Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów i jak w tytule prośba o pomoc w doborze kotła i zasobnika . Dom typowy prl-owski klocek 10 na 10 parter piętro(ogrzewane) i strych .180m ogrzewane reszta to kotłownia , na tą chwile 9 grzejników panelowych (typu purmo) instalacja miedziana . Ściany to pustak pustka cegła ocieplone niby 10cm styropian (niby bo zdarza się i 8-7cm chyba równali ściany )górny strop ocieplony 5cm styropian stolarka okienna nowa trzyszybowa , to jest .Mam zamiar zrobić na parterze nowe wylewki 10cm styropian i podłogówkę 50-60m2 reszta zostałyby grzejniki i drzwi wejściowe wymienić na nowe .Z obliczeń na stronie Ciepło właściwe wychodzi tak(wyliczenia przy założeniu że już będzie po remącie) :Moc grzewcza: 12,9kW (C.O. + CWU)    12,2kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza   5,7kW – przeciętna moc grzewcza   68W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą

Z wyliczeń na tej stronie wychodzi 26kw piec i 2500 bufor , ja bym preferował 1000 bufor i 300cwu małem na myśli te kotły ;kocioł zgazowujący Tekla-Pirovac-25kW, Lazar Holz Master   ATTACK SLX 25 kW prosiłbym o jakieś sugestie co do wyboru

Edytowane przez Ryszard
Ofertę komercyjną usunięto
Opublikowano

Kocioł na HG to tylko jeśli masz las, lub dostęp do taniego drewna, sporo miejsca na magazynowanie/suszenie, nie boisz się piły i siekiery i masz siłę, chęci by to robić.

Przy obecnym zapotrzebowaniu na ciepło to faktycznie 20-25 kW i bufor, ale 1000l będzie za mały (wiem po sobie}.

A po modernizacji to najlepiej by wychodziła PC, gaz, pellet (najmniej absorbujące i najmniej roboty), a jak będzie HG to przy takim zapotrzebowaniu na ciepło, nabicie bufora/buforów starczy na 2 bądź 3 doby.

Jeśli jesteś zdecydowany jednak na HG to szukaj kotłów z automatyką (sondą lambda), żeby nie przesiadywać w kotłowni ciągle regulując PP i PW w trakcie procesu spalania drewna.

Opublikowano

Mam Lazar holmaster 1000 litrów bufor to za mało chyba że chcesz ładować pół pieca zasypu 

Opublikowano

Las mam ale w 90% sosnowy to raczej słabe paliwo , myślałem o hg bo wydaje mi się najtańsze w eksploatacji mimo ze kupuje drewno buka (ostatnio po 280zl w klocku ) . Najmniej przeróbki w kotłowni miałbym z gazem bo go tam mam , ale nie wiem jakby to wychodziło finansowo jeden hydraulik mi tez doradzał gaz ale mówił ze górny strop słabo ocieplony a i ściany chyba nie szał .Jesli chodzi o komin to i tak musze zrobić wkład do tego czy tego , fotowoltaika to chyba teraz tylko z magazynem energii się opłaca a to już spora inwestycja . Jestem otwarty na porady , ogólnie musze na coś się zdecydować , a jestem zdania żeby zainwestować raz (więcej lub mniej) a dobrze i mieć spokój

Opublikowano

Drewno iglaste do kotła HG nie stanowi problemu, przerobi je spokojnie.

To faktycznie po modernizacji to PC lub gaz najmniej bezobsługowo wyjdzie (czy tanio, tego nikt nie zagwarantuje), następnie pellet, mało absorbujące ale czasem te woreczki trzeba wsypać, a HG przy własnym lesie to też jest niezła opcja, najwięcej pracy, ale jak dobrze dobierzesz bufor/bufory to tak jak wcześniej pisałem rozpalanie co 2, 3 doby.

Ja wybrałem HG ale świadomie to zrobiłem, nikt mnie nie namawiał, wiedziałem na co się piszę.

Sam musisz zdecydować.

Opublikowano

Załóżmy że ten dom potrzebuje 20000kWh, przy ogrzewaniu drewnem załóżmy 14 metrów po 350zl wyjdzie 4900zl, pompa ciepła przy COP 3 - 6000zl, gaz - 8000zl 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Tuptus napisał(a):

Jeśli jesteś zdecydowany jednak na HG to szukaj kotłów z automatyką (sondą lambda), żeby nie przesiadywać w kotłowni ciągle regulując PP i PW w trakcie procesu spalania drewna.

Godzinę temu, marcin1119 napisał(a):

a jestem zdania żeby zainwestować raz (więcej lub mniej) a dobrze i mieć spokój

Powyzej jest prezentowana dobra droga jesli idziesz w HG. Pozostaje sprawa wielkosci bufora. Duza czasoobslugowosc i koniecznosc “magazynowania” opalu.

Jesli gaz lub PC to tylko z podlogowka. Praktycznie zerowa obslugowosc i “zero” miejsca

Cos po srodku jesli idzie o czasoobslugowosc i miejsce sa kotly podajnikowe (wegiel) lub lepsze = peletowe.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

A może ktoś mi przybliżyć szacunkowe koszty inwestycji w poszczególne żródła energii , bo jeśli chodzi o eksploatacje to myśle że realia na ta chwile są takie jak napisał robert1991

Jeśli chodzi o miejsce na składowanie opału to z tym akurat nie byłoby problemu

Opublikowano

Kociol mozesz kupic za 6000 (goly bez automatyki) i za 40000, tak samo jak PC (wod-pow najtansza lub gruntowa markowa) wiec raczej ciezko podac konkretne wyliczenia?

Eksploatacyjnie tez bedzie roznie (drewno za darmo) albo PC przy grzejnikach >50C wiec to nie takie proste.

48 minut temu, robert1991 napisał(a):

14 metrów po 350zl

Spalamy i kupujemy [kg] opalu o okreslonej kalorycznosci [kWh] a nie powietrze.

Opublikowano

To zostańmy przy hg i kosztach tej inwestycji , kocioł jeden z tych które pisałem Tekla Pirovac 25kW  Lazar Holz Master   ATTACK SLX 25 kW ale jest jeszcze cała reszta bufor( bufory ) musiałbym je kupić gotowe (spawanie u siebie i takie tam nie wchodzi w gre) do tego zbiornik cwu 300l tez zakup do tego cały osprzęt typu pompki zawory itp. ile trzeba w to zainwestować orientacyjnie

chodzi mi o to ze idąc w hg żebym wiedział na jakie koszta się pisze

Opublikowano (edytowane)

Akurat z tych kotłów co wymieniłeś to Attack ale z sondą, Tekla też może być, Lazar (przegięcie z ceną), takie same Heiztechnik HTV (posiadam na stanie) i Rakoczy RHV, Lignum Domusa (nie popularny}, Vitoligno (nie znam użytkowników) Viessmann (nie znam użytkowników), Stadler (ambasadorem marki jest Justyn więc może być dobry wybór). Nie wymieniłem jeszcze Hargasnera i Windhagera bo już trochę cena zabija.

Do tych kotłów to licz tak bufor/bufory min 1500-2000l, osprzęt rurki, zaworki, pompy, może jakiś wkład w komin ale nie musowo (ja montowałem bo stara cegła się kruszyła), CWU 300l, no i pan Miecio co to poskłada to wyjdzie z 60 k.🤔

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano
21 minut temu, marcin1119 napisał(a):

bo jeśli chodzi o eksploatacje to myśle że realia na ta chwile są takie jak napisał robert1991

Realia nie do końca takie będą.

Godzinę temu, robert1991 napisał(a):

Załóżmy że ten dom potrzebuje 20000kWh, przy ogrzewaniu drewnem załóżmy 14 metrów po 350zl wyjdzie 4900zl, pompa ciepła przy COP 3 - 6000zl, gaz - 8000zl

Drewno ma ok 4 kWh/kg a przy sprawności ok 80% 3,2 kWh/kg, więc 20000kWh : 3,2 kWh/kg = 6250 kg drewna ( ok 10 m3 liściastego/sezon).

Sezonowy COP 3 przy podłogówce + grzejniki trudno będzie uzyskać, ale jeśli to te 6000zł są dla ceny prądu 0,9 zł/kWh z przesyłami itp. ( chyba nie aktualne w 2025r).

Moim zdaniem najlepsze by było ogrzewanie hybrydowe. PC jak cieplej i w zależności od cen prądu, a szczytowe ( grudzień, styczeń, luty) kocioł na drewno z buforem. 

Można instalacje od razu zrobić z możliwością w późniejszym czasie dołączenia PC i jakiegoś małego PV do grzania grzałką bufora ( w miesiącach jak będzie słońce). 

Opublikowano
1 minutę temu, Piecuch19 napisał(a):

Moim zdaniem najlepsze by było ogrzewanie hybrydowe. PC jak cieplej i w zależności od cen prądu, a szczytowe ( grudzień, styczeń, luty) kocioł na drewno z buforem. 

Tez tak uwazam.

Koszty inwestycyjne rosna ale w przypadku gdy priorytetem jest HG a jedynie dokladamy PC to w zasadzie koszt powiekszy sie tylko o koszt zakupu PC.

To dobra opcja laczaca wszystkie zalety eksploatacyjne.

Opublikowano

A czy orientujecie się o jakimś instalatorze z małoposki który by takie klocki umiał poskładać (ewentualnie forumowicze z małopolski którzy mogliby kokoś polecić)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z kotłem tekla , bo chyba mi najbardziej pasuje nie ukrywam że cenowo (wydaje mi się on podobny do lazara ) tylko że ma sonde

Opublikowano

Gdzieś na stronie Lazara była informacja że można zamówić z sondą, ale nie znam ceny.

Zapomniałem jeszcze o kotłach Blaze (sporą cena) i jego kopii Kotrem Madera.

Jeśli Tekla to weź pod uwagę jego głębokość (chyba 1350 mm).

Chyba że dwufunkcyjny z palnikiem na pellet Cichewicz sigma?

Wszystko zależy od budżetu jaki chcesz przeznaczyć.

Ja jak bym miał w trakcie inwestycji jeszcze luźne parę groszy to poszedł bym w Hargasner kombi.

Opublikowano

Mam Lazar holmaster 20 drugi rok. Dom 160m2 bufor 1000 Galmet bojler dwu płaszczowy 120 lub 130 litrów szybko się grzeje z bufora. Same grzejniki 47 stopni sterownik i podgląd przez internet ecomet300 dwa obiegi instalacja zamknięta całą kotłownia z piecem i robocizna 35,5 tysiąca 2 lata temu robione. Dotacja 30 % zwrócone na konto. Koszt ogrzewania cały rok 1500 10mb drewna na sezon (nawet mniej bo co roku zostaje. Jak palisz w lato na wodę to raz na tydzień 4 osoby w domu. 

Co do cen w internecie Lazar za 20-22 tys to ostre przegięcie ale indywidualny klient kupuje na 23 % VAT a jak przez hurtownie to masz 8%. To z samego vatu na piecu masz 3 tysiące mniej. A tak to wszystko i tak hydraulik składa. Mam piec bez sondy ale z tego co wiem potrzebne by były serwa do pieca żeby to działało bo ja PP i PW ustawiłem ręcznie i jest tam śrubka do skręcenia i tyle. Piec ma lecieć ostro ze spalaniem więc zamiast sondy bym wolał drugi bufor i szczerze bym zakładam z laddomatem albo zaworem ochrony powrotu 78 stopni żeby woda z dołu bufora nie chłodziła pieca za mocno mam 60 czy 65 ATV ale wg mnie to się słabo sprawdza. Sterownik ok można rozbudowywać modułami b i c.

Co do drewna iglastego Lazar ładnie łyka takie drewno pół na pół z liściastym ja tak paliłem sosnowe palety z brzoza. 

Popiół raz na tydzień-dwa wygarniać to wiaderko się nie zgromadzi popiołu 10 litrowe w dwa tygodnie. 

Czyszczenie pieca tak śmieszna wajcha co palenie. A przerwały raz na miesiąc-dwa widać po temp spalin jak mam więcej niż 200to znak że trzeba czyścić.

Opublikowano

Jesteś( stonefistt )w stanie mi powiedzieć czy lazar i Tekla-Pirovac-25kW to porównywalne jakościowo kotły (za tym drugim przemawia sonda a co za tym idzie większa bezobsługowość ) a za pierwszym krajowy produkt i serwis

Opublikowano

Nie wiem wygląda podobnie ale ma lambdę i wszystko do dotacji też ma w karcie zgodności. Pytałeś się w hurtowniach w Twojej okolicy jak to wygląda ? Może coś doradza. Ja też jak szukałem 2 lata temu to patrzyłem na mpm żeby było tanio i na dotacje a po rozmowach z hydraulikami i hurtownia stanęło na Lazar nie żałuję bo blaze bym nie kupił za drogi był. 

Przede wszystkim budżet określ i ja bym robił przez hurtownie bo sporo oszczędzisz niż jak sam byś kupował jako osoba fizyczna. 

Co do ustawiania powietrza to ustawiasz ręcznie regulujesz pompkę i wsio samo się pali ja mam uśrednione powietrza bo nie mam lambdy. 

Co do serwisu to bym się nie sugerował na rozruch czekałem 3 miesiące także na telefonie z technikiem od nich i metodą prób i błędów ustawiałem sam i trochę z hydraulikiem (dwie osoby już dostały ode mnie pomoc w tym zakresie bo nie chciało im się czekać na serwis). 

Opublikowano

Jeszcze się nie orientowałem ,chciałbym na dotacje tylko zobaczymy  co za nowe zasady wymyślą Mam zamiar podzwonić i popytać , największy problem to chyba będzie znaleźć fachmana w okolicy Tarnowa żeby to umiał pospinać jak się należy (mało tu na forum osób z małopolski żeby podpytać)

Myślisz że lazar pociągnie dwa bufory +cwu300l+te 180m2 do ogrzania

Co do budżetu to myślę że tak czy inaczej 50-60k nie moje

Opublikowano

Z tego co każdy pisze to zawsze by dołożyli kolejny bufor (o ile jest miejsce i kasa) 1000 litrów to nie dużo na piec 20-25 kw ja podgrzewam z 45 do 90 cały bufor (dla mnie 45 stopni to bufor zimny).

Co do hydraulika polecam starej daty człowieka który zrobi kotłownie w miedzi no i też taki człowiek namówił mnie na układ zamknięty a byłem przeciwnikiem. Chciałem zrobić układ bufor-piec otwarty a układ bufor-dom/cwu zamknięty. Trzeba zrobić przemyślany układ który będzie wykonany wg schematu podłączeń dużo tego na forum. 

Dużo było ludzi którzy planowali najnowszy blaze wstawić 3 bufory itd a później się okazuje że dotacji dostali mniej i że budżetu nie ma i zostaje kopciuch i dokładanie do niego. 

Mierzyć siły na zamiary i robić. 

Co do Lazar-a to miałby podwyższony próg dotacji ale szybko złożyłem dokumenty i za piec dostałem na 30% 6 tyś za piec a tak to bym dostał więcej koło 9 tys.

Opublikowano

Ciekawe to z tym układem zamkniętym ,bo też raczej chciałem tak jak pisałeś , zawsze myślałem że otwarty jest bezpieczniejszy

Opublikowano

@marcin1119 Konkretnie Ci nie wskażę który kocioł hg będzie najlepszy. Mogę jedynie zasugerować, co np ja brałbym pod uwagę wybierając teraz kocioł hg

Wielkość komory załadowczej. Im większa pojemność i im dłuższe polana wejdą tym lepiej. 

Możliwość spalania "grubych" polan z jak najmniejszymi stratami. Tu byłoby trzeba zapytać użytkowników danego kotła jak to wygląda w praktyce. 

Sterowanie tlenem według wskazań sondy lambda. Duża wygoda i niemal pewność że spalanie przebiega optymalnie. 

Duży plus byłby gdyby kocioł posiadał izolowaną ceramikę w obszarze dopalania gazów. To jednak pewnie jest dostępne w kotłach z wyższej półki, więc byłoby drogo. 

Zazwyczaj kotły hg wyposażone są w wyciąg spalin, ale nie należy się też bać kotła wyposażonego fabrycznie w w wentylator nadmuchowy. 

Przy wyborze kotła się nie spiesz, a jak już jakiś wybierzesz, to próbuj znaleźć osoby które takowy kocioł posiadają i zapytaj je o plusy i minusy kotła. Im więcej informacji zbierzesz tą drogą tym łatwiej będzie podjąć decyzję. 

Opublikowano
5 minut temu, maracz napisał(a):

@marcin1119

Duży plus byłby gdyby kocioł posiadał izolowaną ceramikę w obszarze dopalania gazów. To jednak pewnie jest dostępne w kotłach z wyższej półki, więc byłoby drogo.

Masz to na myśli?

Screenshot_2024-12-30-20-42-01-214_com_miui.gallery.thumb.jpg.aba07615659ebdef659e39483571704c.jpg