Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam kocioł zgazowujący drewno 14 KW i do niego bufor o pojemności netto 850 litrów. Zestaw ogrzewa dom 125 m2, wszędzie podłogówka. Dom nowy, ściany ocieplone styropianem 20cm, strop styropianem 20 cm i podłoga 15 cm. Problem polega na tym, że jak nagrzeje bufor do 80 stopni paląc do godziny 24 to następnego jak wracam z pracy o 17 to na buforze jest już 30 stopni. Moim zdaniem szybko się wychładza i w domu jak wracam jest max 22 stopnie. Mam 2 rozdzielacze do podłogówki w każdym po 7 sekcji i w każdym oddzielna pompka WILO PARA 25-130/6-43. Pompki działają na 1 biegu, przepływy około 1,5 i temperatura zasilania podłogówki 34 stopnie. 

Kocioł z buforem podłączony rurkami 32 z ochroną powrotu. Natomiast wyjście z bufora jest jedną rurką 40 i później ta rurka jest zredukowana na 32 do rozdzielaczy i do pompki CWU. Nie mam zaworów zwrotnych miedzy kotłem a buforem, ale kilka razy zakręcałem powrót do kotła po skończonym paleniu i nie poprawiało to wyników. Mam regulator temperatury salus w pokoju, który jest ustawiony na 22 stopnie i steruje pompkami od podłogówki. 

Macie może jakieś pomysły dlaczego tak szybko wychładza bufor? Czy może być tak, że to 1 sezon grzewczy i w następnym będzie lepiej (ogrzewane od początku października)? Bo szczerze mówiąc to miałem nadzieję, że przy takim buforze to będę palił co 2 dzień szczególnie przy takich temperaturach jak w tym roku.  🙂

rozdzielacz.jpg

schemat kotłowni.png

Opublikowano

Cwu może ostro mieszać wodę i wychłodzić  bufor. Ile razy się włącza pompa od Cwu ?? Na dobę?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, stonefistt napisał(a):

Cwu może ostro mieszać wodę i wychłodzić  bufor. Ile razy się włącza pompa od Cwu ?? Na dobę?

W ciągu dnia nas nie ma w domu więc nikt z cwu nie korzysta. A też zakręcałem powrót od cwu jak wychodziłem z domu i efektu na plus nie było. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

czy bufor nagrzewasz w całej objętości do 80 stopni, czy tylko góra? Trzeba zmierzyć temperaturę na dole bufora na końcu jego nagrzewania bo może nie nagrzewa się w całości i dlatego szybko ciepła woda znika.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, nightwatch napisał(a):

czy bufor nagrzewasz w całej objętości do 80 stopni, czy tylko góra? Trzeba zmierzyć temperaturę na dole bufora na końcu jego nagrzewania bo może nie nagrzewa się w całości i dlatego szybko ciepła woda znika.

Mam na buforze 3 termometry (na górze na dole i na środku) i jak nagrzeje bufor to wszystkie pokazują 80 stopni. 

Waszym zdaniem na ile powinien wystarczać taki bufor nagrzany do 80 stopni przy 120m2 podłogówki?

Ogólnie to u mnie steruje podłogówką regulator temperatury (ustawiony w najchłodniejszym pokoju), który wyłącza pompki jak temperatura w domu osiągnie 23 stopnie. Możliwe, że po prostu podłogówka za mocno się wychładza i później szybko opróżnia bufor? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

w buforze masz ok 50 kWh energii. To przy założeniu że potrzebujesz średnio 3 kW ciągłej mocy grzewczej daje jakieś 15-16 godzin. Co by się mniej więcej zgadzało z tym co się faktycznie dzieje.
Termostat pokojowy raczej nic tu nie zmienia

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

@EmilRotu Takie luźne pytania:

1. Jakie masz zapotrzebowanie na domu na ciepło zgodnie ze strona ciepło właściwe?: https://cieplo.app/
  2. Jak długo wygrzewasz dom?

Nie jestem ekspertem, ale co do instalacji i jej schematu to chyba lepiej aby rura z z bufora na grzejniki wychodziła nie zboku bufora ale ze szczytu bufora (wtedy można do ogrzewania wykorzystać całą pojemność bufora) tak jak przykładowo na tym schemacie:

Obejścia grawitacyjne 2.JPG

ten schemat jest z tej dyskusji:

Tak przy okazji - jakbyś przerabiał wyjście z bufora na grzejniki to chyba lepiej aby odpowietrznik przy wyjściu z bufora na grzejniki powinien być poza obrysem bufora i jego ocieplenia aby wyciekająca woda nie lała się po ociepleniu bufora - przykład wyjścia ze szczytu bufora.odpowietrznik.thumb.png.a7266fcb396b93141e55ece67e42a89e.pngto z filmu: