Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam wielki problem ze złączkami PEX firmy kan-therm. Zakupiłem w sklepie 6 złączek 25x1" zostały zaciśnięte na rurze firmy kan-therm 25x2.5mm. były zaciskane zaciskarka elektryczna firmy Rems ze szczeka U25. Wszystkie 6 złączek jest nieszczele. Próba ciśnieniowa powietrzem na 5bar. Może ktoś się spotkał z czymś takim? Jak to ratować? Można złączkę raz zaciśniętą ponownie próbować docisnąć szczeka innego typu np TH bo taka tez jest dopuszczalna. Proszę o pomoc. Za tydzień leja posadzki i nie wiem czy ich odwołać bo boje się że może coś z rurka która jest w posadzce jest nie tak... Tylko co by mogła z nią być ...

IMG_20250412_212603.jpg

Opublikowano

W tym rozmiarze DN25 są średnice 26x3 i 25x2,5 - czy jesteś pewien że dobrałeś właściwe złączki i odpowiednie szczęki do tych rur?

Połączenie nie poprawisz przez ponowne zaciśnięcie.

Opublikowano

Tak zgodnie z instrukcją producenta można te kształtki zaciskac szczeka U i TH. Jest to dobra kształtka. Jest opisana 25x2.5 oraz kolor czerwony oznacza właśnie ksztaltke 25. Oczywiście rura też jest 25. Dziwi mnie fakt że wszystkie 6 kształtek przepuszcza.

Opublikowano

Czy nie są za duże szczęki? Mogą być do systemu 26x3, a nie do 25x2,5 - kiedyś Kan miał w ofercie oba systemy

Na zachodzie już praktycznie jest tylko 26x3, ze względu na wytrzymałość.

Opublikowano (edytowane)

Wrzucam złączkę jak wygląda po zdjęciu blaszki do zaciskania i dla przykładu kamień U25. Ewidentnie widać że wyżłobienie w kamieniu trafia na oring myślę że tak nie powinno być, zaciskając zgniatam oring. Wyżłobienia moim zdaniem powinny trafiać pomiędzy oringi a przy tak małej odległości pomiędzy nimi badzie ciężko się wstrzelić. Kamień ma możliwość delikatnemu ruchu na zlaczce gora-dol. Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat? Z góry bardzo dziekuje

IMG_20250413_093019.jpg

IMG_20250413_093016.jpg

IMG_20250413_092951.jpg

IMG_20250413_092721.jpg

IMG_20250413_092711.jpg

Edytowane przez bazi
Opublikowano

żółty plastik jest bazą dla kamienia. Kamień podczas zaciskania ma dolegać/opierać się o kolorowy plastik(żółty/niebieski/czerwony....).

Opublikowano

Obciete oringi przy wciskaniu zlaczki do rury. Krawedzie rurki fazowane byly?

lub stare sparciale oringi ewentualnie jakies wadliwe za male.

Opublikowano

Wczoraj sprawdzałem jak było zakuwane, tak jak kolega @Gonzo19 napisał przy zakuwaniu szczęki były dosunięte to czerwonego plastiku porównałem rowki które się odcisnęły w jakim są miejscu. 

@PioBin tak rury były wszystkie fazowane. Zakupiłem złączki skręcane, nie wiem jak się to sprawdza w użytkowaniu przy tej średnicy, ale mam wrażenie że oringi wystajądużo bardziej niż w złączce zaciskanej.

Wczoraj zgłosiłem problem do firmy Kan-therm o dziwno bardzo się zainteresowali tym tematem i twierdzą że wina leży po stronie zużytych szczęk. Próbowałem tak wiem nie robi się tak ale nie mam nic do stracenia ponownie zacisnąć złaczke, ale nic nie pomaga. 

Po odcieciu mam wysłać do ich labolatorium.

Rozmawiałem z kolegą instalatorem i mówił, że miał przypadek że nie zacinął złączki a przy probie ciśnieniowej i tak była szczelna, więc patrząc na to co mówi to nawet złączka nie zacisnieta powinna być szczelna, ta sytuacja miała miejsce na złączce firmy Wavin.

Szczerze ręce mi opadają, we wtorek posadzki i nie wiem co z tym zrobić, najbardziej obawiam się że rura może być wadliwa. Gdyby tak było to kupa pracy a do wtorku niedaleko. 

Opublikowano

Prawdopodobnie podczas nakładania rury na złączkę podwinęły się oringi. Czy rury były kalibrowane wraz z fazowaniem, czy tylko fazowane i jak były fazowane.

29 minut temu, bazi napisał(a):

Zakupiłem złączki skręcane, nie wiem jak się to sprawdza w użytkowaniu przy tej średnicy,

tez nie wiem, ale mam kilkadziesiąt skręcanych, z tym że na rurze PEX 20 i od ponad 5 lat nic nie cieknie

Ja używałem coś takiego image.thumb.jpeg.d6b6f5a6cd813360d16edc97c64a7d57.jpeg

Opublikowano

ja wszystko używałem pipelife, rury, złączki itp.

i co ważne, wszystkie rury mam PEX-B/AL/PEX-B  Lepsze byłyby z PEX-C, ale wtedy nie było ich w ofercie w moich okolicach, tzn. były ale cena zaporowa.

Opublikowano
Godzinę temu, bazi napisał(a):

złączka nie zacisnieta powinna być szczelna,

Zgadza sie. Uszczelnienie odpowiadaja o-ringi. 

Opublikowano
38 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

ja wszystko używałem pipelife, rury, złączki itp.

i co ważne, wszystkie rury mam PEX-B/AL/PEX-B  Lepsze byłyby z PEX-C, ale wtedy nie było ich w ofercie w moich okolicach, tzn. były ale cena zaporowa.

Ja mam rury pe-rt/al/pe-rt

Opublikowano
56 minut temu, bazi napisał(a):

@Gonzo19 dokładnie mam identyczny i takim to było robione. Mam pex 16, 20 i są szczelne ale system wavin. 25 mam Kan-therm i jest problem

Odkąd w roku 2001 miałem pierwsze styczności z firmą Kan, to szerokim łukiem omijam jej produkty- tylko Wavin!

Opublikowano
29 minut temu, bazi napisał(a):

Ja mam rury pe-rt/al/pe-rt

pe-rt to utwardzony PE czyli termoplast. Z natury PE nie nadaje się do wody ciepłej. Im woda cieplejsza tym PE bardziej "płynie".

Dlaczego pe-rt ? bo dużo tańszy w produkcji(nie sprzedaży) od usieciowionego PE czyli PEX i jakiś czas wytrzymuje.

Opublikowano

Rozmawiałem z Panem z Kan-therm i poinforował mnie że w złączkach z kontrolą nie zacisnięcia oring jest dużo mniejszy dlatego aby ta niesczelność mogła się ujawnić. Może lekko wytarta szczęka nie jest w stanie ścisnąć rury tak aby dolagała ona do oringów. Dzisiaj zmieniam złączki na zakrecane a te wysyłam do ich labolatorium. Dam znać jakie wnioski może komuś to pomoże.  

Opublikowano (edytowane)

Rozebrałem wczoraj złączkę oringi były na swoim miejscu ale nie wystają one po za złączkę nawet o mikron. Zobaczcie swoim fachowym okiem dla mnie to chyba nie ma prawa być szczelne. Na zdjęciu tego nie widać ale po przyłożeniu linijki do płaszczyzny kształtki oringi są niżej niż plaszczyna ksztaltki

IMG_20250416_085306.jpg

Edytowane przez bazi