Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów.

Jestem świeżym posiadaczem kotła gazowego Buderus Gb122i i prosiłbym o poradę w zakresie ustawienia tego kotła. 

Dom 180m2 lata 70' ocieplenie 8 cm. 2 piętra Grzejniki z termostatem (ustawione 2,5-3 ), . W głównym pokoju na 5, +sterownik Salus. Ustawione dzień ok. 21, noc 20,2. 

Na kotle ustawione 50 st.

Zużycie w tym miesiącu czyli z temp. Ok 2 stopni na zewn.  7m3./ Doba

Czym się  sugerować przy ustawieniach ? Jakie parametry ustawić na kotle, poza temp. Nie ustawiałem. Czy bardziej ekonomicznie gdy kocioł chodzi dłużej czy kiedy taktuje?

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Dzięki  za elaborat. Widzę, że zrobiłes doktorat na Buderusie. 😉

Z tego co przeczytałem to przydałby się zewnętrzny czujnik i na nim oprzeć pomiary. Czy dobrze rozumiem, że podłączając ten czujnik do kotła trzeba następnie ustawić krzywą na kotle. Najlepiej jakby pracował cały czas. Salus może współpracować w tym systemie?

Opublikowano

Bez zewnętrznego czujnika krzywa grzania raczej nie ma sensu... 

Opublikowano

Czyli kupić zewnętrzny czujnik i wpiąć do kotła. Czy jeszcze do tego coś potrzebne? Kocioł powinien wykryć czujnik i wtedy ustawić krzywą na kotle?  Czy regulator  pokojowy wtedy jest potrzebny?

Opublikowano

Regulator pokojowy by się przydał, bo będzie weryfikował plany wynikające z krzywej grzania z rzeczywistością czyli temperaturą pokoju.

Na pozostałe pytania nie umiem odpowiedzieć, bom informatyk a nie instalator. 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jak podłączysz czujnik temperatury zewnętrznej bez regulatora, to trzeba jeszcze aktywować wewnętrzną regulacje wg temperatury zewnętrznej w ustawieniach serwisowych. Wszystko jest opisane w instrukcji montażu kotła.

Edytowane przez h3nio
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Krzywa grzewcza to samo zło. Optymalnie grzej według regulatora pokojowego przecież ważniejsza dla Ciebie temperatura w domu i komfort niż co się dzieje za oknem. Różnica w spalaniu to tylko 2% na korzyść czujnika zewnętrznego ale koszty jego po Twojej stronie.

Opublikowano

@Awaer32 a co Ty taka agresywna kampanie reklamowa regulatorow pokojowych robisz?

Akurat do kotlow gazowych sterowanie pogodowe jest ok. Mozna jedynie dodac sterownik(i) pokojowy jako uzupelnienie kontroli i regulacji.

Opublikowano

Nie robię żadnej reklamy po prostu mam taki zestaw a dokładnie kocioł był już od dewelopera a regulatora nie było to kupiłem najtańszy jaki był na rynku wtedy około 65 złotych i tak grzeję już 10 lat. Kiedyś byłem bardziej za automatyką teraz wolę manualnie się pobawić. Silnik w aucie też lubi stałe obroty a krzywa grzewcza to zmiany temperatury zasilania i w efekcie może być drożej.

Opublikowano

Ja zanim zmieniłem kocioł na gazowy też wybierałem pomiędzy dziesiątkami sterowników, kupiłem w komplecie z Termetem i do dziś nie jest zamontowany, bo uważam że nie jest do niczego potrzebny, temperaturę zmieniamy max co kilka dni, a czasem przez tydzień nie ruszamy. Jak kocioł ma możliwość modulować, czyli jest tak ustawiony i dobrany mocą, że sobie sam tą właściwą temperaturę utrzymuje, a dom jest dobrze zaizolowany, to uważam że skoki temperatury na zaslianiu to samo zło. Najlepiej jest grzać cały czas jedną temperaturą. Oczywiście kiedy się ochładza, tak jak tej zimy, to podnosimy o 1 czy 2 stopnie, ale dziś z powrotem z 36 na 34 obniżyłem, bo po prostu po ociepleniu na zewnątrz w domu zrobiło się za ciepło i nie bardzo mi się chce wierzyć w to, że przy moich nastawach sterownik po ociepleniu na zewnątrz nie wyłączy po prostu kotła. A tak, chodzi sobie cały czas na ~3.5kw, czasem spada do 3.2, czasem sobie podnosi i tak sobie sam utrzymuje temperaturę. Ja mam ten komfort, że mam sporo przewymiarowane grzejniki, na ciepło właściwe zapotrzebowanie miałem na 6-8kw, bo narazie ogrzewamy 100m2, docelowo 160m2, a okazało się że tak naprawdę nie wiem czy poprzedniej zimy w użyciu było nawet 5kw. Ale uważam że przy tak niskiej temperaturze na zasilaniu i tak wielkim zapasie na grzejnikach cała instalacja potrafi zapewnić stałą temperaturę w całym domu. Jedynie syn na poddaszu w małym pokoiku ma skoki 18-22°C, ale on na ten mały 8m2 pokoik wystarczy że komputer załączy i ma od razu 2°C do góry, bo grzejnik i tak w połowie tylko jest ciepły. Także uważam że podłogówka jako jeden wielki kondensator ciepła powinna mieć jak najmniejsze skoki na zasilaniu, a przy dobrze zaizolowanym domu mogą się wahać 2-3°C przez cały sezon.

Opublikowano
W dniu 7.01.2025 o 00:46, vlad1431 napisał(a):

Najlepiej jest grzać cały czas jedną temperaturą. Oczywiście kiedy się ochładza, tak jak tej zimy, to podnosimy o 1 czy 2 stopnie, ale dziś z powrotem z 36 na 34 obniżyłem, bo po prostu po ociepleniu na zewnątrz w domu zrobiło się za ciepło i nie bardzo mi się chce wierzyć w to, że przy moich nastawach sterownik po ociepleniu na zewnątrz nie wyłączy po prostu kotła. 

Potwierdzam grzać jedną ustawioną temperaturą kocioł wtedy najlepiej pracuje. Tak jak piszesz cieplej lub zimniej na dworzu można zmienić raz na kilka dni. U mnie idzie 0,8 m3 gazu na 1 h przy 40 stopniach Beretta turbo Ciao S i grzeję 3 godziny rano i 2 po południu. Suma od grudnia 5,7 m3 dziennie.