Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szybki spadek temperatury w zasobniku Galmet 140l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni forumowicze raz już poruszałem ten temat, jednakże nie mogę rozwiązać problemu. Posiadam piec Termet Golden Plus Ecocondens 20 KW, połączony z  zasobnikiem Galmet 140 l. Czujnik znajduję się na dole zasobnika. Obecnie temperatura wody użytkowej ustawiona jest na 42 stopnie i po odkręceniu ciepłej wody w przeciągu 5 minut spada do 25 stopni mimo iż z kranu wciąż leci gorąca woda. Czujnik w zasobniku został wymieniony na nowy sytuacja bez zmian. W czyn tkwi problem rozmawiałem z serwisantem Termetu i powiedział, że czegoś takiego jeszcze nie widział i nie wie jak rozwiązać ten problem. Piec został odkamieniony i wyczyszczony.  Przegrzewanie wody użytkowej powoduje zwiększenie zużycia gazu. W sytuacji kiedy temperatura na piecu pokazywała 25 stopni w zasobniku znajdowało się 120 litrów gorącej wody wręcz parzącej.

IMG_9188.jpeg

IMG_9267.jpeg

Opublikowano

Czujnik temperatury powinien być na środku zasobnika.

Opublikowano (edytowane)

Można jeszcze zrobić "partyzantkę" (celem obserwacji na dzień, dwa), wyciągnąć ten czujnik z kapilary i zamontować przylgowo wyżej do rurki, owinąć taśmą co by się trzymał, i zobaczyć jak będzie wtedy działać układ.

IMG_20250401_080550.jpg.e6cefc09ef808f6939a3d44cbaa84f4c.jpg

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Dziękuję za wskazówki, spróbuję przymocować czujnik przylgowo i zobaczę jaki to będzie miało wpływ na spadek temperatury przy używaniu ciepłej wody użytkowej. Chętnie bym zrobił nowy otwór w osłonie i spróbował umieścić czujnik wyżej. Pytanie czy to ma sens i czy uda się ominąć wężownice. Zmniejszenie temperatury na piecu powoduje zmniejszenie temperatury w zasobniku jednakże nie wpływa to na jej szybki spadek po odkręceniu wody użytkowej i niepotrzebnej pracy pieca. Firma Galmet nie przemyślała tej konstrukcji.

Opublikowano

Ale uważaj z tym mocowaniem czujnika do rurki bo będziesz wtedy mierzył temperaturę wody w rurce a nie w bojlerze. A co będzie mierzone gdy przepływu w rurce nie będzie to tego nie wie nikt. Ryzyko problemów duże.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
52 minuty temu, Agis napisał(a):

,,,, spróbuję przymocować czujnik przylgowo i zobaczę jaki to będzie miało wpływ na spadek temperatury przy używaniu ciepłej wody użytkowej. ,,,,

Nie lepiej włączyć (nawet przylgowo) kreatywne myślenie, które zapewne może wspomóc w rozwijaniu umiejętności rozwiązywania problemów.

@Agis zapewniam Cię, że nawet gdybyś ten czujnik przyspawał do wskazanego miejsca i ocieplił stosownie miejsce pomiaru, to wynikiem tej operacji będzie bardzo krótki czas (5 - 10 sekund) pracy kotła od momentu załączenia trybu grzania CWU.    

Opublikowano

Spróbuj ściągnąć dekiel górny osłonę jeśli jest de montowalny i jak jest styropian wsuń czujnik i po sprawie .

Opublikowano
3 godziny temu, Andrzej_M_ napisał(a):

To może na wstępie dokładnie sprecyzuj, jaki masz zainstalowany kocioł gazowy

ERRATA.

Coś mi nie dawało spokoju, przeciesz ukratkiem zaglądałem na strony producenta kotła i tam nie dostrzegłem kotła o takiej nazwie i parametrach.

Okazało się, że owszem jest. Ukryty w DTR kotłów, "ECOCONDENS GOLD PLUS - 20".  

ps 1.
Przepraszam za mój słowny rozgardniasz.

ps 2.
W ramach wyrażenia czynnego żalu, pragnę kolegę @Agis zawiadomić, że znalazłem bezpieczne rowiązanie technicznego problemu.

Opublikowano (edytowane)

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest dziura w ociepleniu najlepiej gdzieś dalej od wejścia wężownicy i przyklejenie czujnika do obudowy zbiornika gdzieś w połowie wysokości, nic lepszego nie wymyślisz, z drugiej strony co ci przeszkadza to że lejesz 5 min wodę i uruchamia się kocioł?

Chyba nie chcesz się myć zimną wodą, w 5 min można wylać średnio około 100l wody

Ogólnie miejsce montażu rurki na czujnik to jakieś nieporozumienie z jednej strony bo wymusza częstą pracę kotła, z drugiej strony mamy zawsze nagrzany cały zasobnik. Coś za coś.

Osobiście nic bym nie zmieniał tylko postarał się zmniejszyć moc kotła tak gdzieś o połowę aby dłużej grzał a tym samym palił mniej i wolniej grzał te braki w razie co.

Zastawaniem się czy nie masz też słabo zrobionej cyrkulacji i po prostu woda wraca zimna i wychładza czujnik, lepiej byłoby aby był nad powrotem cyrkulacji

Edytowane przez szakallo