Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Odziedziczyłem dom ( mieszkałem w mieście przez 20 lat i zapomniałem jak się pali, pali wiem ale jak prawidłowo) i potrzebuję pomocy w ustawieniu pieca, sterownika i zaworu trójdrożnego.

Mam taka konfigurację

Piec pereko ksw prima 20 kw, sterownik elektronics sp 26l, wentylator wpa 120, 

Zawór trójdrożny + sterownik euroster 11 m+ pompa grundfos alpha 2 l 25-60 180, 15 grzejników 

Temperatura na piecu 58 stopni ( nie wiem czy nie za niska 

Wentylator obroty minimum 35 maks 45

Zawór zaczyna się otwierać przy 32 stopniach a pompa się włącza przy 45 stopniach.

Już się wiedziałem że trzeba palić od góry .

Palę na tą chwilę tak (na dworzec około 5-10 stopni)

Na dół warstwę węgla na wierzch drzewo.

Rozpalam i jest Ok ale nie czekam aż wszystko się wypali tylko dokładam co 1-2h drzwo na wierzch. 

Nie jest to idealne palenie od góry. Ale przy dodatnich temperaturach nie palę samym węglem.

Zauważyłem że  komin od góry jest cały poklejony jakby smołą.

Proszę o podpowiedź co zmienić i jak to wszystko ustawić żeby zimę nie było jakiś problemów 

Z góry dziękuję za pomoc 

Opublikowano (edytowane)

@macio24 Witam nowego forumowicza!

Godzinę temu, macio24 napisał(a):

nie czekam aż wszystko się wypali tylko dokładam co 1-2h drzwo na wierzch. 

Rozważ też palenia kroczące opisane tutaj: https://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/palenie-kroczace/

generalnie na tej stronie jest dużo informacji.

Nie jestem ekspertem, ale jeśli to mam luźne pytania:

1. jaka jest wysokość i przekrój komina? Jakie są wymagania wielkości komina dla twojego modelu kotła?

2. czy jest nawiewnik powietrza do kotłowni?

3. czy wyjąłeś zawirowywacze?

4. czy wyczyszczony komin?

5. jaka jest temperatura spalin?

6. czy szyber w kominie otwarty na całość?

7. czy komin jest ocieplony? w tym czy jest ocieplony na poddaszu?

8. czy rura ze spalinami w kotłowni jest ocieplona?

9. czy rura ze spalinami w kotłowni jest uszczelniona?

10. czy komin jest szczelny i nie zaciąga lewego powietrza z wyczystki lub połączenia z rurą spalinową lub z innego miejsca?

11. czy drewno jest wysuszone? jaka jest wilgotność drewna?

12. czy problemy są większe w ciepłe dni? bo być może w chłodniejsze dni a szczególnie zimą będzie lepszy ciąg i spalanie

13. czy problem jest tylko przy pierwszych kilku rozpaleniach kotła czy też powtarza się w późniejszych paleniach?

14. czy masz coś podobnego do Smartflow RCK?

15. czy masz bufor?

16. jaki jest schemat twojej instalacji?

17. czy masz może możliwość podejrzenia koloru płomienia? np. przez specjalny wziernik lub przez otwór dopuszczający powietrze wtórne?

Rozważ, czy w twoim starym kotle (jak się domyślam górnego spalania) nie palić bez wentylatora – tutaj użytkownik testował palenie bez wentylatora i w pomiarach wyszło mu, że sprawność spalania wzrosła o 15%:

Jeśli nie masz miarkownika ciągu to moim zdaniem lepiej go zamontować.

Moim zdaniem warto jeszcze się spróbować dopytać forumowiczów np. @AO49  @Piecuch19 @maronka @zaciapa

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Stosowałem ją już w trakcie trwania poprzedniego sezonu grzewczego ale tylko przy węglu. Z lenistwa przy drzewie podrzucam po prostu na wierzch.

Doradzono mi żeby wyłożyć palenisko płytami szamotowymi. Ale zauważyłem że piec teraz bardzo długo się nagrzewa do danej temperatury