LordFalcon Opublikowano 19 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Witam. Poradźcie proszę w takiej sprawie... Kolega wykańcza dom, obecnie dogrzewany kozą około 6kW. Niestety jego teściu aby zaoszczędzić węgla przytkał na noc komin i zasypał do pełna groszkiem, pech chciał, że komin przytkał się całkowicie i dom "wędził" się przez około 12 godzin. Teraz jak się wchodzi z zewnątrz czuć wyraźnie zapach dymu. W domu tynki wapienne, część pokryta już gładzią gipsową, na piętrze sufity z płyt kartonowo-gipsowych i wełny mineralnej. Co przesiąkło najbardziej i kiedy wywietrzeje? Pytanie 100% poważne, bo ja wykańczam mu dom, a on chce wstrzymać wszystkie prace... Cytuj
IVEN Opublikowano 19 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Po 1. wietrzyć po 2. wietrzyć po 3. wietrzyć...................... nic innego nie wymyślisz Działania bardziej radykalne skuć tynki :o ....żartowałem Cytuj
baca350 Opublikowano 19 Stycznia 2010 #3 Opublikowano 19 Stycznia 2010 1. Wietrzyć! 2. Wietrzyć! 3. Wietrzyc i nie pękać! W lecie skuć tynki! :o Hej! Cytuj
LordFalcon Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor #4 Opublikowano 19 Stycznia 2010 IVEN napisał(a): Po 1. wietrzyćpo 2. wietrzyć po 3. wietrzyć...................... nic innego nie wymyślisz Działania bardziej radykalne skuć tynki :) ....żartowałem Wietrzenie to podstawa, chociaż trochę zimno się w środku robi jak się za długo wietrzy i ciężko pracować z lodowatymi rękami... Najgorsze jest to, że on jest takim panikarzem trochę, a kilku "specjalistów" nagadało mu, że to na pewno wsiąkło głęboko w płyty g-k, bo w tynki to najwyżej powierzchownie i wełna mogła też przesiąknąć i teraz będzie oddawać do środka domu nawet przez pół roku :o Czy ktoś miał podobny przypadek i szacunkowo może podać ile czasu się to będzie wietrzyć? Cytuj
automatyk Opublikowano 19 Stycznia 2010 #5 Opublikowano 19 Stycznia 2010 człowieku pootwieraj okna i nakładaj gipsy i niczym się nie przejmój ,faktycznie pomysł z kozą karygodny ale za tydzień zapomni9cie o problemie ,i wietrzyć a wsiakanie smrodu w sciany to mit i nalepiej słuchac znawców pozniej takie problemy a osobiście jestem po pożaze domu gdzie spłonoł jeden pokój i od piątku do dziś juz adało sie smrody prawie wytepic z domu mysle że dwa dni i bedzie po problemie i jakos płyty gipsowe nie przesiąkły .... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi