Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym poznać Wasze opinie odnośnie użycia w układzie CO kogeneratora. Urządzenie to nie jest popularne w naszym kraju, zapewne głównie z uwagi na jego cenę. Ale po kolej, jak to ma działać i w jakim celu co jest zainstalowane. Taki układ ma za zadanie również odcięcie się od zakładu energetycznego - pomijam kwestie opłacalności takiej inwestycji (która w zasadzie nie ma poparcia ekonomicznego).

Z jakich elementów składa się maszynownia:

• Pompa ciepła on/off
  • Bufor ciepła 1000 l
  • Instalacja fotowoltaiczna 10 kWp
  • Magazyn energii 50 kWh
  • Kogenerator 5,5 kW

Wyliczenia podaje dla mojego budynku, który potrzebuje dziennie od 90 do 130 kWh energii cieplnej dziennie.

W okresie od połowy marca do połowy listopada dom jest ogrzewany i dostarczana woda CWU dzięki instalacji fotowoltaicznej i magazynowi energii. 
W okresie od połowy listopada do połowy marca fotowoltaika wyprodukuje ok 500 kWh. Średnie zużycie prądu dzienne (pompa ciepła plus dom) = około 40 kWh * 120 dni (od połowy listopada do połowy marca) =~ 5 000 kWh - brakuje 4 500 kWh. I teraz przechodzimy go kogeneratora.

Kogenerator zużywa niecałe 3 litry gazu na godzinę. W tym czasie wyprodukuje 5,5 kWh energii elektrycznej oraz 13,8 kWh energii cieplnej. Jako, że mój dom ma zapotrzebowanie na ciepło w ilości ok. 120 kWh dziennie to wychodzi, że musi pracować dziennie ok 8 godzin. W tym czasie spali 22 litry gazu oraz dostarczy 44 kWh energii elektrycznej, która jest magazynowana w magazynie energii. Tak, jak wcześniej wspomniałem zużycie dzienne mojego domu, wraz z pompą ciepła wynosi ok. 40 kWh, czyli jeden dzień pracy kogeneratora = jeden dzień funkcjonowanie mojego domu, wraz z ogrzewaniem pompy ciepła.

Teraz wyliczenia odnośnie kosztów. Jako, że nie jestem podpięty pod sieć gazową, muszę wspomagać się gazem z butli - dlatego też podawałem ilość zużytego gazy w litrach.

Koszt wymiany butli 33 kg = 220 zł
W jednej butli jest ok 65 litrów gazu propan i wytworze z niej:
340 kWh energii cieplnej
130 kWh energii elektrycznej
Wychodzi, że jedna butla wystarcza na 3 dni pracy, czyli 6 dni pracy całego systemu - dzień pracy kogeneratora, przerwa, pracuje pompa, znowu kogenerator itd.

W ciągu 120 dni kogenerator będzie pracował przez 60 dni i zużyje w tym czasie 20 butli gazu, co daje koszt 4 400 zł.
Kogenerator dostarczy w tym czasie energię cieplną w ilości ok. 6 800 kWh, oraz energię elektryczną w ilości 2 600 kWh. Biorąc pod uwagę, że pompa ciepła będzie pracować 60 dni czerpiąc prąd z kogeneratora to wliczam energię cieplną uzyskaną z pompy ciepła w energię kogeneratora.

Wychodzi więc, że w ciągu 120 dni kogenerator wytworzy 15 600 kWh energii cieplnej w cenie 4 400 zł. Dla przykładu pompa ciepła wytworzy taką energię zużywając 5 200 kWh energii elektrycznej - mnożąc to razy 1,2 zł to wychodzi 6 240 zł (brałem pod uwagę COP = 3, co w okresie zimowym będzie trudne do otrzymania, ale zaokrągliłem). Wychodzi więc, że oszczędzamy używając kogeneratora ok. 2000 zł.

Z tych wyliczeń wynika, że całkowity koszt utrzymania domu - ogrzewanie, CWU plus funkcjonowanie domu (całe zużycie energii elektrycznej) zamknie się w kwocie 4 400 zł.

Aby nie było tak pięknie to - tak jak wyżej wspomniałem - wszystkie komponenty potrzebne, aby system działał są bardzo drogie. Poniżej krótkie podsumowanie kosztów.

• Pompa ciepła on/off - 30 000 zł
  • Bufor ciepła 1000 l - 10 000 zł
  • Instalacja fotowoltaiczna 10 kWp z falownikiem hybrydowym - 40 000 zł
  • Magazyn energii 50 kWh - 60 000 zł
  • Kogenerator 5,5 kW - 140 000 zł
  • Co daje łącznie piękną kwotę ok. 300 000 zł 🙂
  • Przydało się 1
Opublikowano

Dopiero co mieliśmy temat o pompie ciepła za 5000, a tu - za 6 razy tyle. Ciekawe czy inne komponenty też tak powyceniane... i szczerze mówiąc, nie podniecał bym się kogeneratorem, zwłaszcza za 140 tys.. to tylko silnik spalinowy z generatorem elektrycznym, no jakich to cudownych właściwości można się po tym spodziewać żeby płacić aż takie pieniądze?

Opublikowano

Kogenerator miałby sens przy dostępie do gazu z sieci, ten z butli, mimo ze energetycznie wydajniejszy, to cenowo kiepsko wychodzi. 

Opublikowano
51 minut temu, carinus napisał(a):

Kogenerator miałby sens przy dostępie do gazu z sieci, ten z butli, mimo ze energetycznie wydajniejszy, to cenowo kiepsko wychodzi. 

Właśnie jak liczyłem i sprawdzałem to różnica w cenie wynosi 10% na korzyść tego z sieci. Nie jest to drastyczna różnica. 

Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

nie podniecał bym się kogeneratorem, zwłaszcza za 140 tys.. to tylko silnik spalinowy z generatorem elektrycznym, no jakich to cudownych właściwości można się po tym spodziewać żeby płacić aż takie pieniądze?

Również tego nie rozumiem dlaczego to aż tyle kosztuje. Może chodzi o to, że te które znalazłem są na rynek niemiecki i głównie tam są produkowane. Ale to faktycznie prosta konstrukcja. Gdyby to kosztowało tyle co pompa ciepła to byłoby bardziej powszechne.

51 minut temu, carinus napisał(a):

24 minuty temu, nightwatch napisał(a):

To wszystko ma sens, pod warunkiem że szukasz ogrzewania dla stacji badawczej na Antarktydzie.

Zgadzam się w 100% 🙂