Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam od jakiegoś czasu mam problem z podanym wyżej kotłem. Problem polega na tym że po rozpaleniu dym wydostaje się przez boczne otwory i w żaden sposób nie idzie tego zahamować 🤷 ręce opadają... Także problem wydobywającego się dymu na zewnątrz powstaje podczas każdorazowego dokładania 

17348883524653137320425606203452.jpg

Edytowane przez Grzegorz326
Opublikowano

Kol @Grzegorz326 wprawdzie mam MP-a ale problem dymu przewija się tu często. Każdy kto zapoznaje się z nowym kotłem popełnia ten sam błąd.

Po pierwsze zaglądanie jak się pali otwierając drzwiczki załadunkowe   

Po drugie brak termometru na czopuchu

No i po trzecie dokładanie tylko jak jest garstka żaru.

Pewnie Koledzy dodadzą jeszcze inne rady , trzeba cierpliwości

Pozdrawiam 

Opublikowano

A komin drożny?

Opublikowano

Zatkany wymiennik,czopouch,komin.....?

Opublikowano

A klapka krótkiego obiegu działa ?

A ten szyber obrotowy w czopuchu nie przestawił się na korbie ? Korba niby na otwarcie, a blacha wewnątrz obrócona.

Wymiennik poziomy czyszczony ?

Opublikowano
14 godzin temu, Tuptus napisał(a):

A komin drożny?

Tak komin mam drożny 

14 godzin temu, maracz napisał(a):

Masz dopływ świeżego powietrza do kotłowni? 

Dopływ świeżego powietrza mam non stop 

13 godzin temu, bercus napisał(a):

Zatkany wymiennik,czopouch,komin.....?

Wszystko mam drożne 

13 godzin temu, szpenio napisał(a):

A ten szyber obrotowy w czopuchu nie przestawił się na korbie ? Korba niby na otwarcie, a blacha wewnątrz obrócona.

Właśnie problem w tym że wszystko jest ok, piec cały wyczyszczony wraz z czopuchem i kominem a problem występuje 

13 godzin temu, szpenio napisał(a):

Klapka krótkiego obiegu ? Co masz na myśli?

Opublikowano

Jeszcze koledzy zapomnieli dopisać że po czyszczeniu komina należy wybrać z wyczystki bo już się kiedyś spotkałem wszystko wyczyszczone a w wyczystce pełno pod samą rurę wylotową z kotła .Należało by też sprawdzić ciąg kominowy może jest gdzieś nieszczelność np niesprawny RCK albo pęknięcie rozszczelnienie kanału kominowego z sąsiadującym kanałem np innym spalinowym lub wentylacyjnym .

Opublikowano

Jeżeli takie problemy z kotłem nie występujępowały od początku, to coś musiało się stać, co miało wpływ na osłabienie ciągu. Trzeba krok po kroku sprawdzić wszystko według powyższych sugestii.

Opublikowano

Albo za bardzo wyczyszczony kozioł z nagaru który wcześniej uszczelniał niedoskonałości konstrukcji.🤔

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Grzegorz326 napisał(a):

(...)

Klapka krótkiego obiegu ? Co masz na myśli?

Nie używałeś do tej pory ? Dziwna sprawa, wprawdzie na żywo tego kotła nigdy na oczy nie widziałem 😀, ale w opisie i na rysunku ona jest. Powinno się jej używać przy rozpalaniu i podkładaniu. Podobno wajcha, czy suwak od tej klapki trochę ukryty jest. Na rysunku i na filmie widzę, że dopiero po otwarciu drzwiczek na samej górze kotła można tym sterować. Trochę to dziwne, ale nie mnie to oceniać 😀, w MPM-ie mam tę wajchę na wierzchu, ale robi ona skrót w innej części kotła, w Ogniwo otwiera dla spalin górę komory załadowczej i wtedy kocioł jest jak górniak.

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Edycja posta już mi uciekła, więc dubluję  😀. Najszybciej rozwiążesz problem pisząc pezpośrednio do któregoś z użytkowników kotła Ogniwo, którzy odwiedzają forum, jest przecież temat " Ogniwo DS .

@KazioWihora pisał, że ciąg miał tak dobry, że tej klapki krótkiego obiegu jeszcze nie ruszał, widocznie za to oczko pogrzebaczem się ciągnie. No i niektórzy pisali, że otwarcie szybra na maksa w czopuchu trzeba sprawdzić naocznie przez wymiennik świecąc latarką, bo ta wajcha na zewnątrz nie zgadza się z ustawieniem przepustnicy w środku.

Najlepszy sposób na rozwiązywanie przyszłych problemów z kotłem jest odżałowanie trochę wolnego czasu i przeczytanie, niekiedy tasiemcowych 😀 , tematów poświęconych danej marce.

image.png.9c5ded6934819603f671c6eb4c249755.png

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 2