Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Piec pelletowt Sas bio efekt 17kw. Zasobnik wody 200l. 

Jaką najlepiej ustawić temperaturę CWU i histerezę aby kocioł był bardziej wydajny i mniej spalał. Aktualnie mam zadana 43 stopnie. Histereza 4 stopnie.

Dzięki za podpowiedzi 

Opublikowano

Spróbuj tak: temperatura Cwu 45 stopni, histereza 15 stopni

Opublikowano

Czemu aż tak duża histereza? Jak spadnie do 30-35 stopni to raczej ciężko w takiej wodzie się wykąpać. 

Opublikowano

Czemu ...no przeciez chodzi o mniejsze spalanie. 🤣🤣🤣

Opublikowano

zasobnik pionowy czy poziomy?

Jak poziomy to wiele nie podziałasz

Jak pionowy to grzej do 45st i histereza 20st(dobrać doświadczalnie)

Jak pionowy i masz zawór antypoparzeniowy to grzej do 58-60st(dobrać doświadczalnie) i histereza 30st(czasami trzeba zmniejszyć, zależy od ciśnienia wody doprowadzonej i konstrukcji zbiornika[cieńszy-wyższy czy grubszy-niższy]).

Ja mam pionowy dosyć cienki i w miarę wysoki. Mierze temperaturę na górze i "na dole-fabryczne miejsce na czujnik". Jak temperatura na górze spadnie do 36st. to załącza się kocioł i grzeje wodę. Jak na górze jest 36st to na dole jest 17st przy temperaturze wody z wodociągu ok 10st. 

Fabryczne miejsce na czujnik jest mniej więcej pomiędzy 1/4 a 1/3 wysokości od dołu zbiornika

Czujnik "na górze" jest umieszczony mniej więcej w 80% wysokości 

Opublikowano

Zbiornik mam pionowy. Około 150-160 cm wysokości.

Ustawiłem 45 stopni i histerezę 10 stopni. Zobaczmy jak to będzie śmigać, bo z  tego co sugerujecie to im wyższa histerezę tym lepiej dla instalacji.

Opublikowano

Tu nie chodzi aby lepiej było dla instalacji tylko aby maksymalnie wykorzystać pojemność zbiornika cwu

Opublikowano
21 godzin temu, Artur1992 napisał(a):

Ustawiłem 45 stopni

Kolega chce sobie legionelle wyhodować?🫤 

Opublikowano

Tyle ustawiłem, ale raz na 1-2 tygodnie będę podgrzewał do ponad 60 stopni.

Opublikowano

U mnie taka wartość temperatury jest nierealna jak wszyscy wieczorem startują do łazienek.

Chyba w sterowniku masz możliwość ustawienia tzw okresowego przegrzewu CWU, ale może się mylę - nie znam tego sterownika i jego możliwości.