Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

mam piec Ogniwo BioDuo 10kw z podajnikiem. Mam go 4 tygodnie i nie umiem ustawić poprawnych parametrów moja instalacja:

z kotła bezpośrednie ładowanie CWU

z kotła osobna pompa na bufor

Nizsza rura powrotu to powrot z grzejnikow

wyzsza mniejsza czerwona z CWU 

Ponizej zdjęcia instalacji dla lepszego obrazu oraz wykresy temperaturowe

IMG_8224.thumb.jpeg.92f71b489c01fb39659cdc97d0aafffe.jpeg

IMG_8225.thumb.jpeg.c14ecc99a8df66c63e9aa7fef35c2c2c.jpegIMG_8226.thumb.jpeg.255952f3eb14aab0e2d52b47b3fc22bd.jpegIMG_8227.thumb.jpeg.36b9788b6a01cf47b8e4b5d1975f212e.jpeg

Problemem jest szybko wychładzający się bufor nie wiem co może być tego przyczyną, czy mógłbym prosić o jakąś radę co jest źle?

IMG_8222.thumb.png.2beeafa9a8c548001ba13a07d4ef16d2.pngIMG_8223.thumb.png.cca46ce1de7648029507e8bad857a786.pngIMG_8221.thumb.png.78899bfdbb85208316c36bb728f3b2f4.png

Edytowane przez bartek874
Opublikowano

jaka pojemność tego bufora?

co to grzeje? ile grzejników / metrów wpodłogówki

jaka pompa wybiera z bufora ?

Generlanie chodzi o to żeby wyciągać jak najmniej wody z bufora czyli na wyjsciu na instalacje pompa z autoadaptem + zawór 3d sterowany z pogodówką i mieszający z powrotem z instalacji

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Rurki i czujniki tak podlaczyles ze wykorzystujesz jakies 1/2 pojemnosci cieplnej bufora.

Temperature gorna ustawiles za wysoko. Potzreba zalaczac kociol juz przy 60C?

Temperature dolna zakonczenia ladowania mozesz podniesz ale wyedy rowniez podnies temperature kotla.

Nie wiemy jakie masz obciazenie cieplne budynku (moc grzewcza) [kW] i jaka jest pojemnosc bufora.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Budynek jest dobrze zaizolowany nowe okna. Bufor 500l, dom 100m2 ogrzewanie grzejnikowe, piec peletowy 10kw spadki sa dla mnie kompletnie nie zrozumiale bufor nagrzewa sie na dole do 60 grzejniki poskrecane na termostatach i w 15min spada do 32 stopni na dole. Na powrocie z bufora jest założony zawór 3D w celu podwyższenia temperatury powrotu. Niestety nie widzę możliwości ustawienia innej temperatury góry a dołu, histereze mam na 5 stopniIMG_8232.thumb.png.40c6504cc056cf90ad5b415f5951530f.png

Opublikowano (edytowane)

Na wyjściu z bufora na grzejniki nie masz zaworu mieszającego 3D?

Jeśli nie to najlepiej założyć zawór mieszający i obniżyć temperaturę wyjścia tak jak napisałeś np do 45 stopni. Jeśli sterownik ma możliwość obsługi siłownika zaworu to jest najlepsze rozwiązanie. Zawór 3D z siłownikiem. 

Puszczanie na grzejniki wody o temperaturze 60 z bufora jest bez sensu 

Edytowane przez 600
Opublikowano
4 godziny temu, 600 napisał(a):

Na wyjściu z bufora na grzejniki nie masz zaworu mieszającego 3D?

Jeśli nie to najlepiej założyć zawór mieszający i obniżyć temperaturę wyjścia tak jak napisałeś np do 45 stopni. Jeśli sterownik ma możliwość obsługi siłownika zaworu to jest najlepsze rozwiązanie. Zawór 3D z siłownikiem. 

Puszczanie na grzejniki wody o temperaturze 60 z bufora jest bez sensu 

tez tak myślę ze na grzejnikach tak cieplej wody nie trzeba dlatego podłączenie tam zaworu wydaje się dobra opcja, jedyny problem mam z tym ze sterownik nie pozwala na ustawienie innych parametrów bufora górnego a dolnego, chciałbym zeby dol grzał się załóżmy do 65 stopni ale piec załączał gdy góra spadnie na 45 niestety nie mam takiej opcji w sterowniku

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, bartek874 napisał(a):

tez tak myślę ze na grzejnikach tak cieplej wody nie trzeba dlatego podłączenie tam zaworu wydaje się dobra opcja, jedyny problem mam z tym ze sterownik nie pozwala na ustawienie innych parametrów bufora górnego a dolnego, chciałbym zeby dol grzał się załóżmy do 65 stopni ale piec załączał gdy góra spadnie na 45 niestety nie mam takiej opcji w sterowniku

Masz podłączony kocioł do internetu? zaktualizowane oprogramowanie? Podłączałem nie dawno taki sam kocioł . Jak masz ochotę, napisz na priv. Podam num i wyjaśnię ci co i jak by to poprawnie działało.

Czemu telef... prościej wytłumaczyć, co jak z czym itd.. Prościej będzie ci zrozumieć co masz źle. 

Edytowane przez wuwok1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.11.2024 o 11:15, bartek874 napisał(a):

,,,, Problemem jest szybko wychładzający się bufor nie wiem co może być tego przyczyną, czy mógłbym prosić o jakąś radę co jest źle? ,,,,

Nie jestem w 100% pewien, ponieważ dokumentacja wizualna, nijak ma się do pełnej dokumentacji technicznej.

By ubiec w czasie informacji dotyczących ekspertyzy technicznej kolegi @wuwok1, stawiam na utratę ciepła poprzez wymiennik kotła

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
3 godziny temu, wuwok1 napisał(a):

Masz podłączony kocioł do internetu? zaktualizowane oprogramowanie? Podłączałem nie dawno taki sam kocioł . Jak masz ochotę, napisz na priv. Podam num i wyjaśnię ci co i jak by to poprawnie działało.

Czemu telef... prościej wytłumaczyć, co jak z czym itd.. Prościej będzie ci zrozumieć co masz źle. 

Napisalem na prywatnej