Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Piec pelletowt Sas bio efekt 17kw. Zasobnik wody 200l. 

Jaką najlepiej ustawić temperaturę CWU i histerezę aby kocioł był bardziej wydajny i mniej spalał. Aktualnie mam zadana 43 stopnie. Histereza 4 stopnie.

Dzięki za podpowiedzi 

Opublikowano

Spróbuj tak: temperatura Cwu 45 stopni, histereza 15 stopni

Opublikowano

Czemu aż tak duża histereza? Jak spadnie do 30-35 stopni to raczej ciężko w takiej wodzie się wykąpać. 

Opublikowano

Czemu ...no przeciez chodzi o mniejsze spalanie. 🤣🤣🤣

Opublikowano

zasobnik pionowy czy poziomy?

Jak poziomy to wiele nie podziałasz

Jak pionowy to grzej do 45st i histereza 20st(dobrać doświadczalnie)

Jak pionowy i masz zawór antypoparzeniowy to grzej do 58-60st(dobrać doświadczalnie) i histereza 30st(czasami trzeba zmniejszyć, zależy od ciśnienia wody doprowadzonej i konstrukcji zbiornika[cieńszy-wyższy czy grubszy-niższy]).

Ja mam pionowy dosyć cienki i w miarę wysoki. Mierze temperaturę na górze i "na dole-fabryczne miejsce na czujnik". Jak temperatura na górze spadnie do 36st. to załącza się kocioł i grzeje wodę. Jak na górze jest 36st to na dole jest 17st przy temperaturze wody z wodociągu ok 10st. 

Fabryczne miejsce na czujnik jest mniej więcej pomiędzy 1/4 a 1/3 wysokości od dołu zbiornika

Czujnik "na górze" jest umieszczony mniej więcej w 80% wysokości 

Opublikowano

Zbiornik mam pionowy. Około 150-160 cm wysokości.

Ustawiłem 45 stopni i histerezę 10 stopni. Zobaczmy jak to będzie śmigać, bo z  tego co sugerujecie to im wyższa histerezę tym lepiej dla instalacji.

Opublikowano

Tu nie chodzi aby lepiej było dla instalacji tylko aby maksymalnie wykorzystać pojemność zbiornika cwu

Opublikowano
21 godzin temu, Artur1992 napisał(a):

Ustawiłem 45 stopni

Kolega chce sobie legionelle wyhodować?🫤 

Opublikowano

Tyle ustawiłem, ale raz na 1-2 tygodnie będę podgrzewał do ponad 60 stopni.

Opublikowano

U mnie taka wartość temperatury jest nierealna jak wszyscy wieczorem startują do łazienek.

Chyba w sterowniku masz możliwość ustawienia tzw okresowego przegrzewu CWU, ale może się mylę - nie znam tego sterownika i jego możliwości.

Opublikowano

Jak woda jest na bieżąco wykorzystywana to przy 45 stopniach żadnej Legionelli nie wyhodujesz

Opublikowano (edytowane)

Nie będę się sprzeczał bo może masz lepsze informacje niż te które miałem 3 miesiące temu na szkoleniu, i przy okazji był temat o wodociągach, zbiornikach, ogrzewnictwie i wodzie użytkowej ( w sumie to nawet nie mam z tym styczności w pracy ale jak już było to odbębniłem ).😁

Fakt że bakteria potrzebuje kilku dni do namnażania ale potrafi występować nawet w przepływowych podgrzewaczach wody, więc to przeczy Twojej wypowiedzi. Ciekawostka jest taka że Legionella jest bakterią przetrwalnikującą, która w niskich temperaturach jest w stanie przetrwać aż do momentu, w którym warunki środowiskowe się poprawią, by zaatakować w swoim optimum.

A następna ciekawostka jest taka że Legionella potrafi występować w zbiorniczkach do spryskiwaczy które były uzupełniane wodą np latem.

Więc chyba lepiej utrzymywać odpowiednio wysoka temperaturę CWU, lub stosować okresowe przegrzewy, byle nie za rzadko.🧐

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Jakie te szkolenie? Kto je prowadził?

Opublikowano
29 minut temu, nightwatch napisał(a):

,,,, co ta Legionella żre w tym bojlerze? ,,,,

Nie jest zbyt wybredna, rozmnaża się poprzez podział, lubi Anielski Spokój i ciepłą wodną zatoczkę.
Nie wiem czy wiesz, ale sam w sobie codziennie nosisz w swoim ciele od 2 kg do 3 kg różnorakich bakterii.

Na początek romans z bakteriami proponuje zawrzeć przy wytwarzaniu żurku, czy też zakwasu buraczanego.
Później z pewnością przyjdzie także czas na zakwas chlebowy.

Opublikowano

Ale skąd ten zakwas w bojlerze? Żywe organizmy potrzebują coś jeść , bakterie też. Skoro się mnożą to znaczy że mają żarcie . Ale skąd w bojlerze się ono wzięło? Do wody czegoś dosypują w wodociągach?

Opublikowano
7 godzin temu, dawido napisał(a):

Jakie te szkolenie? Kto je prowadził?

BHP, w instytucji w której przebywa dziennie 600 osób.

Ogólne szkolenie dla działu techniczno-gospodarczego przeprowadzone przez inspektora BHP Pana ( RODO ), jak to się mówi szkolenie o wszystkim i o niczym, ale akurat był zaczepiony temat o legionelli, luźne rozmowy o UDT ( budynek posiada zbiorniki buforowe, CWU i przeponowe ), o przepisach ppoż, prądzie, drabinach , oknach, audytach itd.

🤪

Opublikowano
6 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Ale skąd ten zakwas w bojlerze?

W wodzie jest multum wielorakich dziwnych stworów i żarcia dla nich(chyba że wcześniej została wyjałowiona), nawet w tej czystej wodociągowej. Wystarczą odpowiednie warunki i czas. Najlepszym zbiornikiem do hodowli owych stworów jest nieprzepływowy zbiornik wyrównawczy. Z takiego zbiornika te stwory dostają się do bojlera gdzie w odpowiedniej temperaturze zaczynają "gwałtownie" się rozmnażać. 

Opublikowano (edytowane)

Żeby nie było, że jestem wszechwiedzący.

Czym odżywiają się bakterie w wodzie ?.
Tryb AI.

Bakterie w wodzie odżywiają się głównie w sposób cudzożywny (heterotroficzny), wykorzystując rozmaite substancje organiczne obecne w środowisku wodnym. Ich dieta jest bardzo zróżnicowana i zależy od konkretnego gatunku bakterii oraz dostępności pokarmu. 
Główne źródła pożywienia dla bakterii wodnych obejmują:
  • Martwa materia organiczna (saprobionty): Ogromna większość bakterii to saprobionty, które czerpią pokarm z rozkładających się szczątków roślinnych, zwierzęcych oraz innych martwych organizmów. Wydzielają one enzymy trawienne na zewnątrz swoich komórek, a następnie wchłaniają strawione substancje całą powierzchnią ciała.
  • Odchody ludzkie i zwierzęce: Bakterie takie jak E. coli, powszechnie występujące w przewodach pokarmowych ludzi i zwierząt, trafiają do wód wraz z odchodami i tam znajdują pożywienie.
  • Substancje nieorganiczne (autotrofy): Niektóre wyspecjalizowane grupy bakterii potrafią odżywiać się autotroficznie, wykorzystując proste związki nieorganiczne, np. bakterie żelazowe, które utleniają związki żelaza.
  • Związki chemiczne z zanieczyszczeń: W zanieczyszczonych wodach bakterie mogą wykorzystywać szeroki zakres związków chemicznych, w tym te pochodzące ze ścieków czy nawozów.
  • Inne mikroorganizmy: Niektóre bakterie mogą również pasożytować na innych organizmach lub wchodzić z nimi w relacje symbiotyczne. 
Różnorodność sposobów odżywiania bakterii sprawia, że pełnią one kluczową rolę w obiegu pierwiastków biogennych w przyrodzie, działając jako destruenci (organizmy rozkładające materię). 

Wspominałem o zakwasie chlebowym.
Taki zakwas w formie półpłynnej zawiera głównie bakterie kwasu mlekowego  oraz dzikie drożdże.
Jeżeli te wodniste ciasto poddamy obróbce termicznej do 35 *C czyli suszeniu, to później tę suchą twardą masę możemy zmielić w drobny proszek i schować do szczelnego naczynia.

Po dodaniu do tego proszku za sto lat (lub po kilku miesiącach) wody, otrzymamy zakwas chlebowy o podobnym składzie bakterii kwasu mlekowego i drożdży.

Naukowcy w krainie wielkich lodów wiercą otwory w głąb lodu i to co wydobędą przywracają po tysiącach lat snu do życia.       
Edytowane przez Andrzej_M_