Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać, ponieważ jestem nowy na forum. 

Na wiosnę planuję wymianę starego kopciucha na kocioł pelletowy. Powierzchnia do ogrzania to 170m, instalacja stara, stalowa- same grzejniki panelowe i żebrowe. Układ otwarty. Dom z lat 70, ocieplony styropianem 10cm, podpiwniczony. Dach ocieplony wełną szklaną, nie znam grubości.

No i robię rozeznanie na rynku kotłów ale producentów i rozrzut cenowy jest spory. Najczęściej przewijające się są defro, heiztechnik, kostrzewa, lazar, ferroli. Moc kotła jaka mnie interesuje to około 20kw.

Powiem szczerze, że mam duży mętlik, dlatego chciałbym zapytać o doświadczenia i polecane przez Was modele kotłów, na które naprawdę warto zwrócić uwagę, a które omijać z daleka? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, którą powinienem się kierować.

Pozdrawiam.

Opublikowano
1 godzinę temu, DeviPL napisał(a):

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, którą powinienem się kierować.

A co z dalszą termomodernizacją budynku?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Animus napisał(a):

A co z dalszą termomodernizacją budynku?

Narazie nie jest w planach. Kocioł chciałbym podłączyć do istniejącej instalacji oczywiście po dodaniu pomp c.o, c.w.u, pompy ochrony powrotu oraz zaworu 4d lub 3d.

Edytowane przez DeviPL
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Animus napisał(a):

To się pewno rozczarujesz, że ogrzewanie pelletem wychodzi drogo.

Wypelnij.

https://cieplo.app/start

Chodzi o tą część?

Screenshot_20241212_195422_Brave.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Chcesz 20 kW wstawić do trochę ocieplonego domu?🧐

Wśród wymienionych producentów zapomniałeś o kilku jeszcze firmach.🤪

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, sambor napisał(a):

U mnie na 270m2 drogo nie wychodzi - mam niezły kocioł i niezłą izolację, co przekłada się na ok 3,5t pelletu po ok 1200/t, na rok, wraz z grzaniem CWU cały rok.

A co to za kocioł? Z buforem czy bez?

3 minuty temu, Tuptus napisał(a):

Chcesz 20 kW wstawić do trochę ocieplonego domu?🧐

Wśród wymienionych producentów zapomniałeś o kilku jeszcze firmach.🤪

Obecnie palone jest trocinami, na piecu całą dobę 40 stopni. W domu 23-24.5. Uklad na grawitacji.

A co do firm to wymieniłem tylko te, które utknęły mi w pamięci. Nie oczekuję propozycji tylko ww. Producentów.

Edytowane przez DeviPL
Opublikowano

A takie gadanie drogo albo tanio.

Z 1t pelletu wyprodukowalem 3800-4000kWh.

Jesli zrobisz tyle samo i znasz zapotrzebowanie na cieplo to policz sobie koszta.

Opublikowano (edytowane)

Nie straszcie go, nie będzie tak źle. Ja nie mam w ogóle ocieplenia na kamienno-ceglanych murach ( i nie planuje) i ostatni sezon z grzaniem wody to 3,5 tony pelletu.

Proponuje ci kociołek Ogniwo Eko Pellet Kompakt: https://ogniwobiecz.com.pl/ogniwo-eko-pellet-kompakt/
Firma przyjazna nie robią problemów z niczym.

Ma fajny sterownik i super prosty niezniszczalny palnik od Skiepki  ( nie to co badziewne obrotowe kippi i palniki z gównolitu heitztechnika).

U mnie  7 czy 8 sezon palnik taki zjada wszystko co popadnie, jego czyszczenie zajmuje max 2 min.

I co najważniejsze będziesz miał też opiekę techniczna u producenta palnika ( firma Ecopalnik).

Edytowane przez jameess
Opublikowano
22 minuty temu, DeviPL napisał(a):

A co to za kocioł? Z buforem czy bez?

Kocioł gazowo olejowy Wolf CNK-25 z palnikiem Viking Bio 20kW + ster R-3 , bufor 800l, podłączony tak aby pracowało 400l.

Opublikowano (edytowane)

Na twoim miejscu  wybór pieca to zostawił bym na koniec,najpierw zastanowił bym się jak ma wyglądać instalacja.Czy chcesz bufor czy może sprzęgło ,zawór 4d,jakiś zawór strefowy na cwu itp,jak wygląda komin czy nie trzeba wkładu z kwasiaka. Piszesz że stara instalacja to trzeba by ogarnąć  same sterowanie na grzejnikach(głowice,jakiś termostat lub może coś ze Smart Home).Najlepiej skonsultować się z jakimś dobrym hydraulikiem żeby na miejscu doradził co i jak.Co do pieca to też musisz się zastanowić czy chcesz coś bardziej zautomatyzowanego np. automatyczn  czyszczenie sprężarką z separatorem popiołu(wynosisz pojemnik z popiołem raz na 2-3 tony czyscisz piec/palnik 1/2 razy na sezon) czy sonda lambda przy której sterownik dobiera optymalne parametry spalania(minus to do tych piecy musi byc dobry pellet).A może coś z prostszego ale wymagającego czestrzego zajmowania się piecem i spalający gorszy jakosciowo pellet.   Najważniejsze to i tak są finanse jakie chcesz przeznaczyć na tą inwestycję bo wiem po sobie że jak liczyłem na początku to i tak na koniec wyszło sporo więcej a te 20kw jak liczysz to moim zdaniem na ten metraż o wiele za dużo starczy piec max 15kw z przyzwoitą modulacją. Zautomatyzowane piece polecam Winghager,Rtb, Edilkamin,Mcz Red (ale cena niestety duża)  a tak naprawdę nasze Polskie co wybierzesz to w większości opierają się na tych samych sterownikach Techa czy Pluma i kilku rodzai palników.

Edytowane przez wonski
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, wonski napisał(a):

Na twoim miejscu  wybór pieca to zostawił bym na koniec,najpierw zastanowił bym się jak ma wyglądać instalacja.Czy chcesz bufor czy może sprzęgło ,zawór 4d,jakiś zawór strefowy na cwu itp,jak wygląda komin czy nie trzeba wkładu z kwasiaka. Piszesz że stara instalacja to trzeba by ogarnąć  same sterowanie na grzejnikach(głowice,jakiś termostat lub może coś ze Smart Home).Najlepiej skonsultować się z jakimś dobrym hydraulikiem żeby na miejscu doradził co i jak.Co do pieca to też musisz się zastanowić czy chcesz coś bardziej zautomatyzowanego np. automatyczn  czyszczenie sprężarką z separatorem popiołu(wynosisz pojemnik z popiołem raz na 2-3 tony czyscisz piec/palnik 1/2 razy na sezon) czy sonda lambda przy której sterownik dobiera optymalne parametry spalania(minus to do tych piecy musi byc dobry pellet).A może coś z prostszego ale wymagającego czestrzego zajmowania się piecem i spalający gorszy jakosciowo pellet.   Najważniejsze to i tak są finanse jakie chcesz przeznaczyć na tą inwestycję bo wiem po sobie że jak liczyłem na początku to i tak na koniec wyszło sporo więcej a te 20kw jak liczysz to moim zdaniem na ten metraż o wiele za dużo starczy piec max 15kw z przyzwoitą modulacją.

Zgadzam się, instalatora będę szukał ogarniętego i napewno zaproszę kilku żeby poznać kilka propozycji rozwiązań. Narazie myślałem nad zaworem 4d i puszczać na c.o te 38-40 stopni, sterowane pogodówką. Ale chciałbym sie rozeznać w kotłach z tego względu, że zależy mi na bezoubsługowej pracy w ciągu tygodnia z tego względu, że wyjeżdżam w delegacje a rodzice w podeszłym wieku poprostu już nie maja sił żeby chodzić "co chwilę" po schodach do do piwnicy do pieca. Piec przewymiarowany ze względu na to, że może nie teraz ale za jakiś czas chciałbym dostawić do kotła bufor. Zależy mi na kotle, który spali zarówno lepszy jak i gorszy pellet z w miarę prostą obsługą a mogę go czyścić nawet raz w tygodniu. No i nie chciałbym przeznaczyć na sam kocioł niewiadomo jakich pieniędzy. Myślę że w granicach 18tys max.

Pytanie moje bierze się stąd, żebym w momencie kiedy zaproszę instalatora, wiedział jaki chce kocioł a nie zdawał się tylko na to co on mi zaproponuje.

Co do komina to jest to komin wolnostojący fi200 rura żeliwna na całej wysokości ocieplony wełną. Nie znalazłem narazie informacji czy do żeliwa wymaga się wkład kominowy i to pytanie chciałem zadać instalatorowi.

P.S może zna ktoś dobrych instalatorów z woj. Pomorskiego?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Sam mieszkam w Pomorskim i instalowałem u siebie Duńskiego Rtb Feniksa taki pełen automat i brałem firmę Enecom z Sopotu (notabene główny dystrybutor tych piecy na Polskę) mogę chłopaków polecić bo robotę zrobili wzorowo a i cena przyzwoita . Też instalują inne piece i pompy

Edytowane przez wonski
Opublikowano

Zdecyduj przed wyborem kotla czy instalacja bedzie od razu z buforem czy bez.

Jesli bez bufora to trzeba poszukac dobrego kotla z “przyjemna” modulacja i automatyka, jesli z buforem to opcji wiecej.

Opublikowano
14 minut temu, DeviPL napisał(a):

Myślę że w granicach 18tys max.

Mało. To chyba sam kocioł, a gdzie reszta gratów.

Opublikowano
18 minut temu, DeviPL napisał(a):

Piec przewymiarowany ze względu na to, że może nie teraz ale za jakiś czas chciałbym dostawić do kotła bufor.

To będzie ciężko pogodzić.

Opublikowano
7 minut temu, Tuptus napisał(a):

Mało. To chyba sam kocioł, a gdzie reszta gratów.

Napisałem, że na sam kocioł taka kwota.

6 minut temu, Animus napisał(a):

To będzie ciężko pogodzić.

Mógłbyś rozwinąć? Dlaczego?

• Zgadzam się 1
Opublikowano
26 minut temu, DeviPL napisał(a):

Mógłbyś rozwinąć? Dlaczego?

Z takich podstawowych.

Rzadsze włączanie kotła przedłuża jego żywotność. rzadsze włączanie i wyłączanie zmniejsza zużycie pelletu.

Powinno się dobierać 50 l pojemności bufora  na 1 kW mocy znamionowej kotła grzewczego na pellet.

Większy kocioł to większy bufor.

Większy bufor to większe naczynka itd.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Animus napisał(a):

Z takich podstawowych.

Rzadsze włączanie kotła przedłuża jego żywotność. rzadsze włączanie i wyłączanie zmniejsza zużycie pelletu.

Powinno się dobierać 50 l pojemności bufora  na 1 kW mocy znamionowej kotła grzewczego na pellet.

Większy kocioł to większy bufor.

Większy bufor to większe naczynka itd.

No czyli dla 1000l bufora kociol powinien miec 20kw. A co do naczynek. Czy w przypadku kotła na pellet z buforem lub bez koniecznością jest przerobić układ na zamknięty? 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
Chodzi o tą część?
Screenshot_20241212_195422_Brave.thumb.jpg.d7aee0634fb1f28855fb3833f57b8d7e.jpg

Jak to dobrze obliczyłeś to powinnaś szukać kotła 10kW max 12kW przy kotle z podajnikiem. Może być wtedy bez bufora.
Opublikowano
33 minuty temu, DeviPL napisał(a):

No czyli dla 1000l bufora kociol powinien miec 20kw. A co do naczynek. Czy w przypadku kotła na pellet z buforem lub bez koniecznością jest przerobić układ na zamknięty? 

Większy bufor większe koszty, większy kocioł to samo i do tego większe naczynko.

Gdybyś miał zamiar rozbudować dom to co innego, a tak idziemy nie w tym kierunku.

A jak za kilka lat docieplisz coś tam jeszcze w chacie, to kocioł będzie jeszcze bardziej przewymiarowany. 

Te 15 kW to wydaje się maks.

Konieczności nie ma, ale układ zamknięty zwiększa efektywność instalacji.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Animus napisał(a):

Większy bufor większe koszty, większy kocioł to samo i do tego większe naczynko.

Gdybyś miał zamiar rozbudować dom to co innego, a tak idziemy nie w tym kierunku.

A jak za kilka lat docieplisz coś tam jeszcze w chacie, to kocioł będzie jeszcze bardziej przewymiarowany. 

Te 15 kW to wydaje się maks.

Konieczności nie ma, ale układ zamknięty zwiększa efektywność instalacji.

W takim razie może rozważmy dwa scenariusze, bo jeszcze nie zdecydowałem czy z buforem czy bez.

Scenariusz 1:

Kocioł z buforem 1000l + zawór 4d z siłownikiem regulowany według pogodówki.

Scenariusz 2:

Kocioł bez bufora + zawór 3d lub 4d z siłownikiem również regulowany według pogodówki. 

Oczywiście po przerobieniu na układ zamknięty skoro jest to wydajniejsza opcja.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

To są w dużej mierze forumowe opinie, nie fakty, od osób które znają tylko swój własny przypadek a nie Twoją sytuację - bierz to pod uwagę. Jeszcze rok temu przewymiarowany kocioł to był grzech śmiertelny. Teraz już nie, ma być za duży ale za to z buforem.  

"Rzadsze załączanie przedłuża żywotność kotła" - też zero konkretów, o ile przedłuża i żywotność których części?. Zamknieta instalacja bardziej efektywna? Może, ale o ile bardziej i czy aby na pewno? Co konkretnie jest bardziej efektywne, tzn który element instalacji lepiej działa?

Tzn możesz przerabiać instalacje czy montować niepotrzebne elementy i będzie pewnie też mniej-wiecej działać, ale lepiej żeby ktoś z odpowiednią wiedzą dobrał komponenty i sterowanie do Twojego budynku.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, nightwatch napisał(a):

To są w dużej mierze forumowe opinie, nie fakty, od osób które znają tylko swój własny przypadek a nie Twoją sytuację - bierz to pod uwagę. Jeszcze rok temu przewymiarowany kocioł to był grzech śmiertelny. Teraz już nie, ma być za duży ale za to z buforem.  

"Rzadsze załączanie przedłuża żywotność kotła" - też zero konkretów, o ile przedłuża i żywotność których części?. Zamknieta instalacja bardziej efektywna? Może, ale o ile bardziej i czy aby na pewno? Co konkretnie jest bardziej efektywne, tzn który element instalacji lepiej działa?

Tzn możesz przerabiać instalacje czy montować niepotrzebne elementy i będzie pewnie też mniej-wiecej działać, ale lepiej żeby ktoś z odpowiednią wiedzą dobrał komponenty i sterowanie do Twojego budynku.

Ze wszystkim zgadzam sie w 100% natomiast chodzi mi w głównej mierze o to jakiego producenta kocioł wybrać, aby możliwie bezproblemowo pracował, spalił ewentualny gorszy pellet a nie tylko premium, ponieważ i w premium zdarzają się wtopy jak we wszystkim, bym nie miał problemów z ewentualnym serwisem itp.

Edytowane przez Ryszard