Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Panasonic monoblok 9 zużycie energii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ilość włączeń i wyłączeń 1576 a czas pracy 772godziny czy to normalne 

Opublikowano

Mieści się w normie, ale tak do końca normalne nie jest. Dlaczego taktuje, odszrania się czy zbyt mocna?

Opublikowano

Defrost się włącza zużycie energii 824kw według sterownika

Opublikowano

Nie przesadziłeś z mocą pompy dla twojego metrażu? Ile tym grzejesz, 2 m-ce?

Opublikowano (edytowane)

Jak jest połączony bufo. Są same grzejniki czy podłogówka też?

Ile pompek obiegowych co masz zamontowane? 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Pewnie jest przesadzone nie znam się na tym więc wziąłem firmę i tak mi wyliczyli instalator nic nie mówił że jest przesadzone a według sprzedawcy są widełki od 6do9kw.i tak dokładnie pompa pracuje od 2 miesięcy a podłogowe włączyli 3tygodnie temu

Opublikowano

Możesz sobie wyliczyć tutaj ciepło.app

Opublikowano

Dwa obiegi grzejniki i podłogowe 

Opublikowano

Włącz tryb cichy i sprawdź jak często będzie taktować. Musisz nauczyć się obsługi ustawień, inaczej nie ogarniesz tego, z czym zostawili Cię instalatorzy.

Opublikowano
8 minut temu, cezario1 napisał(a):

Jak jest połączony bufo. Są same grzejniki czy podłogówka też?

Ile pompek obiegowych co masz zamontowane? 

Jedna pompa na grzejniki i druga podłogowa z mieszaczem 

Opublikowano

Nie dało się tego zasilać bezpośrednio z pompy obiegowej monobloka? Po kiego grzyba przegrzewać wodę i chłodzić ją do podłogówki?

Opublikowano

Masz sterowanie dwoma krzywymi grzewczymi czy jedną?

Opublikowano
13 minut temu, carinus napisał(a):

Włącz tryb cichy i sprawdź jak często będzie taktować. Musisz nauczyć się obsługi ustawień, inaczej nie ogarniesz tego, z czym zostawili Cię instalatorzy.

Właśnie się do tego wziąłem i próbuje to ogarnąć tryb cichy też spróbuję 

Opublikowano

Nie zauważyłem napisałeś że masz zawór mieszający także krzywą  grzewczą masz na pewno jedną i pewno deltę ustawioną na 5 ustaw na 7 jeżeli będzie za zimno to zwiększ o jeden stopień temperatura grzania

Opublikowano
6 minut temu, cezario1 napisał(a):

Masz sterowanie dwoma krzywymi grzewczymi czy jedną?

Dwoma 

Opublikowano

Delta 7 na grzejniki Delta 5 na podłogówkę. 

Opublikowano

Tutaj sama delta niewiele zmieni.

Opublikowano

Może trzeba będzie zwiększyć jeszcze obroty pompy obiegowej jednej lub dwóch bo PC może szybko nagrzać bufor a nie ma odbioru z bufora trzeba kombinować.

A regulator pokojowy masz bo one też lubią powodować taktowanie.

Opublikowano
32 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Delta 7 na grzejniki Delta 5 na podłogówkę. 

Nie ma regulatora sprawdzę pierwsze tryb cichy i zobaczę co się będzie działo.

Opublikowano

Mam gorzej ocieplony dom z większą powierzchnią i nawet moja 5kW zaczyna przy +10-12 C taktować.

Opublikowano

Tryb cichy z mniejszym moc pompy na pewno. Tylko kontroluj COP. 

Opublikowano

Wczoraj zmieniłem krzywą instalatora na mniejsze ustawienia na obu krzywych i teraz na 21godz pracy wyszło 5 włączeń i zużycie energii to 13,8kw .COP 6.dzisiaj włączyłem tryb cichy2 temperatura w środku 24'c krzywą na grzejniki 33 przy -15i 25 przy+15 a na podłogowe ustawiłem 28przy -15 i 22 przy +15

Opublikowano

Jak się da bez trybu cichego to go nie włączaj  W trybie cichym są mniejsze obroty wentylatora  czyli mniej ciepłego powietrza przepływa przez wymiennik zwłaszcza jak jest oszroniony. Częściej będą robiły się defrosty  przy których sprężarka się wł/wył.   Zauważyłem u siebie że tryb cichy dobrze działa w wysokiej dodatni temp na dworze a przy minusowych spada cop.

Opublikowano

Sprawdzę jutro jak to będzie wyglądało z trybem cichym a i bez niego taktowanie spadło do 5ciu przy 21godz pracy o zużycie energii spadło z 33klh na 12/8 według sterownika . zamierzam założyć jakiś podlcznik bo ten chyba jest niewiarygodny .jaki polecacie

Opublikowano

Zużycie prądu PC pokazuje tylko ze sprężarki lub grzałki. Sterowanie, wentylatory, pompa obiegowa nie jest zliczana czyli od 5 do 10% musisz sobie dodać.