Goori25 Opublikowano 2 Grudnia #1 Opublikowano 2 Grudnia Witam, czy mógłbym prosić o wykonanie schematu instalacji c.o i cwu w układzie zamkniętym, zasilanej z pieca Eva Calor luiza hydro 11kw (Piecyk posiada wbudowaną pompkę obiegową, naczynko przeponowe i zawory bezpieczeństwa i wymaga zastosowania ochrony powrotu). Instalacja składa się z 4 grzejników, 3 obwodów podłogówki (łącznie około 190 mb) oraz zbiornika cwu. Cytuj
sambor Opublikowano Wtorek o 11:25 #2 Opublikowano Wtorek o 11:25 Oczywiście, że możesz prosić, ale to trochę trwa i trochę kosztuje. 1 Cytuj
sambor Opublikowano Wtorek o 11:47 #4 Opublikowano Wtorek o 11:47 Nie ma problemu, niech robi. 1 Cytuj
Goori25 Opublikowano Wtorek o 16:01 Autor #5 Opublikowano Wtorek o 16:01 Jasne, a czy spojrzenie czy układ który sam narysowałem ma rację bytu i jest poprawny też kosztuje? Cytuj
sambor Opublikowano Wtorek o 16:54 #6 Opublikowano Wtorek o 16:54 To ci polecany chat tak podpowiedział? Tak nie da rady. Szukaj dalej 1 Cytuj
Goori25 Opublikowano Wtorek o 17:20 Autor #7 Opublikowano Wtorek o 17:20 To nie chat ale ok. widzę forum jak każde inne 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano Wtorek o 19:56 #8 Opublikowano Wtorek o 19:56 Byś sie minimalnie wysilił i chociaż obrócił ten rysunek, ale masz wszystko w d... więc i my mamy. Miłego wieczoru 👍 1 Cytuj
Gonzo19 Opublikowano Środa o 08:11 #9 Opublikowano Środa o 08:11 wybieraj do woli https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=e472ae4fb423b2b1&sxsrf=AE3TifMpoC2szzdGmtpwq4XYZOEr3PThxw:1764749446083&udm=2&fbs=AIIjpHwW-0r_Aj4UyfJvqQzQzjQGITTmC230_MNxN_VvYo5ocBioNjs2eU9dWE6kP5lXYjcp7-u-z7lno7Honqy9ETn-z1PwUXoAITDNawwGpZcUI0850GEe_dI47ImwXtxH9sa1fLEhU02c_1xKDZ40pab34k9MKYBPEvinNepeNQ3EFxxPb98YJfSqnd-53essCDgWoGT5Qh9xMp2kO_Z9F5UFlXV3uA&q=schemat+instalacji+c.o+i+cwu+w+układzie+zamkniętym&sa=X&ved=2ahUKEwjYwef--6CRAxULXvEDHfbEFJcQtKgLegQIDhAB&biw=2560&bih=1253&dpr=1.5 1 Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 15:44 #10 Opublikowano Środa o 15:44 @Gonzo19 a sprawdziłeś czy te wyniki są zgodne z oczekiwaniem pytającego? 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano Środa o 17:26 #11 Opublikowano Środa o 17:26 Myślisz, że Gonzo19 powinien go przeprosić? 🤣 Cytuj
sambor Opublikowano Środa o 20:39 #12 Opublikowano Środa o 20:39 Nie, gdyż to jest forum, a nie debata w Sejmie Cytuj
Gonzo19 Opublikowano Czwartek o 08:29 #13 Opublikowano Czwartek o 08:29 16 godzin temu, sambor napisał(a): @Gonzo19 a sprawdziłeś czy te wyniki są zgodne z oczekiwaniem pytającego? Tak i myślę, że jeśli pytający będzie rozumiał co chce zrobić to na podstawie takiej ilości przykładów będzie mógł ocenić co i jak powinien zrobić. Jeśli nie rozumie, to po prostu czeka na gotowca, a później będzie zadawał kolejne pytania i na ślepo robił to co mu zostanie podpowiedziane niekoniecznie dobrze. W zasadzie to rozwinąłem Twoją wypowiedź z postu #6 1 Cytuj
sambor Opublikowano Czwartek o 09:57 #14 Opublikowano Czwartek o 09:57 Jeżeli pytający byłby zorientowany w temacie, to nie zakładałby tego tematu. Tym bardziej w takiej formie i treści Cytuj
o6483256 Opublikowano Czwartek o 10:41 #15 Opublikowano Czwartek o 10:41 Pytający zniknął na dobre z tematu i forum. Pewnie powróci w nowym wcieleniu i może bardziej ogarnięty 👍 Cytuj
Goori25 Opublikowano Czwartek o 21:33 Autor #16 Opublikowano Czwartek o 21:33 Nie znikną nie znikną. Obserwuję ten cyrk bo i tak na pomoc nie można liczyć. Szkoda nerwów 😉 A ogólnie to Gonzo 19 pomógł najbardziej z was wszystkich więc dziękuję 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano Piątek o 07:17 #17 Opublikowano Piątek o 07:17 https://letmegooglethat.com/?q=schematy+instalacji+co A Ja, a Jaaa, napisz proszę, że pomogłem, prooooszeeee ! 🤣 Cytuj
Gonzo19 Opublikowano Piątek o 09:02 #18 Opublikowano Piątek o 09:02 11 godzin temu, Goori25 napisał(a): Obserwuję ten cyrk bo i tak na pomoc nie można liczyć. Szkoda nerwów W poście #6 Sambor napisał, ze masz źle. Miałeś złe podejście do tematu, dlatego takie dostałeś odpowiedzi. Pompa przy podłogówce - źle(nie w tym miejscu) równolegle połączony bojler z grzejnikami na jednej pompce - źle i pewnie jeszcze by się coś znalazło 1 Cytuj
sambor Opublikowano Piątek o 09:41 #19 Opublikowano Piątek o 09:41 2 godziny temu, o6483256 napisał(a): A Ja, a Jaaa, napisz proszę, że pomogłem, prooooszeeee ! To przypomniało mi scenę z filmu "Królewicz i żebrak" Cytuj
Goori25 Opublikowano wczoraj o 10:21 Autor #20 Opublikowano wczoraj o 10:21 (edytowane) W dniu 5.12.2025 o 10:02, Gonzo19 napisał(a): W poście #6 Sambor napisał, ze masz źle. Miałeś złe podejście do tematu, dlatego takie dostałeś odpowiedzi. Pompa przy podłogówce - źle(nie w tym miejscu) równolegle połączony bojler z grzejnikami na jednej pompce - źle i pewnie jeszcze by się coś znalazło Faktycznie na schemacie pompka jest w złym miejscu (mój błąd przy rysowaniu) bo fizycznie jest ok bo mam gotową grupę pompową z rozdzielaczem i zaworem 3D. Mam jeszcze delikatny dylemat z bojlerem, bo z tych schematów co podesłałeś wynika, że powinien być wpięty równolegle przed zaworem ATV z dodatkową pompką, ale zastanawiam się czy w ten sposób nie obniżę faktycznej temperatury powrotu względem zadanej przez zawór, oraz czy pompka zamontowana w piecu w połączeniu z pompką boilera nie będą się zakłócać. Druga sprawa że fizycznie było by mi bardziej na rękę gdyby boiler był wpięty bezpośrednio za lub przed sprzęgłem. Edytowane wczoraj o 10:22 przez Goori25 Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 14 godzin temu #21 Opublikowano 14 godzin temu Jeśli masz zawór ATV to pompka w piecu też jest źle. Wg rysunku masz ja na zasilaniu a powinna być na powrocie. Ogólnie to nie wiadomo co ten piec ma jeszcze w środku i jak to jest podłączone. Cytuj
Goori25 Opublikowano 3 godziny temu Autor #22 Opublikowano 3 godziny temu Tak narysowałem bo nie rozbierałem obudowy pieca i nie miałem go przy sobie więc orientacyjnie rysowałem, ale masz rację pompka jest na powrocie bo idzie w lini z rurą powrotną. Oprócz pompki są zawory bezpieczeństwa i naczynko przeponowe. A jak z tym boiler em może być za zaworem ATV (przed sprzęgłem) z dodatkową pompką na zasilaniu i zaworem zwrotnym na powrocie? Ewentualnie czy mógłby być za sprzęglem na obiegu grzejników (tak jak na schemacie tylko dołożyć drugą pompkę i zawór zwrotny na obiegu boilera? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi