Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

📢 Konkurs dla wszystkich użytkowników forum Info-Ogrzewanie   🔥

Jako  producent rozdzielaczy do ogrzewania podłogowego firmy ,,Finish-A " stale szukamy sposobów, by nasze produkty były jeszcze lepsze i bardziej funkcjonalne. Chcemy poznać Wasze opinie i pomysły!

💡 Co według Was warto dodać do rozdzielacza, aby uczynić go jeszcze bardziej atrakcyjnym i praktycznym?

Co według Was usprawniło by i ułatwiło by użytkowanie rozdzielaczy do ogrzewania podłogowego ? 

Najciekawsze, najbardziej innowacyjne, lub najbardziej przydatne propozycje zostaną nagrodzone! 🏆

🎁 Nagroda: Bon o wartości 500 zł na zakupy w naszej firmie.  www.finish-a.com.pl

👉 Swoje pomysły wpisujcie w komentarzach pod tym postem  Macie czas do 31.05.2025r.

Najlepsze propozycje wybierzemy i ogłosimy do 10.06. 2025

Dziękujemy za Wasze zaangażowanie i czekamy na Wasze kreatywne pomysły! 🚀

foto1.jpg

foto2.jpg

• marcin promował(a) i podpiął/eła ten temat
Opublikowano

dorobić "kieszonkę"/"rurkę wgłębną" na czujnik temperatury.

np. rurka  fi 5,5 lub 6mm wewnątrz(tak aby można było w nią włożyć czujnik temperatury) wkręcona w belkę pomiędzy rotametrami.

Ułatwiłoby to montaż takiego czujnika i jednocześnie mniej by przekłamywał.

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
Opublikowano

Przydałby się wbudowany system monitorowania przepływu i temperatury z  możliwością podłączenia do aplikacji mobilnej, mogłoby pomóc użytkownikom w łatwym kontrolowaniu wydajności ogrzewania i szybkim wykrywaniu ewentualnych problemów.

Integracja tego z systemami smart home,  z popularnymi platformami Google Home. 

Oraz wprowadzenie prostego mechanizmu sygnalizującego  powiadomienia w aplikacji,  który informowałby o problemach takich jak zablokowany zawór czy nieodpowiedni przepływ.

• Przydało się 1
Opublikowano

To ja ciut "prościej". Dużym problemem było dla mnie zorientowanie się / zapamiętanie która pętla za które pomieszczenie odpowiada, dopiero system oznaczeń okazał się pomocny. Jednak dobrze byłoby gdyby producent wskazał dedykowane miejsce na listwie plus dodał jakieś karteczki / znaczniki itp. do oznaczania pętli, np. "pierwsza pętla od lewej - kuchnia. Nie widziałem tego u żadnego producenta. Podobne rozwiazanie oznaczeń, jak w przypadku rozdzielnic elektrycznych. Diabeł tkwi w prostocie.. 

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
6 godzin temu, Sandek napisał(a):

Diabeł tkwi w prostocie.. 

Marker permanentny...

• Przydało się 1
Opublikowano

Tak jak napisał Animus rozdzielacz który będzie miał na poszczególnych pętlach możliwość podłączenia czujników na zasilanie jak i powrót oraz możliwość odczytania przepływów też na tych pętlach. Z podpięciem tego wraz z siłownikami do inteligentnego smart home dla podstawowego użytkownika, a dla bardziej zawansowanego to np. home assistant (to byłoby coś).

• Przydało się 1
Opublikowano

ciekawe czy kupiłbyś taki rozdzielacz? 

przepływomierz na allegro 1/2cala tani mosiężny 40zł na Aliexpress 12zł, do tego czujniki temperatury x2 , elektronika np. jakis rpi pico i oprogramowanie. Koszt rozdzielacza z 500-700zł i drugie tyle albo i wiecej za te bajery. 

Jak ktoś ogarnia HA, Domoticza itp. do sam sobie dorobi po kosztach te bajery o ile sa mu potrzebne

Opublikowano
11 godzin temu, kreciq21 napisał(a):
17 godzin temu, Sandek napisał(a):

Diabeł tkwi w prostocie.. 

Marker permanentny...

Również dobry pomysł, ale... Czy mam pewność, że napisy długo wytrzymają ? Czy potrafię pisać ładnie na mikro powierzchni ( ja raczej nie ).  Skoro pragniemy estetyki wszędzie, to czemu nie na rozdzielaczach ?  Ponadto, jak wspomniałem to bardzo ułatwia życie podczas regulacji pętli, a każdy wie ile czasu to może trwać. 

20250327_183152.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tylko że rozdzielacz to nie jest element estetyki i jest on zamknięty w szafce.

Można dodać dużo gadżetów, wodotrysków, itd. Tylko finalnie zobaczy się cenę i obróci na pięcie. I producent zostanie z takim zgniłym jajem w ręku, bo cena odstraszy.

Ja u siebie napisałem (markerem) numerki nad każdą rurką, a na klapie przykleiłem wydrukowaną kartkę od czego każdy nr jest (niby klapie, bo to mini-szafka pod lustrem).

Opublikowano

Dla mnie praktycznie najważniejszy byłby filtr skośny na wejściu do rozdzielacza (na belce zasilającej), z możliwością czyszczenia bez spuszczania dużej ilości wody, reszta to wodotryski.

• Przydało się 1
Opublikowano

Proponuje wykonanie  w uchwycie rozdzielacza takich mocowan belek gornej i dolnej by mozna bylo regulowac (w pewnym zakresie) wysokosc polozenie belek w pionie na uchwycie i odleglosc w pionie miedzy belkami

To samo proponuje w odniesieniu do mocowan uchwytu rozdzielacza do tylnej scianki szafki  rozdzielacza

Proponuje wykonanie takich punktow mocowan by w pewnym zakresie mozna bylo ustawic wysokosc zamocowania calego rozdzielacza w szafce.

Mysle ze to zmiany beda przydatne gdy w istniejacej juz instalacji i istniejacej szafce bedzie wymieniany rozdzielacz innej firmy, o innej odleglosci belek i innym rozkladzie punktow zamocowania uchwytu do szafki na nowy rozdzielacz Finish-A. Wowczas nowy rozdzielacz bedzie mozna dopasowac do polozenia istniejacych juz przylaczy rur CO  i polozenia  istniejacych punktow mocowania rozdzielacza w szafce

• Przydało się 1