Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 4 pętle podłogówki 3 x30mb i 1 x80 mb. Gdy ustawię pompe na 2 bieg max co na rotametrach mogę ustawić to 1,5 lm w wszystkich pętlach, nie da rady ustawić więcej na tej najdłuższej. Gdy wrzuce pompę na 3 bieg przepływy się zwiększają ale za to woda tak goni że temp powrotu spada o 3 stopnie.

Jak to wyregulowac aby dobrze działało ?

Opublikowano

Chłopie - podłogówka ma służyć do grzania, a nie do przepuszczania przez nią setek m3 wody!

Jak masz ciepło w pomieszczeniach to wystarczy nawet przepływ 0,5l/min !

Delta temp przy podłogówce może być od 5-10C

• Lubię to 2
Opublikowano

U mnie 11 sekcji i chodzą po 0,5 l/min 24/7.Ciepło w domu!!!

Opublikowano

a jaką temp zasilania masz teraz?

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelsko1 napisał(a):

dać niższa temp na mieszacz czy obniżyć przepływ na rotametrach? 

I to i to.

Zależy jakie są założenia "projektowe" i jakie jest źródło ciepła.

Opublikowano

Widzę że nikt nie chce się podjąć takiego doradztwa, to może ja pomogę, ale tylko praktycznie - patrzę dzisiaj na kocioł a tam temp mieszacza 28C, temp zewn 6C, przepływy w pętlach 1l/min.

Temp w pomieszczeniach 22-23C.

Nie wiem jak masz mieszaną wodę - jaki zaw 3-D - czy z siłownikiem , czy termostatyczny.

Ale ustaw temp zasilania 30C i przepływy 1-1,2l /min i po 3-5h  mierz temp pomieszczeń.

I koryguj.

Przepływami za dużo nie kręć - tu ustawiasz raz, ew niewielkie korekty.

Działaj głównie temp zasilania.  

Opublikowano

Dzięki

Przepływy ustawić na tką wartośc jak piszesz niezaleznie jak długa jest pętla? 

Mam zawór 3d z siłownikiem.

tak to rozumiem że po ustawieniu zadanej np na 22 st  pompa się wyłączy , a temperatura zadana zostaje przebita to nalezy z zasilaniem zejść w dół , do momentu kiedy temp będzie stabilna po zamknięciu zaworów? 

Opublikowano (edytowane)

Momijając kwestię komfortu cieplnego, praca pompy ciągła na niższym czynniku jest ekonomiczniejsza (tańsza) od pracy cyklicznej na wyższej temperaturze?

I czy długośc pętli ma znaczenie do ustawiania przepływu?

Edytowane przez pawelsko1
Opublikowano

Długość pętli nie jest powiązana z przepływem, ale co najwyżej ze spadkiem temp czynnika - im dłuższa pętla tym ten spadek temp jest większy.

Praca cykliczna ( przerywana) jest najbardziej energochłonna - cykle grzania przy wychłodzonej wylewce pochłaniają więcej energii niż ciągłe podtrzymanie tej samej temp.

Jakbyś miał ciepłomierz na wyjściu wody grzewczej, to byś widział jak to się kształtuje, podobna sytuacja jest przy kotle gazowym lub PC- tam od razu się przekłada na zwiększenie zużycia energii el lub gazu. 

Opublikowano
10 godzin temu, sambor napisał(a):

Praca cykliczna ( przerywana) jest najbardziej energochłonna - cykle grzania przy wychłodzonej wylewce pochłaniają więcej energii niż ciągłe podtrzymanie tej samej temp.

Skad takie wnioski?

Jak to liczyles lub mierzyles?

Wydaje sie ze nikt nie jest w stanie tego zmierzyc poniewaz warunki odbioru ciepla nie sa stabilne i powtarzalne a matematycznie wychodzi na to samo lub korzystniej dla pracy cyklicznej.

Opublikowano

Zasada jest ze ilosc dostarczonej energii bedzie identyczna do odebranej w czasie a to czy zrobisz to cyklicznie czy stale nie ma znaczenia. Wazna jest suma w czasie. Jesli dom odebral xx [kWh] z to tyle samo musi do niej trafic bo innym przypadku mamy nadwyzke lub braki.

Pomiar tutaj jest obarczony bardzo duzym bledem tez mam cieplomierze (bezposrednio na obiegi grzewcze - osobny na podlogowce i osobny na grzejnikach i osobny na obiegu kotla) i wiem jak to wyglada.

Prawdopodobnie chodzi Ci o ilosc „opalu” i tutaj zgoda ze to moze sie roznic dla roznych zrodel ciepla. I np. grzanie cykliczne PC niewiele lub negatywnie wplynie, ale juz dla pelletu np. po zastosowaniu termostatu pokojowego moze juz byc korzystniejsze niz ciagle (kiszenie).

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Cykliczne dostarczanie energii wiąże się z wygenerowaniem większej mocy niż w przypadku stałego dostarczania energii z mniejszą, ale właściwie dobraną mocą ( mniej strat) - niezależnie od źródła zasilania. Palenie ciągłe z właściwie dopasowaną mocą to nie kiszenie. Palenie w mocno przewymiarowanym kotle z za małą mocą to kiszenie.

Opublikowano
19 minut temu, Piecuch19 napisał(a):

Cykliczne dostarczanie energii wiąże się z wygenerowaniem większej mocy niż w przypadku stałego dostarczania energii z mniejszą moca…

Dokladnie tak.

Czy dostarcze 2kW w czasie 0,5h i potem nic,

Czy zrobię 1kW w czasie 1 h,

to w obu przypadkach ilosc kwh bedzie taka sama.

PS. W obu przypadkach takiej mocy kotly stalopalne nie sa w stanie zrobic bez kiszenia.

Opublikowano

Wszystko zależy od mocy kotła i jej dopasowania, a nie od tego czy jest stałopalny. Przykładowo mały palnik na kartidże wygeneruje mniejszą moc niż palnik dekarski, a w obu płomień będzie tak samo dobry i w tym mniejszym nie będzie kiszenia.

Opublikowano

Stalopalne mam na mysli na paliwo stale (wegiel,drewno, pellet).

Wiec bufor pomiedzy odbiornikiem a zrodlem w tym przypadku konieczny.

A jak mamy juz bufor to czy podamy cieplo cyklicznie czy stale na odbiornik (kaloryfer, podlogowka) to dla kotla bez znaczenia.

• Zgadzam się 1