Krzysi Opublikowano wczoraj o 17:09 #1 Opublikowano wczoraj o 17:09 Ilość włączeń i wyłączeń 1576 a czas pracy 772godziny czy to normalne Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 17:39 #2 Opublikowano wczoraj o 17:39 Mieści się w normie, ale tak do końca normalne nie jest. Dlaczego taktuje, odszrania się czy zbyt mocna? Cytuj
Krzysi Opublikowano wczoraj o 17:48 Autor #3 Opublikowano wczoraj o 17:48 Defrost się włącza zużycie energii 824kw według sterownika Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 17:55 #4 Opublikowano wczoraj o 17:55 Nie przesadziłeś z mocą pompy dla twojego metrażu? Ile tym grzejesz, 2 m-ce? Cytuj
cezario1 Opublikowano wczoraj o 18:05 #5 Opublikowano wczoraj o 18:05 (edytowane) Jak jest połączony bufo. Są same grzejniki czy podłogówka też? Ile pompek obiegowych co masz zamontowane? Edytowane wczoraj o 18:07 przez cezario1 Cytuj
Krzysi Opublikowano wczoraj o 18:06 Autor #6 Opublikowano wczoraj o 18:06 Pewnie jest przesadzone nie znam się na tym więc wziąłem firmę i tak mi wyliczyli instalator nic nie mówił że jest przesadzone a według sprzedawcy są widełki od 6do9kw.i tak dokładnie pompa pracuje od 2 miesięcy a podłogowe włączyli 3tygodnie temu Cytuj
cezario1 Opublikowano wczoraj o 18:09 #7 Opublikowano wczoraj o 18:09 Możesz sobie wyliczyć tutaj ciepło.app Cytuj
Krzysi Opublikowano wczoraj o 18:09 Autor #8 Opublikowano wczoraj o 18:09 Dwa obiegi grzejniki i podłogowe Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 18:12 #9 Opublikowano wczoraj o 18:12 Włącz tryb cichy i sprawdź jak często będzie taktować. Musisz nauczyć się obsługi ustawień, inaczej nie ogarniesz tego, z czym zostawili Cię instalatorzy. Cytuj
Krzysi Opublikowano wczoraj o 18:16 Autor #10 Opublikowano wczoraj o 18:16 8 minut temu, cezario1 napisał(a): Jak jest połączony bufo. Są same grzejniki czy podłogówka też? Ile pompek obiegowych co masz zamontowane? Jedna pompa na grzejniki i druga podłogowa z mieszaczem Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 18:19 #11 Opublikowano wczoraj o 18:19 Nie dało się tego zasilać bezpośrednio z pompy obiegowej monobloka? Po kiego grzyba przegrzewać wodę i chłodzić ją do podłogówki? Cytuj
cezario1 Opublikowano wczoraj o 18:23 #12 Opublikowano wczoraj o 18:23 Masz sterowanie dwoma krzywymi grzewczymi czy jedną? Cytuj
Krzysi Opublikowano wczoraj o 18:29 Autor #13 Opublikowano wczoraj o 18:29 13 minut temu, carinus napisał(a): Włącz tryb cichy i sprawdź jak często będzie taktować. Musisz nauczyć się obsługi ustawień, inaczej nie ogarniesz tego, z czym zostawili Cię instalatorzy. Właśnie się do tego wziąłem i próbuje to ogarnąć tryb cichy też spróbuję Cytuj
cezario1 Opublikowano wczoraj o 18:29 #14 Opublikowano wczoraj o 18:29 Nie zauważyłem napisałeś że masz zawór mieszający także krzywą grzewczą masz na pewno jedną i pewno deltę ustawioną na 5 ustaw na 7 jeżeli będzie za zimno to zwiększ o jeden stopień temperatura grzania Cytuj
Krzysi Opublikowano wczoraj o 18:30 Autor #15 Opublikowano wczoraj o 18:30 6 minut temu, cezario1 napisał(a): Masz sterowanie dwoma krzywymi grzewczymi czy jedną? Dwoma Cytuj
cezario1 Opublikowano wczoraj o 18:32 #16 Opublikowano wczoraj o 18:32 Delta 7 na grzejniki Delta 5 na podłogówkę. Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 18:39 #17 Opublikowano wczoraj o 18:39 Tutaj sama delta niewiele zmieni. Cytuj
cezario1 Opublikowano wczoraj o 18:42 #18 Opublikowano wczoraj o 18:42 Może trzeba będzie zwiększyć jeszcze obroty pompy obiegowej jednej lub dwóch bo PC może szybko nagrzać bufor a nie ma odbioru z bufora trzeba kombinować. A regulator pokojowy masz bo one też lubią powodować taktowanie. Cytuj
Krzysi Opublikowano wczoraj o 19:06 Autor #19 Opublikowano wczoraj o 19:06 32 minuty temu, cezario1 napisał(a): Delta 7 na grzejniki Delta 5 na podłogówkę. Nie ma regulatora sprawdzę pierwsze tryb cichy i zobaczę co się będzie działo. Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 19:23 #20 Opublikowano wczoraj o 19:23 Mam gorzej ocieplony dom z większą powierzchnią i nawet moja 5kW zaczyna przy +10-12 C taktować. Cytuj
cezario1 Opublikowano wczoraj o 19:29 #21 Opublikowano wczoraj o 19:29 Tryb cichy z mniejszym moc pompy na pewno. Tylko kontroluj COP. Cytuj
Krzysi Opublikowano 10 godzin temu Autor #22 Opublikowano 10 godzin temu Wczoraj zmieniłem krzywą instalatora na mniejsze ustawienia na obu krzywych i teraz na 21godz pracy wyszło 5 włączeń i zużycie energii to 13,8kw .COP 6.dzisiaj włączyłem tryb cichy2 temperatura w środku 24'c krzywą na grzejniki 33 przy -15i 25 przy+15 a na podłogowe ustawiłem 28przy -15 i 22 przy +15 Cytuj
cezario1 Opublikowano 8 godzin temu #23 Opublikowano 8 godzin temu Jak się da bez trybu cichego to go nie włączaj W trybie cichym są mniejsze obroty wentylatora czyli mniej ciepłego powietrza przepływa przez wymiennik zwłaszcza jak jest oszroniony. Częściej będą robiły się defrosty przy których sprężarka się wł/wył. Zauważyłem u siebie że tryb cichy dobrze działa w wysokiej dodatni temp na dworze a przy minusowych spada cop. Cytuj
Krzysi Opublikowano 8 godzin temu Autor #24 Opublikowano 8 godzin temu Sprawdzę jutro jak to będzie wyglądało z trybem cichym a i bez niego taktowanie spadło do 5ciu przy 21godz pracy o zużycie energii spadło z 33klh na 12/8 według sterownika . zamierzam założyć jakiś podlcznik bo ten chyba jest niewiarygodny .jaki polecacie Cytuj
cezario1 Opublikowano 7 godzin temu #25 Opublikowano 7 godzin temu Zużycie prądu PC pokazuje tylko ze sprężarki lub grzałki. Sterowanie, wentylatory, pompa obiegowa nie jest zliczana czyli od 5 do 10% musisz sobie dodać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi