Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka instalacja ogrzewania podłogowego w nowym mieszkaniu 55m? Od A do Z.

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Gonzo19,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 🙂

Chciałbym wykonać instalację ogrzewania podłogowego w mieszkaniu 55m od dewelopera. Mam już zamontowany piec dwufunkcyjny Berreta CIAO X 25C. Podłoga będzie drewniania albo winylowa, a więc temperatura posadzki nie powinna przekraczać 27 stopni.

Pytanie co dalej, aby wykonać prawidłowo instalację ogrzewania podłogowego?

Zastosować rurki kan-therm bluefloor 16 mm PEX w odstępach 10 cm na całości powierzchni? Wykonałem rysunek instalacji rurek i wyszło 8 pętli o maksymalnej długośći 65 m.

Firma, która montuje dla dewelopera piece i kaloryfery zaoferowała mi rozwiązanie:

Montaż rodzielacza (8 pętli + ręcznikowiec na niskiej temperaturze) ze sterownikiem, siłownikami i regulatorami w każdy pomieszczeniu (tech sterowniki). Dodatkowo czujnik pogodowy.

Czy takie rozwiązanie jest dobre? Może lepiej bez pogodówki? Czy może w ogóle powinno być bez regulatorów w pokojach i tylko sterowanie pogodowe czyli tą krzywą grzewczą? 

Zależy mi na cieplejszej łazience niż będą pozostałe pomieszczenia (łazienka 23 stopnie - reszta mieszkania 20 stopni).

Bardzo proszę o pomoc aby wiedzieć jakie wybrać rozwiązanie - jak powinna wyglądać prawidłowo działająca instalacja.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie 🙂

Opublikowano

Firma proponuje to na czym zarobi krocie, a Tobie to najmniej potrzebne.

Mieszkanie 55m² i sterowanie w każdym pomieszczeniu? Żart i to głupi.

Opublikowano

Pogodówka, to termistor za kilkanaście groszy wystawiony za okno i podłączony do pieca.
A sterowanie w pokojach przy podłogówce to nie ma sensu, po pierwsze ktokolwiek coś ustawi na tym sterowaniu, to będzie czekał na efekt kilka godzin, po drugie podłogi z innych pomieszczeń będą wpływać na inne pomieszczenia.
Trzeba by też zobaczyć jaką ten piec ma minimalną moc, bo może być za duża do pracy z podłogówką na 55 metrach i trzeba będzie kombinować żeby nie traktował.

3,1 kW jest minimalną moc pieca żeby grzać wodę 25 st C max, to chyba nie będzie działać dobrze. Jeżeli piec ma kontrolę temperatury powrotu to będzie się wyłączał, bo nie schłodzi się ta woda w rurkach.

Opublikowano (edytowane)

@esselite W załączniku dodałem tabliczkę znamionową i dane techniczne pieca z instrukcji obsługi. Chyba 20 stopni?

Oczywiście zależy mi aby to było wykonane prawidłowo, nieprzepłacone i aby w łazience było najcieplej mimo, że pomieszczenie jest co do zasady chłdone bo od północy ze ścianą zewnętrzną i dużym oknem oraz scianą od klatki schodowej, która nie będzie ogrzewana więc będzie ciągnać ciepło z mojej łazienki 😞

@Gonzo19 Też mam takie wrażenie jak zaczałem sobie czytać w internecie o instalacjach. W takim razie co proponujesz? Do pieca tylko czujnik pogodowy Berrety + rozdzielacz na 9 wyjść z rotometrtami (8 pętli + ręcznikowiec) + skrzynka natynkowa i coś jeszcze? Jakiś jeden regulator do pieca podłączny z przedpokoju? Wtedy tylko ustawić jakieś przepływy na rotometrach ręcznie?

Pamiętajcie prosze o tym drewnie albo winylu na posadzce. 

Dziękuje i pozdrawiam

dan tech piec.JPG

rzut ogrzewania.JPG

projekt rurek odstepy 10.JPG

1000003914.jpg

Edytowane przez itozga
Opublikowano

Dokładnie tak. Czujnik temperatury zewnętrznej do kotła, a reszta w.g zamieszczonego schematu plus drabinka. Regulacja na rotametrach. 

Z tym, że 20°C w pomieszczeniach to będzie ciut mało. Zwłaszcza jak nie ma rekuperacji . Ale to inny temat.

I pamiętaj , instalacja CO a zwłaszcza podłogówka nie lubi pracy taktowanej. Pompa powinna pracować cały czas bez wyłączania. A zmieniać się tylko temperatura medium grzewczego.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Dokładnie ...

Wedłgu którego schematu? Ten schemat ogrzewania dostałem od dewelopera - to jest chyba ich projekt. Teraz chcę wykonać podłogówkę tam i wykorzystać piec, który już mam.

Chciałby więcej niż 20 stopni. To wykonawca wyreguluje piecem lub rotometrami? Sypialnia i salon jest mocno przeszklony od południa więc powinno być ciepło, a można dogrzać klimatyzacją, która też będzie w standardzie.

Natomiast mocno chcę dograć zimną łazienkę.

W takim razie potrzębuję to co poniżej?

1. Piec dwufunkcyjny Berreta (mam)

2. Czujnik pogodowy podłączony do pieca Berreta

2. Najprostszy rozdzielacz 9 sekcji z rotometrami - jakiej firmy wybrać?

3. Rurki 16 na podłogę, a do zasilania rozdzielacza 26? - firma kan therm?

4. Skrzynkę - rozdzielnicę

Instalacja bez sterownika, regulatorów pokojowych i siłowników? Żadnych zaworów 3D albo mieszaczy? Wyszłoby troche taniej niż mi proponowali 👍

Czy dobrze czytam, że można ustawić na piecu najniższą temperaturę 20 stopni? 😀 

Z góry przepraszam zagłupie pytania. Dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez itozga
  • Rozwiązanie
Opublikowano
16 minut temu, itozga napisał(a):

Wedłgu którego schematu? Ten schemat ogrzewania dostałem od dewelopera - to jest chyba ich projekt. Teraz chcę wykonać podłogówkę tam i wykorzystać piec, który już mam.

Ten od developera jest na grzejnikach. Chodziło mi o taki mieszany. Trochę tego trochę tego drugiego czyli to co jest od pieca do rozdzielacza wraz z rozdzielaczem od developera a reszta Twój schemat podlogowki.

20 minut temu, itozga napisał(a):

W takim razie potrzębuję to co poniżej?

1.

.....

Tak to wystarczy.

Dokładając zawor3D potrzebowalbys jeszcze jedną pompę, siłownik i sterownik. Bez sensu. Musiałbyś rozbudowa jeszcze bardziej całość.

24 minuty temu, itozga napisał(a):

Czy dobrze czytam, że można ustawić na piecu najniższą temperaturę 20 stopni?

Tak wychodzi z instrukcji. Raczej z tak niskiej nie będziesz korzystał.

Opublikowano
16 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Tak to wystarczy.

Chciałbym bardzo Ci podziękować za pomoc 🙂 

Dopytam jeszcze odnośnie obliczeń bo tutaj kolega z forum zarekomenowadł się z wykonaniem obliczeń systemu grzewania podłogowego. Domyślam się, że mój wykonawca tego nie wykonał.

Czy taki projekt jest tutaj potrzebny skoro już tyle wiem jak ma być zbudowana instalacja?

Opublikowano

Poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych. Ja nie mam kotła gazowego a on rządzi się trochę innymi prawami.

Opublikowano
4 godziny temu, itozga napisał(a):

Oczywiście zależy mi aby to było wykonane prawidłowo, nieprzepłacone i aby w łazience było najcieplej mimo, że pomieszczenie jest co do zasady chłdone bo od północy ze ścianą zewnętrzną i dużym oknem oraz scianą od klatki schodowej, która nie będzie ogrzewana więc będzie ciągnać ciepło z mojej łazienk

Ta podlogowka wyladuje tez na scianach.

13 minut temu, itozga napisał(a):

Domyślam się, że mój wykonawca tego nie wykonał.

Moze zapytaj nie domyslaj sie. Dla porownania mozesz zrobic drugi gdzie chcesz - wyniki beda rozne.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, PioBin napisał(a):

Ta podlogowka wyladuje tez na scianach.

Miałem nadzieje, że wystarczy na całej powierzchni posadzki w łazience. Jest też ręcznikowiec, który będzie miał temperaturę jak podłoga, ale ma tez dodatkową głowicę elektryczną więc będę mógł podnieść jego temp. i powinno wystarczyć. 

Zapotrzebowanie łaznienki według tego projektu to około 500W. Z podłogówki będzie ze 300W i z ręcznikowca ze 300W. Jest sens myśleć o ogrzewaniu jeszcze ścian? Dodatkowo mogę ocieplić ścianę o wew. Mam na tyle szeroką łazienke.

Kto mi zrobi projekt to bez znaczenia. Dopytuję tylko o jego potrzebę

Edytowane przez itozga
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, rozmawiałem ze znajomym i zwócił mi uwagę na moc minimalną pieca sugerując, że jeśli jest wysoka to trzeba w takiej istalacji stosować sprzegło?

Tabliczkę znamionową i dane techniczne pieca podałem wyżej. Nie jestem w stanie odczytać czy moc minimalna jest 3,1 kW czy 8,2 kW? Proszę o poradę bo nie ukrywam, że mnie nastraszył nieprawidłową pracą pieca i bardzo wysokimi rachunkami za gaz?

Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie.