Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę podpowiedzieć jaką dobrać moc kotła. Dom z lat 90-tych, podpiwniczony, ściany podwójne pustak żużlowy i od wewnątrz cegła dziurawka(kratówka),ocieplony styropianem 8cm a poddasze 20 cm wełny. Powierzchnia ogrzewana ok 140 m2. W domu są tylko grzejniki aluminiowe, na parterze 75 żeberek a na poddaszu 45. Instalacja z rur stalowych.

cieplo_app_2l3u5.pdf

Opublikowano

To dlaczego polecają mi w sklepie 15kw mówiąc że 10kw to za mało . Biorę pod uwagę dwa kotły Rakoczy Firemax i Ogniwo Pello. Bardziej skłaniam się ku Rakoczemu czy to dobry wybór?

Opublikowano

Nie wiem jak dokładnie i rzetelnie wstawiłeś dane budynku do tego kalkulatora,

Masz jakieś wątpliwości co do 10kW to weź 11-12, ale 15kW to ponad 2x więcej niż potrzeba twojemu domowi.

Opublikowano

Bierz 10kw. Spokojnie da rady. Kocioł 10kw spali w ciągu doby 50kg pelletu. W sklepie, hydraulik często polecają co mają, by był zapas. Lata temu mi hydraulik kazał kupić kocioł 25kw. Ja edukując się po forach kupiłem 16kw. Dzisiaj mam założone 10kw. I dalej mam zapas mocy 🙂  Bardzo często hydraulicy zakładają kocioł, pierwsze odpalenie, grzeje to idą. Kończy się gwarancja gdy wyjdą za bramę. Gdy wychodzą kwiatki w postaci złej instalacji, nadmiernego spalania opału to tłumaczą że pali się?! ciepło?! to tak ma być.

Polecam przeglądnąć forum, poczytać. Zobaczyć jak ma być poprawnie zrobiona kotłownia. Wtedy będziesz wiedzieć co hydraulik powinien dołożyć, przerobić by działało to poprawnie.

Opublikowano

No trochę przesadziłeś z tym 50 kg na dobę,nie strasz go. 

Tak jak piszą koledzy 10kw wystarczy spokojnie. Ja mam 120m do ogrzania starej 100 letniej chałupy nieocieplonej i 10 kw by wystarczył. 

Opublikowano

Podałem maksymalne spalanie takiego kotła przy ciągłej pracy z mocą 10kw. W końcu moc kotła przekłada się na ilość spalonego opału. Chociaż wiem jedno, dalej jest mit, im kocioł większy tym lepszy. I te teorie o silniku itd 🤣

Opublikowano

A i tak pewnie się przestraszył 😄

Opublikowano
54 minuty temu, lenas1 napisał(a):

No trochę przesadziłeś z tym 50 kg na dobę,nie strasz go. 

Przy mocy 10kW kocioł musi spalić 2,2-2,5kg pelletu/h, a doba ma 24h, więc te 50kg jest realne jak najbardziej

Opublikowano

Pewnie że realna, ale to by musiał grzać na tej mocy przez całą dobę. To by była masakra w spalaniu. 

No bo trochę kolega go przestraszył pisząc, że Kocioł 10kw spali na dobę 50kg pelletu, ale się poprawił. 

Opublikowano

Kocioł 19kw spala u mnie 15-25kg peletu na dobę gdy jest mróz. Dużo mniej w pozostałych dniach. Tak że wcale nie 'musi' . Być może to znaczy że jest za duży ale co za różnica gdy przez większość czasu jest wygaszony..