Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł zasypowy na węgiel lub drewno 8kW + bufor 400 litrów

farfocel

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

niedawno odziedziczyłem w spadku stary dom z kopciuchem.

Muszę wymienić instalację grzewczą.

Instalacja typu otwartego, grube rury. Instalacja zasila stare grzejniki na parterze domu o powierzchni około 80 metrów kwadratowych.

Na początku myślałem, że wystarczy wymiana pieca na nowoczesny 5 klasy na węgiel lub drewno i po problemie, natomiast instalator poinformował mnie, że musielibyśmy zamontować bufor ciepła o pojemności 800 litrów, który po prostu nie przejdzie przez drzwi do piwnicy.

Instalator proponuje dwa rozwiązania:

- kocioł z podajnikiem i wymiennym rusztem aby można było palić w nim drewnem + zamknięcie całej instalacji, koszt około 25-30 tysięcy złotych.

- wymiana na kocioł gazowy (przyłącze w drodze) + kierownik budowy + projekt, koszt około 11-12 tysięcy złotych.

W normie znalazłem informację, że dla kotła zasypowego o mocy 8kW wystarczy bufor 400-litrowy i zaproponowałem takie rozwiązanie instalatorowi, który z moją oceną się nie zgodził. Naciska na wymianę na piec z podajnikiem i droższą inwestycję argumentując, że eksploatacja kotła na gaz będzie droższa.

https://batgaz.pl/bat-gaz-drew/

Myślałem o prostym kotle zasypowym na węgiel lub drewno jak w linku u góry.

Zapytałem również instalatora o kotły na węgiel kamienny 5 klasy i powiedział mi, że nie ma takich kotłów. W internecie natomiast takich kotłów jest masa. Czy ma rację?

W załącznikach dorzucam zdjęcie obecnego pieca.

Jakie Wy zastosowalibyście rozwiązanie? Przekraczam widełki płacowe dla programu Czyste Powietrze, za wszystko muszę płacić z własnej kieszeni.

Jestem trochę załamany, bo miałem nadzieję na wymianę kopciucha na zasypowy, ewentualnie dorzucenie bufora i po sprawie.

IMG_1499.JPG

IMG_1511.JPG

IMG_1503.JPG

IMG_1501.JPG

Edytowane przez farfocel

• farfocel zmienił(a) tytuł na Kocioł zasypowy na węgiel lub drewno 8kW + bufor 400 litrów

Pierwsze co zrób audyt domu przez strone Ciepło własciwe. - wyliczy ci jaki jest potrzebna moc pieca do twojego budynku.

A 2 można kupić nawet mpm wood 6kw czy tam 10kw  + bufor jaki tam chcesz i podłaczyć to na pełnej grawitacji i tak grzać dom za niecałe 10k = są na yt przyklady jak ludzie maja tak podłaczone i bufor kumuluje ciepło i wystarczy mieć tylko zawory termostatyczne przy grzejnikach i spokój z ogrzewaniem na starej dobrej grawitacji i starych grzejnikach bez wymiany czegokolwiek na nowe.

Miejsce widac na bufor masz rury tez idą spoko, a ten stary piec camino to utylizator opału.  Może jest stary i zeliwny ale wydajność tego jest niska bo to piec tylko na 100% grzanie weglem którym niedługo zakażą palić. a drewna nigdy bo to paliwo odnawialne.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2

Kół @farfocel instalator jest ok! Ale dla siebie bo widzi tylko kasę. Miałem podobny problem ale Koledzy na forach przekonali mnie do MPM .tez mam starą instalację tylko dojscia do grzejników w miedzi ,zamiast bojlera mam 200l zbiornik kondenacyjny i moja 14 na drewno dobrze sobie radzi z ogrzaniem. Węgiel też dobrze łyka. Rady Kol  @mikkei są bardzo trafne 

Pozdrawiam 

• Lubię to 1
  • Przydało się 1

16 godzin temu, mikkei napisał(a):

A 2 można kupić nawet mpm wood 6kw czy tam 10kw  + bufor jaki tam chcesz

Miejsce widac na bufor masz rury tez idą spoko

Bardzo dziękuję za pomoc @mikkei i @AO49! Dajecie człowiekowi nadzieję, że da się to ogarnąć bez wydania 30 koła na instalację.

Czy muszę się trzymać pojemności bufora na 50 litrów na każdy kW mocy nowego pieca? Mam grube rury i duże, stare grzejniki o sporej pojemności. Jeden instalator nie zgodził się na montaż bufora mniejszego niż 800 litrów, a tak duży bufor nie przejdzie przez drzwi. Dlatego zaproponował rozwiązanie z kotłem z podajnikiem + zamknięcie instalacji lub gaz.

Według wyliczeń 8-10kW będzie ok na ten lokal, wobec czego 400-500 litrów bufora powinno wystarczyć. Czy mogę zainstalować mniejszy bufor? Czy jeśli zainstaluję bufor za mały dla mocy swojego nowego pieca, na przykład 300 litrów na piec 10kW, to czy grożą mi konsekwencje w przypadku kontroli? Jak dokładne mogą być kontrole straży miejskiej jeśli chodzi o wymagania techniczne kotła zasypowego + bufora?

Sugestia. 
Do drewna kocioł 8kw się nie nadaje ponieważ mieści się tam co najwyżej drewno wielkości zapałek co wymaga uporczywego cięcia i rąbania drewna na malutkie kawałki aby zmieściły się do kotła 8kw. 
Do drewna kupuje się kocioł zgazowujący HG  40kw+ z dużą komorą zasypową aby wchodziły grube i długie łupy, żeby nie trzeba było ich ciąć oraz rąbać na sieczkę. 
Ale jak kto tam woli. 

Edytowane przez PredatorC
  • Zgadzam się 1

Bufor możesz zainstalować dowolny, a jedynymi konsekwencjami jest częste podkładanie paliwa, lub powtórne rozpalania 2-3x dziennie, ale powinno być dobrze z buforem 300-500l.

Weź największy jaki ci wejdzie.

Innym rozwiązaniem jest wykonanie bufora na wymiar.

• Zgadzam się 2

Jak jest miejsce, to można dokładać kolejny zbiornik. Nie ma też sensu robić potężnych buforów, bo sama instalacja ma niezłą pojemność.

• Zgadzam się 1

Sugestia Kol @PredatorC nie do końca jest słuszna bo 40kw do domku 80m to trochę za dużo ja mam 150m i 14 na drewno daje w zupełności radę. Nie mam też bufora co mam to duzo wolnego czasu i lubię palić (emeryt w miarę sprawny ). Tylko co lubi moja 14 to suche twarde drewno a wtedy to i z 5 godzin trzyma żar. Jedno czego trzeba być pewnym to trzeba mieć czas na prace związane z przygotowaniem opału. To nie pompa ciepła ale też i nie takie pieniądze za to jest wartość dodana a dla emeryta w słusznym wieku to ruch jest najważniejszy wiem że to do czasu ale póki co!

Pozdrawiam 

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1

Dzięki za sugestie Panowie,

Po weekendzie będę rozmawiał z drugim instalatorem i dowiem się, co i jak.

Tymczasem okazało się, że za przysłowiowy czteropak mogę otrzymać kocioł na gaz klasy 5 odpowiedni do mojego domu, a spawacza oraz kominiarza mam za sąsiadów obok odziedziczonego domu. Przychylam się zatem do zmiany kotła na gazowy. Czy jest do tego potrzebny kierownik budowy oraz projekt budowlany?

• Zgadzam się 1

Chyba jest potrzebne zezwolenie dystrybutora gazu o możliwości poboru zwiększonej ilości. Bo nie wszedzie jest taka mzlwosc ale może się mylę. Gaz to wygoda ale i kasa

Pozdrawiam 

@farfocel Moim zdaniem w każdym domu powinno być urządzenie do palenia drewnem:

1. na wypadek skoku cen pelletu, ekogorszku, gazu, węgla, prądu itd. a ponadto

2. ze względu na niską cenę ogrzewania drewnem,

3. z uwagi na możliwość awarii kotła na pellet, ekogroszek, gaz, pompy ciepła itd. jako urządzenie do awaryjnego ogrzewania (w oczekiwaniu kilku dni czy tygodni na serwis który w sezonie może być bardzo zajęty)

4. a także z uwagi na możliwą awarię prądu (gdyż urządzenia do palenia drewnem często mogą działać bez prądu).

Dlatego moim zdaniem warto abyś zakładając kocioł gazowy pozostawił stary kocioł póki działa (chyba że wymienisz na nowe urządzenie do palenia drewnem np. kominek, piec kaflowy, kocioł na drewno itd.).

Edytowane przez Matejko1
  • Haha 1

Możesz jeszcze wziąć pod uwagę OGNIWO BIO 12KW.  Bufor najtańszy nowy 1000l z OLX po zdjęciu ocieplenia ma 79 cm szerokości i około 2m wysokości, przez drzwi 80 cm wejdzie Jak drzwi mniejsze to może lepiej je poszerzyć.   Tu masz wymiary komory spalania i jaki bufor potrzebny.

Parametry Jednostka Kocioł Ogniwo BIO Kocioł Ogniwo BIO Kocioł Ogniwo BIO Kocioł Ogniwo BIO Kocioł Ogniwo BIO
Znamionowa moc kW 6 8 12 18 25
Powierzchnia grzewcza płaszcza wodnego 1,2 1,8 2,3 2,6 3,2
Pojemność komory paliwa l 34 42 52 64 94
Pojemność wodna kotła l 38 50 65 81 98
Zalecana minimalna objętość bufora akumulacyjnego l 300 300 450 600 850
Maksymalne ciśnienie robocze bar 2 2 2 2 2
Wymiary obudowy (szer. x gł. x wys.) mm x mm x mm 400 x 620 x 985 400 x 620 x 1060 400 x 685 x 1190 400 x 730 x 1245 520 x 730 x 1260
Masa kotła kg 220 265 285 337 370
Gwint króćców wyjściowego i powrotnego cal G1 ½ G1 ½ G1 ½ G1 ½ G1 ½
Wymagany ciąg komina Pa 20 20 20 20 20
Minimalny przkrój komina cm x cm
Ø mm
18 x 18
180
18 x 18
180
18 x 18
180
20 x 20
180
20 x 20
200
Wymiary światła drzwiczek załadunkowych (szer. x wys.) mm x mm 203 x 188 205 x 250 205 x 250 205 x 250 300 x 250
Wymiary komory paleniska (gl. x szer. x wys.) mm x mm x mm 340 x 275 x 360 340 x 275 x 420 380 x 275 x 510 420 x 275 x 555 420 x 400 x 555
Średnica czopucha mm 140 140 160 160 160
Orientacyjna powierzchnia użytkowa budynku do 100* do 120* do 160* do 220* do 300*
W dniu 24.10.2024 o 00:14, mikkei napisał(a):

wystarczy mieć tylko zawory termostatyczne przy grzejnikach i spokój z ogrzewaniem na starej dobrej grawitacji i starych grzejnikach bez wymiany czegokolwiek na nowe.

Jesteś pewny z tymi zaworami termostatycznymi bo mnie nie działało to dobrze na grawitacji i je wywaliłem. Lepiej niech zamontuje zawór 3d z pompą obiegową. Głowiczki o zwiększonym przepływie są drogie a na pewno nie będą działały tak dobrze jak zawór 3d

Ja zrobi tak jak u mnie na zdjęciu to będzie działało i grawitacyjnie i na pompie obiegowej. 

IMG20241002190738.jpg.7d7a50d9f5eee33945b5f8c6b5a1058c.jpg

Tylko zawór różnicowy zmieniłem na pionowy.

image.thumb.jpeg.836f8a50860b50d66b3611e904420727.jpeg

@carinus doradził że dobrze działa u niego na zaworze klapowym i pewno teraz taki bym zamontował zamiast kulkowego.  

Edytowane przez cezario1