Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Może miał ktoś podobna sytuację lub wie jak w jakimś stopniu pomóc rozwiązać duże spalanie pelletu. W tamtym roku zbiornik wystarczał gdzieś na nie pelne 4 dni ale w ostatnim czasie po przeliczeniu wychodzi cały zbiornik gdzieś na 2 dni. 

Czy gdzieś w ustawieniach serwisowych mogło się coś przestawić? Czy przyczyna leży gdzieś indziej? 

20250219_112512.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Przyczyn większego spalania może być wiele. Np dziura w dachu, której w zeszłym roku nie było. Na prawdę myślisz, że po takim wpisie ktoś jest w stanie Ci pomóc? No chyba, że chcesz się upewnić, że coś się zmieniło. To tak. Coś się zmieniło ale przy takiej ilości informacji, które podałeś będzie to trochę trwało zanim ktoś zgadnie co. A może zależy Ci na wątku z 1000 wpisów? Po 20 wpisie może być problem żeby ktoś to czytał. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Grzej tylko CWU, spalanie mocno spadnie.

Możecie przecież siedzieć w kurtach w domu. Polary nie są drogie.

Dobrą metodą na oszczędzanie jest spędzanie jak największej ilości czasu w galeriach handlowych. Wracamy do domu tylko na spanie👍

Edytowane przez o6483256
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

U nas jutro minus 14,w tamtym roku +5 czy nie zwiekszone spalanie spowodowane tymi ustawieniami?

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bercus napisał(a):

U nas jutro minus 14,w tamtym roku +5 czy nie zwiekszone spalanie spowodowane tymi ustawieniami?

Raczej nie w tym tkwi problem. Temperatury raczej mieszane bo wydaje mi się że nawet w grudniu jak nie było takich mrozów też tego pelletu szło strasznie dużo. Oczywiście uprzedzając był testowany różny pellet i raczej nie ma większej różnicy w spalaniu tego czy tamtego.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
1 minutę temu, pastor napisał(a):

Czyli będziemy zgadywac dalej....
Podniosłeś temperaturę w domu o 3 stopnie względem zeszłego roku.

Temperatury są ustawione takie jakie w tamtym roku. Jedyna zmiana to było przestawienie trybu lato/zima i nigdzie więcej w ustawieniach nie było grzebane żadnych zmian temeperatu nadmuchów itp.

31 minut temu, o6483256 napisał(a):

Grzej tylko CWU, spalanie mocno spadnie.

Możecie przecież siedzieć w kurtach w domu. Polary nie są drogie.

Dobrą metodą na oszczędzanie jest spędzanie jak największej ilości czasu w galeriach handlowych. Wracamy do domu tylko na spanie👍

To życzę miłego spędzenia czasu w galerce 🙂 ewentualnie proponuje się tam zatrudnić i zamienić spanie w domu w miejscu pracy 

Pozdrawiam 🙂

Opublikowano

Nie rozumiesz,że w ten sposób nikt ci nie pomoże jak nie podasz informacji na temat swojej instalacji? Nawet nie wiemy czy proces spalania jest prawidłowy. Nic nie wiemy a ty chcesz porady. I taką dostałeś. Nie dziw się.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, pastor napisał(a):

Nie rozumiesz,że w ten sposób nikt ci nie pomoże jak nie podasz informacji na temat swojej instalacji? Nawet nie wiemy czy proces spalania jest prawidłowy. Nic nie wiemy a ty chcesz porady. I taką dostałeś. Nie dziw się.

No ja wszystko rozumiem że tutaj informacji wiele nie zawarłem tak. Tylko nie grzebałem nigdzie w ustawieniach pelett wypala się tak jak w tamtym roku. Wystarczy mi odp od kogoś podaj takie i takie parametry jakie masz ustawione czy co kolwiek. Nie każdy się na tym musi znać i co mam przeleciec we wszystkich ustawieniach co i jak mam ustawione i to podesłać? Raczej jakieś konkretne dane moim zdaniem są potrzebne ale jakie? Piec Raczej był ustawiony pod dany dom i dane parametry przez kogoś kto ten piec montował.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

To przegladaj wszystkie usczelki drzwiczek,wyczystek i wyczysczi wszystko dookola-wymiennik,palnik....poki nastawy nie zmienione,to szukaj mechanicznych problemow,nie sczelnosci,czy cos zabrudzone.

Opublikowano

No właśnie o to chodzi że to wcale nie musi być problem w ustawieniach. Chociaż to że ty nie grzebało nie znaczy że po jakimś zaniku coś nie wróciło do jakiś ustawień fabrycznych. Nic nie piszesz o sposobie w jaki sterujesz kotłem. Czy pracuje cały czas czy się wygasza czy przechodzi w jakieś podtrzymanie. I co mu każe się wyłączyć lub przejść w nadzór. Ani słowa o instalacji. W niej też coś może nie pracować jak należy. Nie wiemy też czy jest zrobiona prawidłowo. Jak wygląda komora spalania. Jak wygląda popiół.
Zdjęcia komory spalania. Zdjęcia popiołu. Zdjęcia instalacji. Schemat instalacji. To podstawy aby nie błądzić i nie zadawać miliona pytań. Już mamy 10 wpisów i dalej nic nie wiemy. Rozumiesz teraz o co chodzi? Jak tak dalej pójdzie zostaniesz z tym sam.

Opublikowano
5 godzin temu, Felek95 napisał(a):

Czy gdzieś w ustawieniach serwisowych mogło się coś przestawić? Czy przyczyna leży gdzieś indziej? 

Zacznij od czyszczenia palnika i wymiennika.

• Ryszard zmienił(a) tytuł na Duże spalanie pelletu
Opublikowano (edytowane)

Nie powiem że mnie trzyma temat w napięciu ...... Ciekawe kto pierwszy zgadnie....

Edytowane przez jameess
  • Lubię to 1
Opublikowano

Średnia temperatura w lutym, zachodnie okolice Warszawy to:

2024 ok 6°C

2025 ok -2°C i jeszcze się nie skończył czyli do dzisiaj