adex85 Opublikowano Niedziela o 10:34 #1 Opublikowano Niedziela o 10:34 Dzień dobry, Wykonuje instalację hydrauliczna u siebie w domu samodzielnie. Przyszedł czas na ogrzewanie podłogowe, mam cztery rozdzielacze (garaż ( 8 pętli ( każda ok 50 m) na pomieszczenia "techniczne" zasilanie pex 20), kolejny rozdzielacz w wiatrołapie 12 pętli na cały parter ( pętle ok 60 metrów) zasil pex 32, trzeci rozdzielacz znajduje się w garderobie na półpiętrze ( 5 pętli) ok 60 metrow na sypialnie zasil pex 20, oraz czwarty 9 pętli rowniez 60 m na pomieszczenia sypialniane znajdujące się na ostatnim piętrze) zasil pex 32. Na początku chciałem zrobić rozdzielacze z grupami pompowymi lecz uznałem to za całkowicie nieekonomiczne rozwiązanie, dlatego poytanie czy jedna grupa pompowa (prosze o polecenie) da radę zapewnic przepływ wszystkim rozdzielaczom. Dodam że do każdego rozdzielacza zostały dociągnięte przewody od termostatów pokojowych odpowiadające danym pętlą. Wszystkie zasilania rozdzielaczy dociągnąłem bezpośrednio do kotłowni. Co w przypadku gdzie np na dwóch rozdzielaczach całkowicie siłowniki zamkną przepływ czy nie będzie wzrostu przepływu na pozostałych ? Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj
adex85 Opublikowano Niedziela o 10:35 Autor #2 Opublikowano Niedziela o 10:35 Dodam, że planuje ogrzewanie piecem gazowym lub pompą ciepła( jeszcze nie podjąłem finalnej decyzji) Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano Niedziela o 21:00 #3 Opublikowano Niedziela o 21:00 PEX 20 dla 8-miu pętli to mało Cytuj
sambor Opublikowano Niedziela o 22:22 #4 Opublikowano Niedziela o 22:22 11 godzin temu, adex85 napisał(a): Co w przypadku gdzie np na dwóch rozdzielaczach całkowicie siłowniki zamkną przepływ czy nie będzie wzrostu przepływu na pozostałych ? A jakie masz policzone przepływy w pętlach? Cytuj
adex85 Opublikowano 21 godzin temu Autor #5 Opublikowano 21 godzin temu Poważnie? Osiem pętli po 50 metrów PEX 20 to za mało? Długość rur zasilających ten konkretny rozdzielacz to maksymalnie 3 m zasilanie i maksymalnie 3 m powrót. Co do przepływów — szczerze mówiąc, nie liczyłem ich. W mojej poprzedniej instalacji ustawiłem wszystko „po równo” i było okej. Jednak w jakimś internetowym kalkulatorze, uwzględniając teoretyczne zapotrzebowanie na ciepło z projektu dla danego pomieszczenia, długości pętli, które mi wyszły, temperaturę zasilania 35 °C i deltę T = 5 K, przepływy wychodziły między 1 l/min a 2,6 l/min (co dla mnie jest wartością bardzo wysoką). W projekcie dla pomieszczenia X o powierzchni 12 m² zapotrzebowanie na ciepło wynosi 920 W. Jedna pętla ze strefą brzegową 60 cm ma długość 81 m oraz rozstaw co 15 cm i dla niej wyszedł tak ogromny przepływ. Możliwe, że ja coś źle liczę z racji, że w starym domu temperatura zasilania była podobna, pętle różnej długości( krótsze i blisko 100m), budynek to klocek komunistyczny, w podłogówce nie uwzględniono żadnych stref brzegowych a w środku przy najwiekszych mrozach było ciepło. Jeśli któryś z kolegów mógłby potwierdzić stwierdzenie kolegi wyżej co do pexa 20 do owego rozdzielacza to będe musiał wymienić rurę póki mam okazję, a no i jeśli byłby ktoś tak miły aby pokazać jak prawidłowo policzyć przepływy również będę bardzo wdzięczny. Cytuj
sambor Opublikowano 19 godzin temu #6 Opublikowano 19 godzin temu Tak wpadasz na forum i od razu pytasz o rzeczy nam nieznane! Daj najpierw schemat jak te rozdzielacze są połączone, podaj długości, średnice i przepływy to będziemy mogli coś policzyć, a tak to będziemy pisać, albo i nie - tylko takie pisanie nie będzie miało sensu Cytuj
adex85 Opublikowano 17 godzin temu Autor #7 Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) To może od początku, rozdzielacze połączone równolegle(wszystkie zasilania ściągnięte bezpośrednio do kotłowni ), każdy odpowiada za daną część budynku. Wszystkie średnice zasilania posiałem wyżej. Instalacja ogrzewania podłogowego 16mm. oczywiście mogę podać przepływy dla danego rozdzielacza aczkolwiek obawiam się że źle je liczę. Dla przykładu: pomieszczenie nr 1 ( jedna pętla 81 metrów) powierzchnia pomieszczenia 12m2 temp zasilania 35 stopni temp powrotu 30 stopni różnica temperatur zasilanie - powrót 5 stopni zapotrzebowanie na ciepło dla tego pomieszczenia w projekcie wynos 900W ( tylko to zostało podane, nic więcej ) w tym pomieszczeniu znajduje się mały balkon dlatego przy wyjściu rurki ulozone co 10 cm na szerokość strefy brzegowej 60 cm. W pozostałej części co 15 cm . dla uproszczenia przyjąłem 15 cm. Więc zapotrzebowanie 900W podzieliłem prze moc ( ciepło właściwe x masowy przepływ x różnica temperatur ) 349 i wyszło mi 2.58 l/ min po przeliczeniu na m3/h wyszło 0.154 m3/h Czy zostało to policzone poprawnie i powinienem tak obliczyć resztę pętli ? Czy też gdzie popełniłem błąd ponieważ wydaje mi się, że to trochę duży ten przepływ szczegolnie jeśli podstawie go do znalezionego w internecie wzoru na prędkość przepływu otrzymuje wynik w granicach 0.33-0.4m/s ( wydaje mi się, że to spore wartości ) Prosił bym o wyjaśnienie jeśli coś robię nie tak lub nie zrozumiałem powyższej wypowiedzi. Może czegoś się nauczę.. Edytowane 17 godzin temu przez adex85 Cytuj
sambor Opublikowano 17 godzin temu #8 Opublikowano 17 godzin temu Jak ci się nie chce tego narysować, to nie rób tego, ale odpowiedzi też nie będzie. Jak tak naprawdę chcesz to liczyć to metoda jest taka: Liczysz dla każdego zasilania przepływy, zakładasz jakieś średnice rur, liczysz opory hydrauliczne i wg największych dobierasz pompę wodną, ew zaw 3-D, itd.... Ja wrzucam dane do programu i mam wynik z podaniem błędów. Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 3 godziny temu #9 Opublikowano 3 godziny temu Jeżeli chodzi o przytoczone w przykładzie pomieszczenie to przy zapotrzebowaniu dla niego 900W to przy podanych parametrach czyli:zasil=35st ,delcie=5 rozstawie w strefie podstawowej 15cm i jakieś tam nie dużej strefie brzegowej będzie deficyt mocy,nawet gdyby pokryciem podłogi były płytki a przy panelach jeszcze gorzej Cytuj
sambor Opublikowano 3 godziny temu #10 Opublikowano 3 godziny temu 8 minut temu, Uzytkownik2 napisał(a): przy zapotrzebowaniu dla niego 900W to przy podanych parametrach czyli:zasil=35st ,delcie=5 rozstawie w strefie podstawowej 15cm Nie znamy też powierzchni podłogi, więc nici z tego pytania i odpowiedzi nadal brak. A zapotrzebowanie pewnie standardowo przyjęte spod dużego palca. Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 31 minut temu #11 Opublikowano 31 minut temu (edytowane) Chyba znamy?autor tematu podał 12m2?Bez tej informacji o powierzchni bym nawet nie skomentował tego przykładu bo to byłoby niemożliwe)Nawiasem mówiąc ciekawe skąd autor ma dane obciążenia cieplnego dla każdego pomieszczenia,czyżby z całego gotowego projektu budynku?bo pewnie jak większość nie zlecił OZC bo szkoda kasy) Edytowane 18 minut temu przez Uzytkownik2 Cytuj
sambor Opublikowano 12 minut temu #12 Opublikowano 12 minut temu Podawał tyle zbędnych rzeczy, że pewnie przeoczyłem, z resztą na ekranie telefonu czasem można coś przeoczyć. 900W/12m2 = 75W/m2 to całkiem sporo! może przy pokryciu gresem uzyska tyle, ale przy panelach już raczej nie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi