Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki dylemat:

- dołożyłem na dachu domu 6 kolejnych paneli PV(do 24 już identycznych zamontowanych). Panele PV to 180W 18V każdy. Połączone są szeregowo po 5 paneli, wszystkich jest 30 sztuk. Falownik off-grid MUST PH5548, napięcie doprowadzone z paneli 95V pod obciążeniem i przy dobrym słońcu jesiennym 50A. Falownik jest monitorowany aplikacją PSM (PowerSolarMonitor), który w części Charger Message (część przetwornicy DC/DC) podaje moc chwilową. Wydawać by się mogło skoro napiecie zmierzone jest ok. 90V DC przy prądzie 50A powinno dawać 4,5kVA, ale moc wskazywana w tej części programu PSM osiaga do 3kW?? Pomóżcie w zrozumieniu takiego zjawiska? Falownik pracuje z magazynem 20 akumulatorów AGM 12V 100Ah, złaczonych szeregowo na 48V i równolegle na 500Ah. MUST PH5548 pracuje w zakresie DC 60 - 145V więc napięcie ok. 100V DC nie stanowi problemu, prąd DC max do 80A. Jest wiele modeli falowników off-gridowych z identycznym wyglądem ale pod innymi nazwami, może ktoś z Was mial podobne doświadczenia?

IMG_20240927_082800.jpg

IMG_20230720_133104.jpg

IMG_20241120_124522.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, J0rge napisał(a):

,,,, mam taki dylemat

- dołożyłem na dachu domu 6 kolejnych paneli PV(do 24 już identycznych zamontowanych) ,,,,

-  panele fotowoltaiczne, które teraz dołożyłeś zapewne nie są identyczne jak te, które zamontowałeś "xxx" dni temu.
prąd wsteczny w fotowoltaice, może wystąpić (napewno występuje) przy połączeniach równoległych więcej niż w dwóch łańcuchach  modułów PV (dochodzi do tego jeszcze zagadnienie, max wartości prądu zwrotnego). 

ps.
Więcej nie będę się rozpisywał, zapewne sam teraz dojdziesz do tego, by rozwiązać i zrozumieć swój dylemat.

Edytowane przez Andrzej_M_