Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hybryda kotła na ekogroszek i pompy ciepła.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. 

Obecnie i rodziców zainstalowany jest kocioł na ekogroszek 14kW.

Z kotła jesteśmy bardzo zadowoleni. Wszystko działa idealnie. Jako że w międzyczasie zrobiłem i rodziców PV chciałem domontowac pompę ciepła. 

Jakiś czas temu u siebie zrobiłem PC York YKF o mocy 10kW. U mnie sytuacja podobna. Ten sam kocioł o mocy 20kW. U mnie kocioł i PC wpięte są w bufor. 

U rodziców nie ukrywam chciał bym to zrobić "tanio". Rodzice są już w dość zaawansowanym wieku i najzwyczajniej w świecie nie cha dużo inwestować. 

Kupiłem im w promocji pompę ciepła Hisense 8kW split na R32.

I teraz meritum biorąc pod uwagę połączenie tych systemów grzewczych zrobić jak raczej było by lepiej np. przez sprzęgło 2:2 czy normalnie spiąć je równolegle z uwzględnieniem zaworów zwrotnych?był bym bardzo wdzięczny za wszelkie porady.

Opublikowano

Jezeli instalacja spelnia lub da sie zmodernizowac pod zalozenia projektowe dla pracy PC (przeplywy, pojemnosc cisnienie, uklad zamkniety, itd.) to podlacz rownolegle.

Jezeli nie spelnia ktoregos z warunkow to poprzez bufor i/lub wymiennik.

Opublikowano

Odłączyć kocioł i podłączyć PC.  Nikt w tym kotle na eko nie będzie już palił, bo i po co? Nikomu nie będzie się chciało

Opublikowano
2 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Odłączyć kocioł i podłączyć PC.  Nikt w tym kotle na eko nie będzie już palił, bo i po co? Nikomu nie będzie się chciało

Jak przyjdzie zima -15 przez 2 tygodnie to ja sobie na spokojnie odpalę ekogroszek.

2 godziny temu, PioBin napisał(a):

Jezeli instalacja spelnia lub da sie zmodernizowac pod zalozenia projektowe dla pracy PC (przeplywy, pojemnosc cisnienie, uklad zamkniety, itd.) to podlacz rownolegle.

Jezeli nie spelnia ktoregos z warunkow to poprzez bufor i/lub wymiennik.

Dziękuje za odpowiedź .

Instalacja spełnia wymagania. To instalacja która spokojnie mogła by działać na grawitacji. Duże przekroje rur. Z racji że kiedyś dziadek produkował grzejniki to w pokoju gdzie mogło by być 20 żeber jest 40 albo i więcej 😂 

Dlatego instalacja nawet teraz pracuje na niskim parametrze. 

Zład wody duży. 

Masz rację równocześnie działać nie będą ale dam przekaźnik że jak by np. zgasło w kotle na ekogroszek to PC uruchomi się sama. Ale stricte jednocześnie działać nie będą.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ma to sens. Odpuściłbym jednak budowę jakiejkolwiek automatyki, ze względu że jest ona w tym przypadku całkowicie zbędna. Ktoś zawsze jest w domu, żeby sobie to manualnie przełączyć. Dodatkowe systemy to dodatkowe źródło ewentualnych problemów, plus koszty.

Szacunek dla dziadka, że przemyślał już kiedyś przewymiarowanie grzejników, teraz to jak znalazł, instalacja gotowa na grzanie pompką.

Opublikowano

Można jeszcze podłączyć tak jak ten gość piec gazowy z pompą ciepła . 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, sarzyk napisał(a):

Jak przyjdzie zima -15 przez 2 tygodnie to ja sobie na spokojnie odpalę ekogroszek.

Tylko tak Ci się wydaje. Będziesz grzał pompą, a kocioł będzie rdzewiał👍😉 Niech stoi w odwodzie w razie awarii pc, wtedy go szybko podłączysz, a tak nie ma sensu

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Tylko tak Ci się wydaje. Będziesz grzał pompą, a kocioł będzie rdzewiał👍😉 Niech stoi w odwodzie w razie awarii pc, wtedy go szybko podłączysz, a tak nie ma sensu

Przecież na codzien używam tego kotła. Kocioł sam się czyści. Popiół wędruje do worka automatycznie. Zasypać ten kocioł na 200-240 godzin to raczej nie jest problem. Użytkuje kocioł już 5 lat. Nie wyobrażam sobie uzależnić się od jednego źródła ciepła. Jeśli ktoś myśli że zimy (te prawdziwe) minęły bezpowrotnie to jest w błędzie moim zdaniem. 

Rodzice mają tylko 4,6kWp i 20kWh magazyny (coś tam duże w przyszłym roku).

Ja u siebie mam 17kWp i 50kWh magazynów. 

Ja tam kapitał na zimę raczej wypracuje ale u rodziców nie na sensu męczyć PC przy naprawdę niskich temperaturach.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Twój wybór, ale imho szkoda nerwów na ekogroszek  😉👍