Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opublikowano

Ok 17 do 20 kg w zależności od ziarna opału. Jak nie chcesz robić przesyłu zacznij od potencjału 17 kg wsyp 20 kg węgla i zobaczysz ile zostało po wyzerowaniu licznika.

Opublikowano
W dniu 23.12.2024 o 21:16, Krzysztofcwik napisał(a):

Ok 17 do 20 kg w zależności od ziarna opału. Jak nie chcesz robić przesyłu zacznij od potencjału 17 kg wsyp 20 kg węgla i zobaczysz ile zostało po wyzerowaniu licznika.

9 minut temu, ziomal74 napisał(a):

IMG_20241226_093610.jpg

IMG_20241226_093555.jpg

IMG_20241226_093541.jpg

IMG_20241226_093400.jpg

IMG_20241226_093413.jpg

IMG_20241226_093257.jpg

IMG_20241226_093529.jpg

Opublikowano

#ziomal74
Trochę wysokie spaliny i spalanie też wysokie. Oczywiście porownuje do mojego 25 kilowatowego kotła. Obecnie ok 23kg spalania i średniej spalin ok 90°
Wydaje mi się że za mocno dmuchasz na minimalnej mocy kotla.
Napisz jaki masz wentylator.
Proponował bym nie schodzić poniżej 6-8 kw mocy palnika.

Opublikowano

Według mnie też za wysoka temp spalin. Jeżeli dobrze widzę to momentami masz 210*C co imo jest dużo za dużo. Coś koło 180*C powinieneś mieć na maxa i nie przekraczać bo to są jedynie straty. W sterowniku da się ustawić max temp spalin, wtedy sterownik zbija temp ograniczając moc kotła ale jeżeli dobrze ustawisz sterownik to raczej nie będziesz dobijał do takich wartości. 

Potencjał możesz zrobić na dwa sposoby. 
Jeden to na wyłączonym piecu odpalasz ślimak by wypchał węgiel do popielnika (zrobi się kopiec). Ściągasz na równi z retortą (zakładam, że retortę masz) i opróżniasz popielnik. Odpalasz na 10min ślimak i po skończonym również ściągasz na równi z retortą węgiel i to co przepchał ważysz mnożysz razy 6 i wychodzi ci przybliżony potencjał.

Czyli  Waga przepchanego paliwa w 10 min  X 6 = Potencjał

Drugi trochę lepszy sposób to jak kolega wcześniej napisał

Ważysz to ile węgla wrzucasz do zasobnika, warto sobie zaznaczyć mazakiem punk "zerowy" później się przyda. Spisujesz Pal. Całkowite (u ciebie z zdjęć obecnie 9247,3) oraz ustawiony potencjał (chociaż potencjał się nie zmieni). Przepalasz najlepiej cały zasobnik aż dojdziesz do wcześniej zaznaczonej linii. Teraz z podstawiasz pod wzór
Potencjał = (Potencjał ustawiony (to co masz obecnie) X waga paliwa wrzuconego) / Spalony węgiel według sterownika

Spalony węgiel według sterownika = Pal Całkowice (To co spisałeś wcześniej) - To co pokazało po paleniu

I z tego Ci wyjdzie bardziej dokładny potencjał. Dokładniejszy z względu na to, że im więcej węgla masz w zasobniku tym troszkę więcej przepycha węgla niż jeżeli jest już prawie pusto. Oczywiście jak masz równą frakcje węgla im równiejsza tym będzie dokładniejsze. Ale nigdy nie ustawisz tego perfekcyjnie bo jest za dużo zmiennych na które nie masz wpływu. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pjottter napisał(a):

Według mnie też za wysoka temp spalin. Jeżeli dobrze widzę to momentami masz 210*C co imo jest dużo za dużo. Coś koło 180*C powinieneś mieć na maxa i nie przekraczać bo to są jedynie straty. W sterowniku da się ustawić max temp spalin, wtedy sterownik zbija temp ograniczając moc kotła ale jeżeli dobrze ustawisz sterownik to raczej nie będziesz dobijał do takich wartości. 

Potencjał możesz zrobić na dwa sposoby. 
Jeden to na wyłączonym piecu odpalasz ślimak by wypchał węgiel do popielnika (zrobi się kopiec). Ściągasz na równi z retortą (zakładam, że retortę masz) i opróżniasz popielnik. Odpalasz na 10min ślimak i po skończonym również ściągasz na równi z retortą węgiel i to co przepchał ważysz mnożysz razy 6 i wychodzi ci przybliżony potencjał.

Czyli  Waga przepchanego paliwa w 10 min  X 6 = Potencjał

Drugi trochę lepszy sposób to jak kolega wcześniej napisał

Ważysz to ile węgla wrzucasz do zasobnika, warto sobie zaznaczyć mazakiem punk "zerowy" później się przyda. Spisujesz Pal. Całkowite (u ciebie z zdjęć obecnie 9247,3) oraz ustawiony potencjał (chociaż potencjał się nie zmieni). Przepalasz najlepiej cały zasobnik aż dojdziesz do wcześniej zaznaczonej linii. Teraz z podstawiasz pod wzór
Potencjał = (Potencjał ustawiony (to co masz obecnie) X waga paliwa wrzuconego) / Spalony węgiel według sterownika

Spalony węgiel według sterownika = Pal Całkowice (To co spisałeś wcześniej) - To co pokazało po paleniu

I z tego Ci wyjdzie bardziej dokładny potencjał. Dokładniejszy z względu na to, że im więcej węgla masz w zasobniku tym troszkę więcej przepycha węgla niż jeżeli jest już prawie pusto. Oczywiście jak masz równą frakcje węgla im równiejsza tym będzie dokładniejsze. Ale nigdy nie ustawisz tego perfekcyjnie bo jest za dużo zmiennych na które nie masz wpływu. 

Bywa tak że jak piec chodzi na 100%modulacji to spaliny mają 250 i się wyłącza wtedy 

Z tym potencjałem to już nic nie ogarnę bo jutro wyjeżdżam a podajnik prawie pełny.Dodam tylko że zmniejszyłem potencjał na 12 kg/h i komputer pokazuje już spalanie 21 kg/dobę 🙂, tylko korektę zrobiłem na 5% ale i tak trochę za nisko się pali (mały kopczyk)

Czyli lepiej jak zmniejsze spaliny na sterowniku,powiedzmy max 200-180 stopni bo teraz jest 250

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Najliepiej jak obnižasz spaliny na kotlu-popracuj na nadmuchu,bo 26 dla 2,5 KW i 32 dla 25 KW juž na pierwszy zrzut oka nie wyglada,že odpowiada ilosci podawanego opalu w tych mocach.Jescze jest ustawienie dmuchawa w trybie instalatora.Poki jest dmuchawa mocy okolo 40W,to ustaw tam 17-65,poki okolo 80W,to 7-28.Potym juž ustawienie powietrza bedzie w rozumnym zakresie.Czy poki jest w ustawieniu dmuchawa 1-100,to te wartosci ktore wypisalem možesz plus minus užyc w nastawieniu powietrze...

Opublikowano (edytowane)

Wpa

W dniu 27.12.2024 o 16:54, bercus napisał(a):

Najliepiej jak obnižasz spaliny na kotlu-popracuj na nadmuchu,bo 26 dla 2,5 KW i 32 dla 25 KW juž na pierwszy zrzut oka nie wyglada,že odpowiada ilosci podawanego opalu w tych mocach.Jescze jest ustawienie dmuchawa w trybie instalatora.Poki jest dmuchawa mocy okolo 40W,to ustaw tam 17-65,poki okolo 80W,to 7-28.Potym juž ustawienie powietrza bedzie w rozumnym zakresie.Czy poki jest w ustawieniu dmuchawa 1-100,to te wartosci ktore wypisalem možesz plus minus užyc w nastawieniu powietrze...

Mam wentylator WPA 117K i wyczytałem że ma 34W

W instalatorze ustawić 

Min 17

Max 65 ?

W dniu 27.12.2024 o 14:57, Krzysztofcwik napisał(a):

#ziomal74
Trochę wysokie spaliny i spalanie też wysokie. Oczywiście porownuje do mojego 25 kilowatowego kotła. Obecnie ok 23kg spalania i średniej spalin ok 90°
Wydaje mi się że za mocno dmuchasz na minimalnej mocy kotla.
Napisz jaki masz wentylator.
Proponował bym nie schodzić poniżej 6-8 kw mocy palnika.

WPA 117K

34W

W dniu 27.12.2024 o 16:54, bercus napisał(a):

W instalatorze powietrze mam tak 

IMG_20241227_191007.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Aktywujesz tryb instalatora i potem ustawiasz skalę wentylatora 17÷65
Też mam dmuchawę 34w tylko z hallotronem.
Powietrze ustaw 10÷100 na początek po ustawieniu skali wentylatora 17÷65
Ja mam wpa07hl
skala 17 ÷65
Powietrze 10÷75
Czujnik halla
Obroty minimalne 185
Obroty max 2145
Na 5kw mam 600 obrotów
Na 10kw mam 937 obrotow
I w tym zakresie mocy kocioł pracuje

Opał Karlik

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Krzysztofcwik napisał(a):

Ja mam wpa07hl
skala 17 ÷65
Powietrze 10÷75
Czujnik halla
Obroty minimalne 185
Obroty max 2145
Na 5kw mam 600 obrotów
Na 10kw mam 937 obrotow

Opał Karlik

Ustawiłem wentylator 

17353267845057707647129795865926.jpg

21 godzin temu, ziomal74 napisał(a):

Ustawiłem wentylator 

Wcześniej było min 1 max 96

Ustawiłem wentylator 

Wybacz,ale jestem zielony i nie wiem jak rozumieć ustawienie powietrza 10-100

W głowie mam że jak zacznie dmuchać na 100 to mi piec z piwnicy wywieje 🙂

Ustawiłem wentylator 

Edytowane przez Ryszard
  • Lubię to 1
Opublikowano

Te wartosci,ktore ustawisz w menu wentylator beda potym dzialac w menu powietrze jako 1-100%.To jest po to,by jak najszersza skale wzrastu mocy dmuchawy byla možliwa przy roznych mocach dmuchaw.Možesz wlasnie miec odpowiedno ku jednomu % mocy kotla zmianu mocy dmuchawy tež o jedno %,poki tak odpowiedno ustawisz menu powietrze 10=10/100=100 i moc dmuchawy ustawujesz w WENTYLATOR.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, bercus napisał(a):

Te wartosci,ktore ustawisz w menu wentylator beda potym dzialac w menu powietrze jako 1-100%.To jest po to,by jak najszersza skale wzrastu mocy dmuchawy byla možliwa przy roznych mocach dmuchaw.Možesz wlasnie miec odpowiedno ku jednomu % mocy kotla zmianu mocy dmuchawy tež o jedno %,poki tak odpowiedno ustawisz menu powietrze 10=10/100=100 i moc dmuchawy ustawujesz w WENTYLATOR.

To w powietrzu już na razie nic tam nie mieszam.

Spaliny zmniejszyłem do 200 c

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
11 godzin temu, Krzysztofcwik napisał(a):

Ja mam wpa07hl
skala 17 ÷65
Powietrze 10÷75
Czujnik halla
Obroty minimalne 185
Obroty max 2145
Na 5kw mam 600 obrotów
Na 10kw mam 937 obrotow

Opał Karlik

Ustawiłem wentylator 

Tak wygląda palnik i popiół po 20h pracy z nowymi ustawieniami.rożnica ogromna na plus i spalone ogółem według sterownika 18kg

IMG_20241228_071832.jpg

IMG_20241228_071858.jpg

Opublikowano

Jescze widac stopiony,sklejony popiol.Potrzebne jescze troche obnižic nadmuch.Obnižaj ustawienie mocy max.W menu wentylator zmieniaj nie wiecej,niž o 2 i poczekaj pol dnia.Poki sie nie poprawi,to jescze.Spaliny tež schodza z poprawnym dmuchaniem.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, bercus napisał(a):

Jescze widac stopiony,sklejony popiol.Potrzebne jescze troche obnižic nadmuch.Obnižaj ustawienie mocy max.W menu wentylator zmieniaj nie wiecej,niž o 2 i poczekaj pol dnia.Poki sie nie poprawi,to jescze.Spaliny tež schodza z poprawnym dmuchaniem.

Obniżać w menu instalatora czy normalnie w mocy powietrza w zwykłym menu?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

W instalator obnižaj menu WENTYLATOR i powietrzu poniechaj szeroka szkale.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, bercus napisał(a):

W instalator obnižaj menu WENTYLATOR i powietrzu poniechaj szeroka szkale.

Obniżyłem o 1 w instalatorze,poczekamy do popołudnia 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Nie užywaj zbytno cytacji,bo bedziesz otrzymal kare od adminow.

Opublikowano
15 godzin temu, ziomal74 napisał(a):

Wybacz,ale jestem zielony i nie wiem jak rozumieć ustawienie powietrza 10-100

Chodzi o to, że każdy wiatrak potrzebuje odpowiednie napiecie startowe. Jeżeli jest za niskie to nie ruszy. Dlatego ustawia się te początkowe wartości w instalatorze. Jeżeli nie masz hallotronu to dobrym sposobem jest wejście w diagnostykę i wentylator. Tam od zera lecisz do góry i słuchasz czy wentylator się ruszył. Jeżeli ruszył przy 8 to ustaw minimalne na 10, dużo to nie zmieni a wentylator będzie miał łatwiej ruszyć. Podobnie z maksymalna mocą, słuchasz gdzie już dmuchawa mocniej się nie kreci. Jeżeli słyszysz, że przy 70 jest maksymalna prędkość to ustaw z 72.

I teraz sterownik te 10-72 uznaje jako 0-100%. Jak to raz ustawiszte ustawienia instalatora to więcej się tym nie bawisz, a jedynie zmieniasz ustawienia prędkości maksymalnej i minimalnej wiatraka.

Gdybyś przeczytał instrukcje to sporo byś się z niej dowiedział :)

Cytowanie to marudzą jak cytujesz ostatni post

Ps. Jeżeli podczas pracy wejdziesz w diagnostykę to piec może przejść w STOP, więc warto wejść w opcje rozpalania i kliknąć Rozpalone