Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy mógłbym prosić o wykonanie schematu instalacji c.o i cwu w układzie zamkniętym, zasilanej z pieca Eva Calor luiza hydro 11kw (Piecyk posiada wbudowaną pompkę obiegową, naczynko przeponowe i zawory bezpieczeństwa i wymaga zastosowania ochrony powrotu). Instalacja składa się z 4 grzejników, 3 obwodów podłogówki (łącznie około 190 mb) oraz zbiornika cwu. 

Opublikowano

chatgpt zrobi to za darmo👍

Opublikowano

Jasne, a czy spojrzenie czy układ który sam narysowałem ma rację bytu i jest poprawny też kosztuje? 

20251202_131533.jpg

Opublikowano

To nie chat ale ok. widzę forum jak każde inne 

• Haha 1
Opublikowano

Byś sie minimalnie wysilił i chociaż obrócił ten rysunek, ale masz wszystko w d... więc i my mamy. Miłego wieczoru 👍

• Przydało się 1
Opublikowano

Myślisz, że Gonzo19 powinien go przeprosić?

🤣

Opublikowano
16 godzin temu, sambor napisał(a):

@Gonzo19 a sprawdziłeś czy te wyniki są zgodne z oczekiwaniem pytającego?

Tak i myślę, że jeśli pytający będzie rozumiał co chce zrobić to na podstawie takiej ilości przykładów będzie mógł ocenić co i jak powinien zrobić. Jeśli nie rozumie, to po prostu czeka na gotowca, a później będzie zadawał kolejne pytania i na ślepo robił to co mu zostanie podpowiedziane niekoniecznie dobrze.

W zasadzie to rozwinąłem Twoją wypowiedź z postu #6

• Lubię to 1
Opublikowano

Pytający zniknął na dobre z tematu i forum. Pewnie powróci w nowym wcieleniu i może bardziej ogarnięty 👍

Opublikowano

Nie znikną nie znikną. Obserwuję ten cyrk bo i tak na pomoc nie można liczyć. Szkoda nerwów 😉

A ogólnie to Gonzo 19 pomógł najbardziej z was wszystkich więc dziękuję 

• Haha 1
Opublikowano

https://letmegooglethat.com/?q=schematy+instalacji+co

A Ja, a Jaaa, napisz proszę, że pomogłem, prooooszeeee !

🤣

Opublikowano
11 godzin temu, Goori25 napisał(a):

Obserwuję ten cyrk bo i tak na pomoc nie można liczyć. Szkoda nerwów

W poście #6 Sambor napisał, ze masz źle. Miałeś złe podejście do tematu, dlatego takie dostałeś odpowiedzi.

Pompa przy podłogówce - źle(nie w tym miejscu)

równolegle połączony bojler z grzejnikami na jednej pompce - źle i pewnie jeszcze by się coś znalazło

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.12.2025 o 10:02, Gonzo19 napisał(a):

W poście #6 Sambor napisał, ze masz źle. Miałeś złe podejście do tematu, dlatego takie dostałeś odpowiedzi.

Pompa przy podłogówce - źle(nie w tym miejscu)

równolegle połączony bojler z grzejnikami na jednej pompce - źle i pewnie jeszcze by się coś znalazło

Faktycznie na schemacie pompka jest w złym miejscu (mój błąd przy rysowaniu) bo fizycznie jest ok bo mam gotową grupę pompową z rozdzielaczem i zaworem 3D. Mam jeszcze delikatny dylemat z bojlerem, bo z tych schematów co podesłałeś wynika, że powinien być wpięty równolegle przed zaworem ATV z dodatkową pompką, ale zastanawiam się czy w ten sposób nie obniżę faktycznej temperatury powrotu względem zadanej przez zawór, oraz czy pompka zamontowana w piecu w połączeniu z pompką boilera nie będą się zakłócać. Druga sprawa że fizycznie było by mi bardziej na rękę gdyby boiler był wpięty bezpośrednio za lub przed sprzęgłem. 

Edytowane przez Goori25
Opublikowano

Jeśli masz zawór ATV to pompka w piecu też jest źle. Wg rysunku masz ja na zasilaniu a powinna być na powrocie. 

Ogólnie to nie wiadomo co ten piec ma jeszcze w środku i jak to jest podłączone.