PAW66 Opublikowano 28 Września #1 Opublikowano 28 Września Witam wszystkich posiadaczy pomp ciepła. Mam pompe rotenso windmi 10kw jest to monoblok i zastosowałem wymiennik 150kw żeby zabezpieczyć układ przez zamarzanie. Pompa działa na obiegu glikolowy a za wymiennikiem płytowy jest bufor 300l i pompka do obiegu bufor wymiennik. Plus jeszcze jedna pompa na potrzeby grzania co grzejniki. Dodam ze pompa u mnie nie realizuje cwu mam inne żródło zasilania. Moje pytanie czy montować czujnik do bufora czy też nie. Bo w instrukcji jest napisane czujnik bufora Tbt1 góra i Tbt2 dół (ale pewnie dotyczy to instalacji bez wymiennika płytowego na na samej wodzie tak mi sie wydaje). I czy zmieni to jakoś logikę pompy. Uznając stratę poprzez wymiennik 2 stopnie. Szukałem już długo nie mogę nigdzie znaleźć czy takie przyłączenie czujnika coś zmieni czy pogorszy. Może mi ktoś wytłumaczyć logikę pompy z takimi czujnikami jak się pompa zachowuje. Cytuj
o6483256 Opublikowano 28 Września #2 Opublikowano 28 Września Te czujniki to opcja, ja bym w tym przypadku nie montował, będzie pobierał dane mierząc czynnik przepływający przez pompę Cytuj
nightwatch Opublikowano 28 Września #3 Opublikowano 28 Września Podejrzewam, bo nie montowałem, że czujniki bufora są po to zeby pompa obiegowa nie musiała działać cały czas, dzięki czujnikom zna temperaturę w buforze beż pompowania wody w układzie. 1 Cytuj
Lukasz135 Opublikowano 19 Października #4 Opublikowano 19 Października Ja nie mam bufora a pompe windmi 10kw monoblock uzywam tylko do podlogowki (nie cwu) i nie mam tych dwóch czyjników. Pompa po osiagnieciu temperatury wody zadanej co chwile się włącza i wyłącza ( kilka minut) czy jak dodam chocby jeden czujnik tbt do powiedzmy wyjscia z pętli podłogi lub wejścia albo na mieszaczach to coś pomoże w logice pompy?? w ustawieniach w sterowniku ORIS nie ma opcji żadnych dotyczących bufora. Zład wody w podłodze ponad 300L Cytuj
lajosz Opublikowano 19 Października #5 Opublikowano 19 Października W dniu 28.09.2025 o 20:45, nightwatch napisał(a): Podejrzewam, bo nie montowałem, że czujniki bufora są po to zeby pompa obiegowa nie musiała działać cały czas, dzięki czujnikom zna temperaturę w buforze beż pompowania wody w układzie. Tak ale nie w monoblokach - tam obiegowa działa cały czas albo będzie się co chwilę włączać niezależnie czy bufor będzie nagrzany na ful. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi