyžke wypuscza pozwoli w obieg grzewczy,nie kreczy zaworom szalono lewo/prawo,to jest w porzadku i jest najlepszym i najszybczym rozwiazaniem ochrony bo zawor termostatyczny dziala tež tak.Pompka kotlowa musi szmigac stalo.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

To wychodzi na to,że pompka kotłowa nie jest mi potrzebna?

Opublikowano

Zupelnie odwrotnie-jak kilkukrotnie pisalem.Pompka pomiedzy 4D i powrotom kotla jest najpodstawowiejsza dla dzialania ukladu.Poki nie byloby w sterowniku ustawienie zalaczaj OD (temperatury) to najliepiej na jiesien wlaczac jej w gniazdko i wiosna wylaczyc.

Opublikowano
1 godzinę temu, CeKris napisał(a):

Na zaworze 4D nie mam ustawionej ochrony powrotu.Ponieważ przy jej załączeniu priorytetem dla sterownika,kotła jest utrzymanie powrotu a nie grzanie pomieszczenia.Zawór 4D jak nagrzeje powrót,to wtedy dopiero puszcza wodę na grzejniki.Dlatego na pompie przewałowej mam ochrone powrotu

Nie gadaj, przecież caly czas próbują Cie przekonać że może jedno i drugie w tym samym czasie. 

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Dziala i prosto.Na podstawe roznicy pomiedzy temp.wody kotlowej i zasilania CO.Im wieksza roznica(kociol cieplejszy),tym wiecej wody goracej zostaje zamiast domieszania w CO do užycja na dogrzanie powrotu.Poki tego pryncypu ktos nie lapie,brakuje mu zapoznanie z prawom fizyki.

Czy jest to jakas bzdura,koincydencja,že 8 sezon juž grzejem grzejniki i mam ZARAZ dogrzany powrot?

Edytowane przez bercus