Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam wielki problem ze złączkami PEX firmy kan-therm. Zakupiłem w sklepie 6 złączek 25x1" zostały zaciśnięte na rurze firmy kan-therm 25x2.5mm. były zaciskane zaciskarka elektryczna firmy Rems ze szczeka U25. Wszystkie 6 złączek jest nieszczele. Próba ciśnieniowa powietrzem na 5bar. Może ktoś się spotkał z czymś takim? Jak to ratować? Można złączkę raz zaciśniętą ponownie próbować docisnąć szczeka innego typu np TH bo taka tez jest dopuszczalna. Proszę o pomoc. Za tydzień leja posadzki i nie wiem czy ich odwołać bo boje się że może coś z rurka która jest w posadzce jest nie tak... Tylko co by mogła z nią być ...

IMG_20250412_212603.jpg

Opublikowano

W tym rozmiarze DN25 są średnice 26x3 i 25x2,5 - czy jesteś pewien że dobrałeś właściwe złączki i odpowiednie szczęki do tych rur?

Połączenie nie poprawisz przez ponowne zaciśnięcie.

Opublikowano

Tak zgodnie z instrukcją producenta można te kształtki zaciskac szczeka U i TH. Jest to dobra kształtka. Jest opisana 25x2.5 oraz kolor czerwony oznacza właśnie ksztaltke 25. Oczywiście rura też jest 25. Dziwi mnie fakt że wszystkie 6 kształtek przepuszcza.

Opublikowano

Czy nie są za duże szczęki? Mogą być do systemu 26x3, a nie do 25x2,5 - kiedyś Kan miał w ofercie oba systemy

Na zachodzie już praktycznie jest tylko 26x3, ze względu na wytrzymałość.

Opublikowano (edytowane)

Wrzucam złączkę jak wygląda po zdjęciu blaszki do zaciskania i dla przykładu kamień U25. Ewidentnie widać że wyżłobienie w kamieniu trafia na oring myślę że tak nie powinno być, zaciskając zgniatam oring. Wyżłobienia moim zdaniem powinny trafiać pomiędzy oringi a przy tak małej odległości pomiędzy nimi badzie ciężko się wstrzelić. Kamień ma możliwość delikatnemu ruchu na zlaczce gora-dol. Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat? Z góry bardzo dziekuje

IMG_20250413_093019.jpg

IMG_20250413_093016.jpg

IMG_20250413_092951.jpg

IMG_20250413_092721.jpg

IMG_20250413_092711.jpg

Edytowane przez bazi