Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4DR czy sprzęgło? Kocioł na Pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Jestem przed modernizacją kotłowni. Dom 120 m średnio ocieplony. Instalacja miedziana, 12 grzejników aluminiowych. Planuje zakup kotła kostrzewa twin bio Luxary 12 kw. Firma instalująca zaproponowała zawór mieszający 4DR. Wymiennik CWU 140 L. Czy to jest dobre rozwiązanie. Czy nie lepiej zastosować sprzęgło i trochę większy zbiornik na wodę np 200 L?

Opublikowano

Jak nie ma więcej obiegów grzewczych, to 4d odpowiednio podłączony współpracujący ze odpowiednim sterownikiem spokojnie wystarczy. 

Sprzęgło dobre jak więcej obiegów grzewczych.

Bojler kwestia inwestora jaki duży potrzebuje oraz ile jest osób w domu, czy wanna czy prysznic itp.

Opublikowano

Miesiąc temu wymieniłem poziomy zbiornik CWU 120 litrów na pionowy 250. W domu 4 osoby i prysznic. Jestem bardzo zadowolony ze zbiornika pionowego. Jedno podgrzanie do 45 stopni wystarcza spokojnie na jeden dzień używania. Przy podgrzaniu do 65 stopni wody wystarcza na dwa dni. 

Jak masz miejsce to zakładaj większy zbiornik CWU. Możesz przyjąć 50 litrów na osobę 

Opublikowano
2 minuty temu, zielip14 napisał(a):

Odnośnie zbiornika CWU 2 osoby w domu. Ile mogą zużyć ?. 

Nie sugeruj sie zadnymi danymi typu 50l/osobe bo to dla projektantow a nie uzytkownikow.

Jedna wezmie kapiel w wannie (150l) bo lubi a drugi prysznic 15l. Jak dwie lubia wanne to i 200l moze buc malo. Sam policz ile potrzebujesz a nie sie pytasz w internecie.

Ostatnio porownywalem z kolega zuzycie i on zuzywa trzy razy wiecej jak ja. Wiec gdzie tu sens pytania?

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

teraz mam poziomy. ale chciałbym mieć pionowy.  dwie osoby prysznic codziennie .

Ok mi sie wydaje , ze 140 litów spokojnie wystarczy, patrzać na zuzycie kubików. 

Edytowane przez zielip14
Opublikowano

A ja bym założył sprzęgło. Większa szansa na stabilną pracę kotła. Niewiele drożej a to inwestycja na lata. 

Opublikowano (edytowane)

Hydraulik robi jak mu wygodniej. Po zapłacie często hydraulicy umywają ręce. Jestem zwolennikiem gorącego powrotu do kotła, stabilnej pracy. Miałem 4d przez 13 lat a teraz mam instalację działającą na sprzęgle [bufor] i widzę dużą różnicę w działaniu całości.  Widzę jak znajomi mają problemy z zaworami 4d, jak sam miałem. Świadomie wyciąłem zawór 4d i zastąpiłem go tym czym mam. Fakt, drożej wychodzi ale potem spokój. Sprzęgło + zawór 3d to gorący powrót, stabilna praca jak i możliwość regulacji temp idącej na instalację.

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano

Mam bufor, ale upraszczając sprzęgło podobnie działa. I jak piszę, zawor 4d miałem 13 lat. Przy kotle na ekogroszek sprawdzał się o tyle że zrobiłem osobne dogrzewanie powrotu. Przy kotle na pellet zawor 4d jak dla mnie średnio. Całkiem inna praca kotła. 

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze raz.

Jak więcej obiegów, jak bufor - sprzęgło.

Prosta instalacja 4d z pompa ochrony powrotu i odpowiednim sterownikiem, co by wiercidełka nie robił (pompa kotłowa pracuje tak długo, jak aktywne obiegi grzewcze) i jest spokój, stabilnie z regulacją temp. Jak coś sknocone, to można się i 15lat męczyć i szału nie będzie.

Edytowane przez Pieklorz
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Jak wszystko będzie zgodnie z sztuką to tak. Ale nie spotkałem się z instalacją 4d poprawnie działającą. Pewnie miałem pecha 🙂 Kilka widziałem i co najlepsze. Każdy właściciel raz ustawia zawór 4d i nie rusza bo "panie, cuda się dzieją" 😄 

Opublikowano (edytowane)

Sam napisałeś,że dorabiałeś osobne dogrzanie powrotu a to już wiele mówi.

Druga kwestia funkcja sterownika, bo owe cuda będą się działy jak zdupcony będzie soft i będzie wiercił zaworem bez ładu i składu, bo powrót ma mieć X. Jak się to zrozumie, to będzie się w domu...

Zaworem nie wiercimy. Zawór ma pilnować instalacji. Sterownik j.w pisałem co ma robić z pompa kotłową i nikt mieszacza wyłączać nie będzie a jedynie ustawi na kotle 60-70 i tyle, ile potrzebuje na dom i to wszystko.

Tylko tyle i aż tyle. Wystarczy podstawy zrozumieć.

Edytowane przez Pieklorz
  • Zgadzam się 3
Opublikowano

Ale ja wiem że należy dodać pompę na powrocie. Tylko czy instalator dołoży ją. Ja poszedłem w bufor bo mam podłogówkę i grzejniki. Ogólnie mnie 4d średnio odpowiada instalacja. Pewnie wina instalacji mojej bo skopaną co miałem. 

Opublikowano (edytowane)

Jak mówię, skoro było skopane to i 15lat może minąć i dobrze nie będzie.

Skoro same grzejniki, to wg mnie 4d odpowiednio i śmiga elegancko (sam mam tak na produkcji i jest bardzo dobrze)

Przykładowe uproszczone schematy 

* 4d i tylko grzejniki

* 4d grzejniki i podłogowe 3d

* Sprzęgło, ATV i 3dPXL_20250506_110738901.thumb.jpg.f39a7941695294d76c7d529d3fb6cb58.jpgPXL_20250506_110807650.thumb.jpg.121eccd86a12b42dc0c000226f6ecc63.jpgPXL_20250506_110714425.thumb.jpg.738e0da5204f6eba2a3c914bf277ef16.jpg

Edytowane przez Pieklorz