Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. 

Z racji tego, że muszę wymienić swój kocioł 3 klasy (Dakon 13,5kw) na coś 5 klasy proszę o poradę.

Z jednej strony mam dostęp do drewna ale mam jeszcze sporo węgla który chce wykorzystać. 

Na oku mam kilka kotłów. Między innymi Attack DPX 15kw oraz Stalmark eko wood 21kw czy warto dopłacić? 

Czy może lepiej iść w MPM? 

Bardzo proszę użytkowników i doświadczonych forumowiczów o poradę. 

Opublikowano

Nie wiem jak attack dpx 15 kw ale reszta  z tego co wymieniłeś to  uporczywy złom. 

Opublikowano

Stalmark też tak źle wypada? Trochę o nim poczytałe, jest też kilka filmów na YouTube.. Nie wygląda to źle. 

Co z nim nie tak? 

Opublikowano (edytowane)

W wersji fabrycznej wszystko nie tak. Złom i tyle. 
Zła dysza w dodatku pęka po 2 miesiącach. 
Srogo za mała ilość powietrza wtórnego. (2 kanały fi 18mm w płaszczu wodnym)
Hurtowa produkcja sadzy. 
Zła komora spalania.(Za mała i zły kształt)
Za komorą spalania lubi się zbierać popiół i blokować przepływ na wymiennik.
Złe rozprowadzenie powietrza pierwotnego. 
Grube drewno nie będzie się palić tylko wygasać przygasać lewitować itp...
Zadymianie kotłowni przy podkładaniu opału. 
Za wąski wylot spalin do wentylatora.
Uporczywy termik 
Durny sterownik (w kotle wygasło a wentylator chodzi i chodzi i nie zamierza przestać).
Płaszcz wodny między komorą zgazowania a komorą spalania.

Edytowane przez PredatorC
Opublikowano

Dziękuję bardzo za te informacje. Wcześniej tych wad na forum nie znalazłem. Rozumiem że jak ktoś kupił i wydał w sumie nie mała kasę to woli zacisnąć zęby i jakoś to będzie. 

Co do kotłów Attack strasznie mało informacji o nich. Można słowackie filmy pooglądać ale i tak nie ma takich wartościowych z użytkowania. 

A jak wypada MPM przy tym wszystkim? Jest dość popularny. Chodzi mi o wersję MPM wood plus 14kw.

Opublikowano (edytowane)

Podobnie. 
Zobacz tematy o mpm co za cyrk tam się wyprawia. 
Nie pali się, zadymia kotłownie, nie nabiera temperatury, drewno się zawiesza, non stop wycinają coraz to nowe cegły szamotowe, przerabiają przegrodę, przerabiają klapki w drzwiczkach, wywalają zawirowywacze, zasłaniają ruszt, zmniejszają ruszt itp... 

Chodzi mi o to że kupujesz kocioł płacisz za kocioł, wstawiasz do kotłowni a zamiast się palić bez problemu to musisz się doktoryzować, użerać  i przerabiać.   

Po za tym do drewna to lepiej większy kocioł (by weszły duże kawałki drewna) i większy bufor. Niż mikrus gdzie wejdą tylko małe klocuszki zapałki.

Edytowane przez PredatorC
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

To trochę lipa z tym wszystkim. Bo po moim Dakonie wolał bym kocioł w którym nie trzeba za bardzo rzeźbić. Bo w tym co mam, kilka pomysłów z forum musiałem zaadoptować. 

Kurcze jeszcze ten Attack zostaje. 

Myslelem też nad defro optima hg 19kw ale on też jest już droższy i mało informacji. 

Chyba że nieśmiertelny Atmos ale wersja DG żeby zbytnio komina nie grzać... 

Chyba, że jakieś inne propozycje? 

Opublikowano

Atmos GD kosztuje tyle, co Optima HG. I Atmosa ratuje tylko cena. A jeżeli jest taka sama, to konkurencja wypada lepiej (choćby samym sterownikiem).

Moja rada, spal lub sprzedaj ten węgiel co masz i wtedy rozglądaj się za kotłem typowo na drewno.

Weź też pod uwagę, że kocioł na drewno wymaga bufora.

Opublikowano

Kolego @kreciq21 jeśli chodzi o Atmosa, to miał bym go taniej, bo mogę go pozyskać z rynku czeskiego i cena jest już korzystniejsza. Pytanie czy warto, bo śledzą forum, to są osoby które dopiero po drugim sezonie mają go opanowanego. A to chyba nie o to chodzi...

Attaca też jestem w stanie kupić na Słowacji i wychodzi naprawdę korzystnie. 

Jeśli chodzi o bufor temat właśnie ogarniam. Także na pewno będzie. 

Teraz pytanie o to defro? Czy w porównaniu do Stalmark jest lepiej? Czy podobne problemy? 

Czy może jest jeszcze na rynku coś sensownego w znosnych pieniądzach? 

Opublikowano

Jak dla mnie Attack ma 2 poważne wady.

1. Małe drzwiczki załadowcze.

2. Regulacja powietrza PP i PW jest przykryta blachą zintegrowaną z drzwiczkami komory dopalającej.

I jak chcesz podregulować nastawy, to musisz otworzyć komorę dopalającą. A tego podczas pracy robić nie wolno.

Ja powiem od siebie, że jeżeli już będę zdecydowany w 100% na wymianę kotła (teraz to 90%), to będzie to Defro Optima HG 25kW. 25kW, bo ma większą komorę załadunkową od wersji 19kW.

Atmos do mnie w ogóle nie przemawia.

A co sądzisz o Opop H4EkoD? Kotrem Madera?

Opublikowano
31 minut temu, kreciq21 napisał(a):

sprzedaj ten węgiel

Mogę kupić :D 

Opublikowano (edytowane)

Kolego @kreciq21 jeśli chodzi o Attaca też zauważyłem ten problem, że regulacja powietrza jest zakryta. Rozwiązaniem tego, była by mała ingerencja w blachę która to osłania. Z racji że kupował bym na Słowacji, gwarancji i tak bym nie realizował. 

Drzwiczek niestety się nie przeskoczy. Ale one tak małe znowu nie są. 

Dla mnie większym problemem jest brak ekranów w komorze załadowczej. Chyba, że nie są one tak konieczne? Tego nie wiem, bo nie miałem do czynienia z kołem HG. 

Defro Optima Hg 25 kw jest do mojej kotłowni trochę za długa (głęboka) i to rodziło by pewne problemy. 

Pytanie teraz czy Defro Optima hg 19 kw czy Attack DPX 15 kw? 

Dużo też myślałem o Opop, ale boję się otwierania komory do góry i zadymienie kotłowni. Taki uraz po Dakonie. 

Madery nie widziałem, nie wiem jaka cena nawet.. 

Kolego @PredatorC węgiel mogę podarować rodzicom w razie czego... 

Edytowane przez marcino114
Opublikowano
1 minutę temu, marcino114 napisał(a):

Dla mnie większym problemem jest brak ekranów w komorze załadowczej. Chyba, że nie są one tak konieczne?

Lepiej jak są. Bo opał nie przykleja się do smoły. 
Oraz opał lepiej gazuje bo ma cieplej. 

Chodziło mi o to że węgiel nie będzie stwarzał problemów w kotle HG już testowałem. 

Opublikowano

SAS Green Plus sobie zerknij.

Opublikowano
8 minut temu, PredatorC napisał(a):

Lepiej jak są. Bo opał nie przykleja się do smoły. 
Oraz opał lepiej gazuje bo ma cieplej. 

Chodziło mi o to że węgiel nie będzie stwarzał problemów w kotle HG już testowałem. 

Jaki masz kocioł? Jeśli można wiedzieć. 

Jeśli chodzi o spalanie węgla w kotle hg, też przez myśl mi to przechodziło ale bałbym się uszkodzenia kotła. 

Nic się nie dzieje z palnikiem? Temperatura nie jest zbyt wysoka? 

Opublikowano

Skutek:

1 godzinę temu, PredatorC napisał(a):

Przyczyna:

2 minuty temu, PredatorC napisał(a):

Aby spalić węgiel w kotle HG bez obaw (spalić resztki, a nie palić stale), należałoby wstawić ruszt, aby odseparować żar węgla od ceramiki.

@marcino114 Weź pod uwagę możliwości sterownika i potrzeby instalacji. DPX jest w wersji Standard i Profi. Sam musisz ocenić, czego potrzebujesz. I możliwe, że będziesz i tak potrzebował sterownika instalacji, wtedy nie ma sensu przepłacać za sterownik kotła.

Optima HG czy DPX? Optima. Optima czy SLX? Optima (przez wady Attacka wspomniane wcześniej).

Opublikowano
6 minut temu, Tuptus napisał(a):

SAS Green Plus sobie zerknij.

Już patrzyłem, przerobiony kocioł dolnego spalania. Nawet ruszta wodne zostały. Nie wiem jak tam powietrze jest dystrybuowane, a może nawet go brak. Odpada. 

Kolego @kreciq21 cześć sterowania została by mi ze starej instalacji (jakiś sterownik tech + przekaźniki). 

Attacka biorę pod uwagę w wersji Profi i tamten sterownik załatwił by sprawę buforu i zbiornika CWU . Reszta by została z tego co mam. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
27 minut temu, marcino114 napisał(a):

Opop, ale boję się otwierania komory do góry i zadymienie kotłowni

Jak w każdym dolniaku, trzeba to robić ostrożnie i tylko wtedy gdy trzeba. I nieważne, czy to Attack, Defo, czy Opop. Zasady takie same.

Kotły mają wykrywanie otwierania drzwiczek i zwiększają wtedy moc wentylatora aby wyciągnąć dym. Jak będziesz się trzymał procedury otwierania, to nie powinno dymić do kotłowni.

Opublikowano
21 minut temu, marcino114 napisał(a):

Jaki masz kocioł?

Stalmark eko złoom  jest napisane pod zdjęciem profilowym. 

22 minuty temu, marcino114 napisał(a):

Nic się nie dzieje z palnikiem?

Ja zrobiłem palnik i komorę spalania z betonu andazylutowego bo ten oryginalny  się do niczego nie nadawał (zła geometria) oraz bardzo szybko się zlasował wykruszył. 
Z tym betonem andazylutowym nic się nie dzieje nawet przy paleniu węglem. 

26 minut temu, marcino114 napisał(a):

Temperatura nie jest zbyt wysoka? 

W komorze dopalania (tej na dole) jest 1200 stopni ale będzie zwiększane. 

26 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Skutek:

2 godziny temu, PredatorC napisał(a):

Przyczyna:

39 minut temu, PredatorC napisał(a):

Na oryginalnej dyszy nie testowałem spalania węgla a i tak się rozpadła. Zapytaj innych użytkowników, który palą samym drewnem  te dysze są z gównolitu i rozpadają się od patrzenia.

Opublikowano
51 minut temu, kreciq21 napisał(a):

A co sądzisz o Opop H4EkoD?

Przemyślę tą opcję jeszcze. Ale tu mogę mieć problem z długością (głębokością). 

We wcześniej omawianych kotłach jest możliwość ustawienia wentylatora wyciągowego do góry, w kotle Opop się tak nie da. To powoduje, że kocioł się jeszcze wysunie o te kilkanaście centymetrów. 

12 minut temu, PredatorC napisał(a):

Na oryginalnej dyszy nie testowałem spalania węgla a i tak się rozpadła. Zapytaj innych użytkowników, który palą samym drewnem  te dysze są z gównolitu i rozpadają się od patrzenia

No to mnie skutecznie wyleczyłeś że Stalmarka.

W takim razie zostały praktycznie 2 opcje.

1. Defro Optima HG 19 kw na ten moment do kupienia za ok 13500

2. Attack DPX 15kw profi - na ten moment do kupienia za ok 7400

Pytanie, czy warto dołożyć tyle do Defro? 

Jest w sumie jeszcze Opop H4EkoD ale muszę sprawdzić dokładnie jego wymiary. 

Opublikowano

Jeszcze do Opop masz podobny Kotrem Madera.

Opublikowano
2 minuty temu, Tuptus napisał(a):

Jeszcze do Opop masz podobny Kotrem Madera

Kurcze o tym kotle to już w ogóle jest bardzo mało informacji. Muszę sobie poszperać.. 

Chyba, że ktoś może coś tu więcej o nim powiedzieć? 

Opublikowano (edytowane)

Jest mały wątek na forum, i na Fejsie też jest jakaś informacja użytkownika.

Ale mam wrażenie że już wybrałeś faworytów i teraz pozostanie kwestia porównania parametrów, wymiarów, rozmiarów.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano
38 minut temu, marcino114 napisał(a):

. Attack DPX

Nie lepiej SLX ma komorę zasypową 200 litry.

Opublikowano

Tu chyba autor wspominał o ograniczonym metrażu.