Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka pompa ciepła i instalator

naswoim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu zrobiłem sobie taką kalkulację: https://cieplo.app/wynik/2apm6 per pomieszczenie.
Jako źródło ogrzewania, najbardziej przekonuje mnie pompa ciepła.
Biorąc pod uwagę, że z biegiem lat jest coraz cieplej, raczej nie zdecyduję się na pompę gruntową (tym bardziej, że to dużo większy koszt). Chyba lepiej zostać przy powietrznej.

Chciałbym jednak kupić dobry produkt i tutaj przydałyby się porady. Bardzo dużo tego na rynku. Firm instalatorskich również.
Jakie marki i modele brać pod uwagę, a czego unikać? Lepiej split czy monoblok?
Jakie firmy z woj. lubuskiego wybrać?

Info:
- wszędzie podłogówka, indywidualne sterowanie temperaturą per pomieszczenie
- wylewka tradycyjna
- rekuperacja
- dwie łazienki, w jednej wanna
- docelowo 4 osoby dorosłe
- na starcie nie będzie fotowoltaiki
- nie wiem jak duży zbiornik na C.W.U. będzie odpowiedni i tak samo jaki bufor
- na dofinansowanie się nie załapię

Na razie jedna z firm zaproponowała:

Cytat

Panasonic Aquarea High Performance KIT-ADC09L3E5, gen. L (All In One) 9 kW

Raczej zła propozycja. Z cieplo.app wynika cytuję:

• Stąd wymagana moc pompy ciepła w trybie biwalentnym jest mniejsza: przy -4°C pompa ciepła ma osiągać 3,7kW (dla wymaganej wówczas temperatury zasilania instalacji grzewczej).
  • Natomiast dodatkowe źródło ciepła musi dostarczyć 6,1kW przy -18°C.

Do podłogówki PC na czynnik R290 zbędny wydatek. Nie przeliczałem programowo mocy ale 2 razy tańszą masz np taką.

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-panasonic-wh-mdc07j3e5-7kw-monoblok-15878737181?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19684283430&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIv_m77ISbiQMV4QCiAx1lihnYEAQYASABEgKH6PD_BwE

Ważne ile PC ma mocy w niskiej temp.

https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/katalogi/2022/Katalog pomp ciepła Aquarea 2022 - 2023.pdf

str 18 patrz przy -7 st i temp wody 35st ma 6,8kw. Czym niższa temp na dworze to moc PC spada.

Jak za duża moc PC to występuje szkodliwe taktowanie. Jest to sprawdzone PC serii J Panasonica.

Edytowane przez cezario1

Polecam monoblok na R32 moc 6 kW plus na wszelki wypadek grzałka 3 kW w bojlerze.

cezario1 podał ciekawy przykład, podobną pompę Sunrain 6 kW na podzespołach Panasonic można kupić za 10 tys zł.

Przy podłogówce zwykle bufor jest zbędny a do CWU zasobnik 200-300 litrów polecam.

@naswoim W naszym rejonie nie mamy syberyjskich mrozów, a jeżeli jakieś się pojawiają, to raczej tylko na kilka dni. Z biegiem lat raczej będzie cieplej niż zimniej, a zmorą pompy są niezliczone dni z temperaturami w okolicach zera i więcej, gdzie zbyt duża pompa już zaczyna taktowanie.. Te 9kW mocy pompy to chyba trochę przesada.

• 2 tygodnie później...

Czyli 6, maks 7 kW powinno w zupełności wystarczyć?

Ostatnio dużo myślałem o cenach pomp i zdecydowałem, że nie będę płacił złodziejskich stawek - zamiast tego kupię jakąś chińską. W zasadzie to większość pomp i tak ma te same podzespoły, z tego samego kraju, więc wniosek nasuwa się sam... Nie wiem jeszcze czy kupię od pośrednika czy zamówię prosto z Chin - zależy jaka będzie dostępność itd. Natomiast do podłączenia wezmę fachowca.

Widziałem, że ludzie kupują marki takie jak właśnie Sunrain, Power World i jeszcze kilka innych, ale zapomniałem nazw 😁

Na co zwracać uwagę przy wyborze oprócz mocy i ceny? Co się przydaje, a czego unikać?

Sprowadzał ktoś taką pompę i podzieliłby się doświadczeniem jak to załatwił i jak przebiegało? Ponoć majfrendy potrafią wysłać ten sprzęt w zwykłym kartonie, a powinni w skrzyni, więc warto się z nimi konkretnie dogadać...

Kupić polskiego chińczyka Kaisai na znanym portalu aukcyjnym. Otrzymasz fakturę VAT.

Jak lubisz przygody kup drożej w chinach.

Edytowane przez o6483256

Na moje będzie taniej niż paliwem kopalnym, ale to osobiście sprawdzę w kolejnym sezonie 👍😉

@piastunNo przecież

2 godziny temu, naswoim napisał(a):

W zasadzie to większość pomp i tak ma te same podzespoły, z tego samego kraju, więc wniosek nasuwa się sam..

Później będzie płakał że w domu zimno i rachunki za prąd wysokie.

@naswoim Najpierw znajdź instalatora który Ci to zainstaluje i dowiedz się ile weźmie obojętne czy kupisz w Chinach czy u nas na własną rękę. 

Instalator ma upusty w hurtowni więc ten upust którego nie będzie miał musi sobie wliczyć w cenę montażu.

Poza tym u niego masz vat 8 % a na własną rękę 23%

W PC są różne podłączenia sterowania i różne oprogramowanie więc nie każdy będzie za to chciał się wziąć jak PC nieznane.

Jak się coś popsuje to masz Chińską gwarancję czyli jak byś jej nie miał.

Edytowane przez cezario1

@o6483256

Co ciekawego kupiłeś?

Też się nad tym zastanawiałem ale raczej klimatyzatory z uwagi na to, że mam FV i magazyn ale chyba to nie ma sensu u mnie.

Dziś z moich 6kwp wyprodukowało ledwie 12,5kwh (kat 7stopni) więc w sezonie nie ma za bardzo rezerw na grzanie.

A myślę, że po wyborach prezydenckich powoli trzeba się przyzwyczajac do 2zl/kWh....

Moce PC są podawane w dodatniej temperaturze trzeba zwrócić uwagę jaką moc ma PC przy -15st.  Kupisz PC do ciepłego klimaty i będzie grzała grzałkami w ujemnej temp.   

@cezario1 Mam tego świadomość, że nie każdy będzie chciał serwisować takie pompy. Wkrótce będę się widział z hydraulikiem, więc poruszę z nim ten temat.

Cytat

Instalator ma upusty w hurtowni więc ten upust którego nie będzie miał musi sobie wliczyć w cenę montażu.

A niech sobie wlicza. To i tak będzie kwota dużo mniejsza niż ta doliczona do ceny samej pompy.

4 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Później będzie płakał że w domu zimno i rachunki za prąd wysokie.

Nie przesadzasz? Ja nie mówię o zakupie pompy od jakiegoś chińskiego januszeksa, tylko od firmy, która na rynku chińskim ma jakąś renomę.

Kiedyś ludzie tak wypowiadali się o Xiaomi - zanim ta marka stała się powszechnie dostępna i rozpoznawana w Polsce. Mają całkiem niezłe urządzenia, choć obecnie na ich telefony nie patrzę już tak pozytywnie jak kiedyś - pozmieniało się.

Czytam dużo komentarzy pod różnymi filmami na YT i ludzie w większości przypadków nie żałują zakupu tańszych pomp, a działają im te pompy już kilka lat. Tak czy inaczej - jestem skłonny zaryzykować za powiedzmy 10k. W tym momencie ważniejsze jest by dobrać odpowiednią moc pompy i taką, która ma potrzebne opcje w oprogramowaniu.

8 minut temu, piastun napisał(a):

@o6483256

Co ciekawego kupiłeś?

Kaisai 6kW. Eko kupione, więc montaż PC na wiosnę. 

Tak monoblok. Zapłaciłem 5750zł z dostawą, więc nie ma sensu pchać się w dotację. Kocioł w odwodzie, ale pewnie i tak go już po montażu pc nie odpalę. Jednak samopoczucie w razie W, będzie lepsze.

• Zgadzam się 1

35 minut temu, naswoim napisał(a):

Tak czy inaczej - jestem skłonny zaryzykować za powiedzmy 10k.

Takie PC kupisz w Polsce taniej bo zalega ich bardzo dużo w magazynach u nas a w przyszłym roku nie będą się kwalifikowały do dotacji więc mają problem Nareszcie się w Polsce połapali że ich dobra wydajność to tylko na papierze i żądają certyfikatu od renomowanych firm europejskich.  

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1