Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki dylemat:

- dołożyłem na dachu domu 6 kolejnych paneli PV(do 24 już identycznych zamontowanych). Panele PV to 180W 18V każdy. Połączone są szeregowo po 5 paneli, wszystkich jest 30 sztuk. Falownik off-grid MUST PH5548, napięcie doprowadzone z paneli 95V pod obciążeniem i przy dobrym słońcu jesiennym 50A. Falownik jest monitorowany aplikacją PSM (PowerSolarMonitor), który w części Charger Message (część przetwornicy DC/DC) podaje moc chwilową. Wydawać by się mogło skoro napiecie zmierzone jest ok. 90V DC przy prądzie 50A powinno dawać 4,5kVA, ale moc wskazywana w tej części programu PSM osiaga do 3kW?? Pomóżcie w zrozumieniu takiego zjawiska? Falownik pracuje z magazynem 20 akumulatorów AGM 12V 100Ah, złaczonych szeregowo na 48V i równolegle na 500Ah. MUST PH5548 pracuje w zakresie DC 60 - 145V więc napięcie ok. 100V DC nie stanowi problemu, prąd DC max do 80A. Jest wiele modeli falowników off-gridowych z identycznym wyglądem ale pod innymi nazwami, może ktoś z Was mial podobne doświadczenia?

IMG_20240927_082800.jpg

IMG_20230720_133104.jpg

IMG_20241120_124522.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, J0rge napisał(a):

,,,, mam taki dylemat

- dołożyłem na dachu domu 6 kolejnych paneli PV(do 24 już identycznych zamontowanych) ,,,,

-  panele fotowoltaiczne, które teraz dołożyłeś zapewne nie są identyczne jak te, które zamontowałeś "xxx" dni temu.
prąd wsteczny w fotowoltaice, może wystąpić (napewno występuje) przy połączeniach równoległych więcej niż w dwóch łańcuchach  modułów PV (dochodzi do tego jeszcze zagadnienie, max wartości prądu zwrotnego). 

ps.
Więcej nie będę się rozpisywał, zapewne sam teraz dojdziesz do tego, by rozwiązać i zrozumieć swój dylemat.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
14 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

ps.
Więcej nie będę się rozpisywał, zapewne sam teraz dojdziesz do tego, by rozwiązać i zrozumieć swój dylemat.

Litości, ja pytam o CHARGER falownika a tu otrzymuję rozprawę filozoficzną na temat niezwiązany.

Panele są identyczne, tego samego wytwórcy i dystrybutora, z identycznymi parametrami (nikt normalny nie łaczył by różnych paneli!). Wszystkie panele mają indywidualne zabezpieczenia diodowe, zapewne jeśli by było napięcie odwrotne, to prąd byłby ok. nanoampera (do pominięcia w rozważaniach). W rozdzielnicy na strychu mam możliwość odłączania na trzech rozłącznikach DC poszczegółnych stringów i mierzenia napięć - oczywiście są identyczne do drugiego miejsca poprzecinku. Tyle tytułem paneli. Może jest w grupie jakiś użytkownik MUST PH5548 czy podobnego SUN'a?

Opublikowano

Mi pokazuje w menu paneli tylko Volty i moc-v Wattach.Amperow pokazuje menu "przemiany" napiecia do 24-30 Volt,potym menu ladowarki pokazuje kilka amper z tych przemienianych wchodzi w baterii.Czy nie mieszasz amperow przy 48-56 Voltach i 90?

Opublikowano

Witaj Bercus  - stary przyjacielu. Ze dwa lata temu pisaliśmy jak montowałem pierwszy falownik GreenCell (taki czarny), i pytałeś po co mi te gwinty pod falownikiem - chodziło o takie pierścienie ferrytowe przeciwzkłóceniowe. Zakłócenia skończyły się wraz z bylejakimi falownikami. Wcześniej miałem taki nakablowy przyrząd, który pokazywał napięcie DC z paneli i od razu prąd DC, a też moc chwilową i moc sumowaną. Ale był to miernik tylko do 100V DC i jak dodałem szeregowo po jednym panelu to napięcie z 80V wzrosło na ponad 100V DC i miernik poszedł z dymem. Nigdzie nie ma opisane jak w programie PowerSolarMonitor jest liczony parametr Power w części Charger message (tu wynikałoby że jest to iloczyn Current i Battery voltage), a chciało by się [PV voltage * Current], chyba że się mylę. Ten obraz niżej jest jeszcze z instalacji z 24 panele (3 stringi po 8 panel szeregowo-równolegle - 2x po 4 panele 18V). Teraz jest ich 30 i jest 3 stringi po 10 paneli - w układzie 2x 5 paneli szeregowych z napięciem wyższym o 18V. Zauważalny efekt to, że falownik startuje dużo wcześniej niż wcześniej (start od 60V DC). Chyba że w sekcji [Charger message] moc liczona jest jako [Battery Voltage] * [Current] bo to pasuje idealnie: 3558W / 68,1A = 52,24V dokładnie. Ale chciałem aby mi to ktoś potwierdził.

Tu jest praca ze słońca i ładowanie akumulatorów:
70A.thumb.jpg.6ec0fa22c06c48b4ed1f5923ac1996af.jpg

Tu jest praca ze słońca i dodatkowo oddawanie pradu z akumulatorów
81procent070923.thumb.jpg.e865f4c928a970dad09b72d8ddd38619.jpg
dlatego [Power]
w sekcji [Charger] jest 2290W a wsekcji Inwerter [Pinverter] moc to aż 4520W czyli 81% moziwosci falownika.

Opublikowano (edytowane)

Witaj tež.PV Current w tabliczke nie widac.Može tajomnica producenta,by nie bylo ku wyliczaniu kilka energii marnuje przemiana napiecia,bo wiatraki mocno duja.Ku wyliczeniu tylko cyfry po tej procedurze.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Może masz Panele padnięte?

Ja się kiedyś naciskiem jak kupiłem używki bo mi się moc nie zgadzała.

Bez obciążenia Vomax się zgadzało ale pod obciążeniem napięcie spadało do "zera" na tym uszkodzonym panelu

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, piastun napisał(a):

Może masz Panele padnięte?

Nie ma takiej możliwosci, bo panele są nowe i z gwarancją, zresztą sam je osobno pomierzyłem przed montażem. Na strychu mam łacznicę (zdjęcie niżej), którą mogę dowolnie właczyć/wyłaczyć dany string i pomierzyć napięcia. Wszystkie są identyczne bo i panele też są identyczne. Nawet do głowy by mi nie przyszło, aby montować panele bez sprawdzenia, a już zupełnie używki (widziałem co działo się na niektórych farmach fotowoltaicznych jak panele fruwały...)odcznik_strych.thumb.jpg.dcaba73cebcf5c22df15438cf2175785.jpg

Edytowane przez J0rge