Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

📢 Konkurs dla wszystkich użytkowników forum Info-Ogrzewanie   🔥

Jako  producent rozdzielaczy do ogrzewania podłogowego firmy ,,Finish-A " stale szukamy sposobów, by nasze produkty były jeszcze lepsze i bardziej funkcjonalne. Chcemy poznać Wasze opinie i pomysły!

💡 Co według Was warto dodać do rozdzielacza, aby uczynić go jeszcze bardziej atrakcyjnym i praktycznym?

Co według Was usprawniło by i ułatwiło by użytkowanie rozdzielaczy do ogrzewania podłogowego ? 

Najciekawsze, najbardziej innowacyjne, lub najbardziej przydatne propozycje zostaną nagrodzone! 🏆

🎁 Nagroda: Bon o wartości 500 zł na zakupy w naszej firmie.  www.finish-a.com.pl

👉 Swoje pomysły wpisujcie w komentarzach pod tym postem  Macie czas do 31.05.2025r.

Najlepsze propozycje wybierzemy i ogłosimy do 10.06. 2025

Dziękujemy za Wasze zaangażowanie i czekamy na Wasze kreatywne pomysły! 🚀

foto1.jpg

foto2.jpg

• marcin promował(a) i podpiął/eła ten temat
Opublikowano

dorobić "kieszonkę"/"rurkę wgłębną" na czujnik temperatury.

np. rurka  fi 5,5 lub 6mm wewnątrz(tak aby można było w nią włożyć czujnik temperatury) wkręcona w belkę pomiędzy rotametrami.

Ułatwiłoby to montaż takiego czujnika i jednocześnie mniej by przekłamywał.

• Zgadzam się 3
  • Przydało się 1
Opublikowano

Przydałby się wbudowany system monitorowania przepływu i temperatury z  możliwością podłączenia do aplikacji mobilnej, mogłoby pomóc użytkownikom w łatwym kontrolowaniu wydajności ogrzewania i szybkim wykrywaniu ewentualnych problemów.

Integracja tego z systemami smart home,  z popularnymi platformami Google Home. 

Oraz wprowadzenie prostego mechanizmu sygnalizującego  powiadomienia w aplikacji,  który informowałby o problemach takich jak zablokowany zawór czy nieodpowiedni przepływ.

• Przydało się 1
Opublikowano

To ja ciut "prościej". Dużym problemem było dla mnie zorientowanie się / zapamiętanie która pętla za które pomieszczenie odpowiada, dopiero system oznaczeń okazał się pomocny. Jednak dobrze byłoby gdyby producent wskazał dedykowane miejsce na listwie plus dodał jakieś karteczki / znaczniki itp. do oznaczania pętli, np. "pierwsza pętla od lewej - kuchnia. Nie widziałem tego u żadnego producenta. Podobne rozwiazanie oznaczeń, jak w przypadku rozdzielnic elektrycznych. Diabeł tkwi w prostocie.. 

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
Gość kreciq21
Opublikowano
6 godzin temu, Sandek napisał(a):

Diabeł tkwi w prostocie.. 

Marker permanentny...

Opublikowano

Tak jak napisał Animus rozdzielacz który będzie miał na poszczególnych pętlach możliwość podłączenia czujników na zasilanie jak i powrót oraz możliwość odczytania przepływów też na tych pętlach. Z podpięciem tego wraz z siłownikami do inteligentnego smart home dla podstawowego użytkownika, a dla bardziej zawansowanego to np. home assistant (to byłoby coś).

• Przydało się 1
Opublikowano

ciekawe czy kupiłbyś taki rozdzielacz? 

przepływomierz na allegro 1/2cala tani mosiężny 40zł na Aliexpress 12zł, do tego czujniki temperatury x2 , elektronika np. jakis rpi pico i oprogramowanie. Koszt rozdzielacza z 500-700zł i drugie tyle albo i wiecej za te bajery. 

Jak ktoś ogarnia HA, Domoticza itp. do sam sobie dorobi po kosztach te bajery o ile sa mu potrzebne

Opublikowano
11 godzin temu, kreciq21 napisał(a):
17 godzin temu, Sandek napisał(a):

Diabeł tkwi w prostocie.. 

Marker permanentny...

Również dobry pomysł, ale... Czy mam pewność, że napisy długo wytrzymają ? Czy potrafię pisać ładnie na mikro powierzchni ( ja raczej nie ).  Skoro pragniemy estetyki wszędzie, to czemu nie na rozdzielaczach ?  Ponadto, jak wspomniałem to bardzo ułatwia życie podczas regulacji pętli, a każdy wie ile czasu to może trwać. 

20250327_183152.jpg

• Zgadzam się 1
Gość kreciq21
Opublikowano

Tylko że rozdzielacz to nie jest element estetyki i jest on zamknięty w szafce.

Można dodać dużo gadżetów, wodotrysków, itd. Tylko finalnie zobaczy się cenę i obróci na pięcie. I producent zostanie z takim zgniłym jajem w ręku, bo cena odstraszy.

Ja u siebie napisałem (markerem) numerki nad każdą rurką, a na klapie przykleiłem wydrukowaną kartkę od czego każdy nr jest (niby klapie, bo to mini-szafka pod lustrem).

Opublikowano

Dla mnie praktycznie najważniejszy byłby filtr skośny na wejściu do rozdzielacza (na belce zasilającej), z możliwością czyszczenia bez spuszczania dużej ilości wody, reszta to wodotryski.

• Przydało się 1
Opublikowano

Proponuje wykonanie  w uchwycie rozdzielacza takich mocowan belek gornej i dolnej by mozna bylo regulowac (w pewnym zakresie) wysokosc polozenie belek w pionie na uchwycie i odleglosc w pionie miedzy belkami

To samo proponuje w odniesieniu do mocowan uchwytu rozdzielacza do tylnej scianki szafki  rozdzielacza

Proponuje wykonanie takich punktow mocowan by w pewnym zakresie mozna bylo ustawic wysokosc zamocowania calego rozdzielacza w szafce.

Mysle ze to zmiany beda przydatne gdy w istniejacej juz instalacji i istniejacej szafce bedzie wymieniany rozdzielacz innej firmy, o innej odleglosci belek i innym rozkladzie punktow zamocowania uchwytu do szafki na nowy rozdzielacz Finish-A. Wowczas nowy rozdzielacz bedzie mozna dopasowac do polozenia istniejacych juz przylaczy rur CO  i polozenia  istniejacych punktow mocowania rozdzielacza w szafce

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Miło nam poinformować, że wyłoniliśmy zwycięzcę naszego konkursu :

📢 Wyniki konkursu Finish-A – Rozdzielacz idealny

Dziękujemy wszystkim uczestnikom forum Info-Ogrzewanie za liczne, konkretne i inspirujące propozycje!
Wasze głosy pokazują, jak wiele można jeszcze usprawnić – zarówno w funkcjonalności, jak i codziennym użytkowaniu naszych rozdzielaczy.

🏆 Zwycięzca: Sandek – za prosty, lecz niezwykle praktyczny pomysł systemu oznaczeń pętli.
🎁 Otrzymuje bon o wartości 500 zł do wykorzystania w sklepie Finish-A.  (Proszę o kontakt na priv.) 

🥈 II miejsce: Gonzo19 – za technicznie precyzyjne rozwiązanie z kieszenią na czujnik temperatury.
🥉 III miejsceAnimus & buska3 – za kompleksową propozycję rozdzielacza Smart z monitoringiem, integracją z aplikacją i systemami Smart Home.

Dodatkowe wyróżnienia dla: pagin oraz sambor.

Jeszcze raz dziękujemy za udział – Wasze uwagi naprawdę mają wpływ na rozwój naszych produktów, dlatego dla wszystkich uczestników forum info-ogrzewanie przygotowaliśmy  rabat 10% na wszystkie nasze produkty ,który obowiązuje do końca roku 2025 . Na hasło :,, forum info-ogrzewanie "

🥇 Sandek (post #4)

Propozycja:
– Miejsce na oznaczenia pętli z etykietkami fabrycznymi,
– Ułatwienie pracy montażystom i użytkownikom końcowym.

Ocena:
✔ Niskokosztowe,
✔ Bardzo praktyczne,
✔ Pomocne przy serwisie i regulacji.

🟩 Werdykt: Zwycięzca konkursu – proste rozwiązanie, które rozwiązuje realny problem.

🥈 Gonzo19 (post #2)

Propozycja:
– Wbudowana rurka wgłębna (kieszeń) na czujnik temperatury,
– Łatwiejszy montaż i dokładniejszy odczyt.

Ocena:
✔ Praktyczne i tanie rozwiązanie,
✔ Wysoka precyzja działania,
✔ Łatwe do wdrożenia technicznie.

🟨 Werdykt: II miejsce – świetny pomysł do natychmiastowego rozważenia przy projektowaniu.

🥉Animus & buska3 (posty #3 )

Propozycja:
– Wbudowany system monitorowania przepływu i temperatury,
– Integracja z aplikacją mobilną, systemami typu Smart Home i Home Assistant,
– Powiadomienia o błędach (np. zablokowany zawór, zbyt niski przepływ).

Ocena:
✔ Innowacyjność: wysoka
✔ Praktyczność: bardzo wysoka
✔ Potencjał komercyjny: ogromny, wpisuje się w trend automatyzacji i „smart homes”

🟨 Werdykt: III miejsce –propozycja kompleksowa, przyszłościowa i realna do wdrożenia (w wersji premium).

💡 Wyróżnienia specjalne – warte przemyślenia

• pagin (#11)regulacja mocowania belek i uchwytów rozdzielacza: duża elastyczność przy montażu w starszych szafkach – dobry pomysł dla instalatorów i retrofitów.

• sambor (#10)filtr skośny z możliwością czyszczenia bez spuszczania wody: bardzo praktyczne dla ochrony instalacji – świetne uzupełnienie rozdzielacza.

z wyrazami szacunku Tomasz Bies  

20250604_082828.jpg

20250604_082809.jpg

20250604_083205.jpg

20250604_083201.jpg

Opublikowano

Dzień dobry  :-))))   Ależ niespodzianka !   Jest mi niezmiernie miło czytać takie informacje, tym bardziej że Forumowiczowie podali naprawdę dobre pomysły, jak usprawnić w sumie ten prosty element.  

A co do samych "karteczek", no dobra robota :-) ! W sumie ja bym czegoś takiego oczekiwał kupując rozdzielacz. Ale uwaga ( a sprzedam Wam kolejny pomysł :-)), niech drukarnia doda kilka takich "samoprzylepów" pustych, nie wypełnionych lecz z innego papieru, takiego bardziej chropowatego - choć z klejem z drugiej strony.  Wtenczas, ten użytkownik, w którego "rozmieszczenie pętli" nie traficie, będzie mógł samodzielnie wypisać piórem swoją własną, unikalną nazwę :-).  

A co do rozliczenia nagrody Drodzy Państwo, cóż mam obecnie troszkę inne priorytety. Nie są one związane z hydrauliką, choć tę bardzo lubię. I dlatego mam do Państwa propozycję i prośbę jednocześnie. Jeśli jest taka możliwość, proszę o przelanie kwoty, którą wygrałem na wybrane przez Państwa schronisko dla zwierząt. Jeśli mogę zasugerować schronisko, to wyszukałem nieopodal Was schronisko w Chorzowie ( www.schroniskochorzow.pl ) – ok. 70km od Państwa siedziby.

Jeśli Państwo przekażecie tę darowiznę, to proszę o wklejenie na tej stronie dokumentu potwierdzającego taką operację z uwidocznionymi danymi na tyle, na ile to możliwe i bezpieczne dla Państwa. 

Myślę i wiem, że ten nietypowy wkład Państwa pracy zaprocentuje w przyszłości. A moja osoba, choć w ten skromny sposób przy okazji będzie mogła komuś pomóc.

Z wyrazami szacunku,

Sandek

• Lubię to 2
Opublikowano

Cześć,
Z ogromną radością przeczytałem Twoją wiadomość – zarówno gratulacje, jak i podziękowania należą się właśnie Tobie, za przemyślaną i wartościową propozycję, a przede wszystkim za piękny gest serca, który zasługuje na najwyższy szacunek.
Chciałbym  jednak z pełnym szacunkiem wyjaśnić, że przewidziana w konkursie nagroda miała formę bonu na zakupy w naszym sklepie. Zgodnie z regulaminem oraz charakterem nagrody, nie jesteśmy w stanie zrealizować jej w formie pieniężnej darowizny, nawet na tak szczytny cel, jak wskazane przez Ciebie schronisko.
Zależy nam jednak, aby ten gest nie przeszedł bez echa. Dlatego, jeśli pozwolisz na drobną alternatywę, chętnie przekażemy na rzecz schroniska w Chorzowie produkt z naszego asortymentu o równowartości nagrody – coś, co będzie mogło realnie pomóc np. przy modernizacji instalacji w budynku schroniska lub wesprze ich działania w praktyczny sposób. Jesteśmy także otwarci na wspólną inicjatywę — może uda się zaproponować coś, co połączy naszą branżę z realną pomocą?
Oczywiście, jeśli mimo wszystko Wolałbyś skorzystać z bonu osobiście bądź przekazać go komuś z rodziny lub znajomych – pozostaje on do  dyspozycji.
Z wyrazami szacunku i podziękowaniami za wzór postawy obywatelskiej i ludzkiej,
Tomasz Bies