Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark Eko Pionier 25kW ST-755 zPID - nie trzyma temperatury, duże spieki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Czytałem dużo tematów i wątków na forum, widzę że są tu osoby co znają się na rzeczy i może będą w stanie pomóc jak ten temat rozgryźć.

Mam zainstalowany piec Stalmark Eko Pionier 25kw ze sterownikiem ST-755 zPID.
Próbuję różnych nastaw w trybie dwustanowym, w PIDzie i nie jestem w stanie go dobrze ustawić.
Spalanie mam strasznie wysokie, ok 40-50kg na dobę, jestem pewny że da się zejść niżej w przypadku mojej instalacji.

Zbieram dane ze sterownika do HomeAssistant by widzieć w czasie jak piec pracuje i z każdym spojżeniem wydaje mi się że jest coraz gorzej.

Wiem że brakuje szamotki bocznej i tej półki, czekam na info od producenta kiedy będą dostępne.
Zawirowywacze nie zainstalowane, muszę zamontować.

Drzwiczki dolne do popielnika mam delikatnie otwarte, jak je zamknę w piecu robi się dużo sadzy i dymi.
Korona wyczyszczona w zeszłym tygodniu (24.11), od nowa uszczelniona sznurem, nadmuch wysprzątany.
Wg zaleceń niektórych, dorobiłem przewód powietrzny z podajnika do zasobika - wilgoć się już nie osadza w zasobniku, paliwo suche.

Instalacja:
Dom z lat 80tych, nieocieplone ściany, ocieplone poddasze.
Piec: jw
Zawór 4D
CWU - prawdopodobnie 160l
Grzejniki: 10 Alu, 5 żeliwnych ( w sumie 42 żeberka)

Aktualne nastawy w dwustanie: (od technika Stalmark)
Praca: 8s / 45s
Podtrzymanie: 8s / 25m, wentylator: 15s / 10m
Siła nadmuchu: 25%
Zawór 4d: troszeczkę poniżej 5ki

Próbuję różnych nastaw bazując na tym co Panowie podajecie ale nie jestem w stanie wycyrklować.

Załączam zdjęcia instalacji w kotłowni.
Mogę podrzucić dane z HA.

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.41.jpeg

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.44 (1).jpeg

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.44 (2).jpeg

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.45 (2).jpeg

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.45 (3).jpeg

WhatsApp Image 2025-12-01 at 14.19.45 (6).jpeg

Edytowane przez Czwartek