Kolekszy Opublikowano 14 Maja #1 Opublikowano 14 Maja Witam, proszę o poradę bo im więcej czytam tym większy mętlik. Dom 180m2, 2 kondygnacje na grzejnikach , ocieplenie 15 + styropian 5 w pustce między murami. Docelowo kocioł defro gamma 15 KW a może 20kw zbiornik cwu 220 l . Montować bufor 300 l czy to nie ma sensu? Jeśli tak to chciałbym aby bufor w okresie wakacyjnym był pomijany bo to chyba nie ma sensu . Możecie udostępnić jakieś schematy takiej instalacji ? Cytuj
Matejko1 Opublikowano 14 Maja #2 Opublikowano 14 Maja (edytowane) @Kolekszy Odnośnie poruszonej przez Ciebie kwestii podłączenia bufora tak aby w okresie wakacyjnym był on pomijany to podłączenie bufora w instalacji z możliwością jego odłączenia (pominięcia) było dyskutowane w tym temacie, pod linkiem (tam też są schematy): Edytowane 14 Maja przez Matejko1 Cytuj
rambo5 Opublikowano 15 Maja #3 Opublikowano 15 Maja (edytowane) 10 godzin temu, Kolekszy napisał(a): Docelowo kocioł defro gamma 15 KW a może 20kw Przy tym ociepleniu budynku ja bym montował kocioł 10 KW bez bufora Edytowane 15 Maja przez rambo5 Cytuj
Kolekszy Opublikowano 15 Maja Autor #4 Opublikowano 15 Maja Boję się że 10 będzie łapać zadyszkę przy grzaniu cwu. Właśnie przeliczyłem sobie ilość wody w obiegu i bufor raczej odpada choć dalej bije się z myślami 😅 za dużo youtuba i fachowców . Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 16 Maja #5 Opublikowano 16 Maja W dniu 14.05.2025 o 23:10, Kolekszy napisał(a): Montować bufor 300 l czy to nie ma sensu? Jeśli tak to chciałbym aby bufor w okresie wakacyjnym był pomijany bo to chyba nie ma sensu 300l to ciut mało, 500-600l byłoby optymalnie. Ja mam odłączany bufor w okresie wakacyjnym a w zasadzie w każdym okresie kiedy kocioł jest w trybie "lato". Każdą następną instalację jaką bym robił to tylko w takim układzie. Jak dajesz bufor to kociol 10kW może być za mały. 7 godzin temu, Kolekszy napisał(a): Właśnie przeliczyłem sobie ilość wody w obiegu i bufor raczej odpada choć dalej bije się z myślami A ile tej wody wyliczyles? Cytuj
Kolekszy Opublikowano 16 Maja Autor #6 Opublikowano 16 Maja Spuszczając układ do zera , napełniając wedle wskazań licznika wody do układu weszło ok260 litrów. Cytuj
Kolekszy Opublikowano 17 Maja Autor #8 Opublikowano 17 Maja Grzejników w sumie jest 10. Rury w piwnicy 6/4, piony 1 cal, odejścia do grzejników 3/4. W sumie wychodzi ok 260l + piec. Instalacja ma być wykonana jak najprostsza i praktycznie wszystko już wiem, z tym za mam małą zagwozdkę . Gdzie wpiąć na powrocie naczynie przeponowe i zimną wodę z dbv który jest wymagany w gwarancji kotła. Przed zaworem 3d czy za ? Kupiłem też dedykowany zawór defro do ochrony powrotu Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 17 Maja #9 Opublikowano 17 Maja 45 minut temu, Kolekszy napisał(a): Gdzie wpiąć na powrocie naczynie przeponowe i zimną wodę z dbv Tam gdzie żółte Masz bardzo grube rury. Ich wielkość/pojemność to jak wielki grzejnik. Traktowanie tego jak bufora to trochę nieporozumienie. Musiałbyś je bardzo mocno ocieplić, tak z 10cm otuliną styropianową czego raczej nie zrobisz. Masz na nich bardzo duże straty głównie w piwnicy i bardzo małe przepływy. Cytuj
Kolekszy Opublikowano 17 Maja Autor #10 Opublikowano 17 Maja Wiem zdaje sobie z tego sprawę , wytrzymało 20 lat to i jeszcze ten rok musi wytrzymać . Co można było izolować jest zabezpieczone otulinami podwójnie w sumie jakieś 5 cm . W tym roku za dużo wydatków mam żeby wymienić jeszcze rury. No chyba że coś pęknie …. Cytuj
wuwok1 Opublikowano 18 Maja #11 Opublikowano 18 Maja Znajomym zakładałem do podobnej instalacji jak twoja bufor. Oni z braku funduszy założyli bufor 200l i po pierwszym sezonie wiedzą że mógłby być większy. Taki 300-400maksymalnie. W ich przypadku bufor służy do podniesienia sprawności kotła. kotłownia zimna więc nie chcieli go mieć jako magazyn energii. Gdy palą to bufor ładują do wysokiej temp i która po wygaszeniu kotła natychmiast jest oddawana do domu. Bufor gdy instalacja jest rozgrzana jak i dom to potem wystarcza na 2-3 godziny gdzie ciepło idzie na grzejniki. Dom średnio ciepły. Co do bufora to się wypowiem. Mam go co prawda prawię dwa miesiące ale zauważyłem ciekawą rzecz. A mianowicie grzałem bufor na pełnej mocy/sprawności kotła i w okresie powtarzalnym 1,5 bufora wystarczało mi na około 24h. Ale że jako człek szuka oszczędności to zszedłem z mocy 11kw na moc 5kw i wykonałem 2 dniowy test. Grzałem dom tak samo, temp porównywalna za oknem i taka sama w domu i okazało się że spalam więcej o około 1 ładowania bufora na dobę. Co przekłada się na ilość spalonego pelletu. Jaki morał z tego? bufor warto założyć i kotłem grzać na pełnej mocy. Cytuj
Kolekszy Opublikowano 18 Maja Autor #12 Opublikowano 18 Maja Ja w tym roku bufor odpuszczę , za dużo pochłonął już dom funduszy, kotłownia + cały dach . Liczę się z tym, że w przyszłym roku będę wymieniać rury to zobaczę jak wyjdę z peletem po całym sezonie grzewczym. Cytuj
Tuptus Opublikowano 18 Maja #13 Opublikowano 18 Maja Bufor 500-600 l nie jest taki drogi. No chyba że z Noel'a lub Kelvin'a patrzysz. Ale czy są na tyle dobre aby płacić dwa razy tyle ? Cytuj
Kolekszy Opublikowano 18 Maja Autor #14 Opublikowano 18 Maja Zasobnik cwu kupiłem z galmetu to i bufor pewnie wezmę z tej samej firmy jeśli dojdzie do zakupu Cytuj
Tuptus Opublikowano 18 Maja #15 Opublikowano 18 Maja To bys miał jedną robotę w kotłowni. Nie ma na co czekać. Najtańszych buforów też nie ma co kupować. Widać to też po wadze, 1000 l może ważyć 138 kg, ale i 190 kg. Wiadomo że to tylko beczka z wodą, ale lepiej brać te trochę cięższe. Cytuj
wuwok1 Opublikowano 18 Maja #16 Opublikowano 18 Maja Przeróbki wychodzą drożej niż raz a dobrze. Zawłaszcza że masz sensownie ocieplony dom to i bufor na dłużej wystarczy. Cytuj
Kolekszy Opublikowano 7 Czerwca Autor #17 Opublikowano 7 Czerwca Panowie czy dużym błędem będzie podłączenie centralnego na krzyż ? Tak mi najsensowniej podejdą stare rury . Pod jedynkę wyjście , 2 powrót Cytuj
sambor Opublikowano 7 Czerwca #18 Opublikowano 7 Czerwca Rób jak ci pasuje, to nie ma znaczenia dla działania kotła i instalacji Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi