Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie ma to związek ze sprawnością odbioru ciepła , jak wszystko już dogrzane to więcej idzie w komin 

Generalnie te moce które nam sterownik pokazuje ,to jest tak orientacyjnie .

Jak paczę na ogień w swoim palniku na małej mocy to mam wrażenie że jak jest pięć kilowatów to jest g,,,,no a nie pięć kilowatów , na dużej mocy nie mam takiego wrażenia 🤣

Opublikowano

@kult5

Ja juz mowie o ustabilizowanej sytuacji czyli np. po minimum 1h od startu. Wiadomo ze zaraz po zalaczeniu pompy to sa glupoty.

Mysle ze to co wpisujesz nie przeklada sie 1:1 poniewaz:

1. przesyp robisz ciagly przez 6-10minut a podajnik pracuje cyklicznie

2. kalorycznosc to nikt nie wie czy jest 5.2 albo 5.0 albo 4.8 albo jeszcze cos innego

3. Moc kotla to nie moc palnika bo dochodzi sprawnosc odbioru

3 minuty temu, Kordjano napisał(a):

Pewnie ma to związek ze sprawnością odbioru ciepła , jak wszystko już dogrzane to więcej idzie w komin

Temperatura spalin rosnie liniowo do temperatury kotla. To rowniez zaobserwowalem i raczej ameryki nie odkrylem 🙂

• Zgadzam się 1
Opublikowano
3 godziny temu, kult5 napisał(a):

A druga rzecz to podawanie paliwa. Z tego co obserwuje przy długim podajniku i dużym kącie jest spora nierównomierność w podawania paliwa. O ile przy dużych mocach ma to mały wpływ o tyle przy 5 kW czasami wpadnie 7 pałeczek pelletu a czasami nawet żadna.

Myślę że do małych mocy musi być jednak krótki podajnik o nie za dużym kącie jak w kotłach typu slim.

Co do podawania paliwa, postaraj się obniżyć rurę maksymalnie. Możesz nawet ją skrócić. Ogniwo które znajomym zakładałem właśnie miało ten mankament. Nie równe podawanie wagowo paliwa.  Pomogło obniżenie rury podajnika [ w tym przypadku obniżyłem belkę o którą się opierała rura- kocioł Ogniwo] W lutym planuję ją skrócić. By zestaw stał się bardziej kompaktowy.

Opublikowano
W dniu 2.01.2025 o 12:41, am8 napisał(a):

Czy możesz mi podpowiedzieć na co konkretnie zwrócić uwagę, czego unikać ??na rynku kotłów jak psów i podejrzewam, że większość nadaje się tylko do robienia sobie z nimi zdjęć, a jest garstka wartych uwagi-tylko jak je znaleźć ?

Spójrz na to: 

image.png.a09ba3da093d24deb7020d312146d500.png

Opublikowano
W dniu 16.10.2024 o 13:50, am8 napisał(a):

Dodam, że kotłownia ma 5m2 i chce tam zmieścić kocioł + bufor z wężownicą CWU lub bez, ale wtedy zbiornik na wodę CWU min.200 litrów.

Ja na takiej powierzchni(2x2.4) zmieściłem:

Kocioł pellux100 z zasobnikiem 350l

Bufor 500l Austria email PSM500

Zbiornik cwu pionowy kospel 200l i zostało trochę miejsca na poruszanie się pomiędzy tymi rzeczami. 

Kotłownie mam większą dłuższą ale w tym kącie co kocioł z osprzętem mam dodatkowo skos od schodów.

Opublikowano

Gonzo19 mam pyt, czemu masz kocioł 20kw? Ja zmieniając kociołek z 16 kupuję 10kw. Chce zrobić bardziej dopasowane do zapotrzebowania domu. Dom ma zapotrzebowanie 7.4kw maksymalnie.

Kotłownie mam 3x3,5m w tym dwoje drzwi jak i jedno okno. Docelowo będzie w niej upchane dużo. Kocioł z typu slim+ bufor 500l. Jest już pompa ciepła na cwu. Zmiękczacz wody też mam w planach jak i dodatkowe filtry.  Ciasno będzie, wręcz przytulnie 😄 😄 

Opublikowano

Kocioł ma teoretycznie 20kW .

Używam mocy w okolicach 12kW przy 100%, ok 9-10kW przy 50% i 5-7kW przy 30%. 

Wybierając taki kocioł nie sugerowałem się mocą tylko budową wymiennika(koniecznie pionowe kanały z łatwym dostępem)i pojemnością ( nie za duża i nie za mała).

Mój ma ok 60l pojemności i z racji pracy z buforem i grzania cwu bezposrednio z kotła, taka pojemność wydawała mi się optymalną. 

Te podawane moce to dotyczą raczej palnika. To z jaką mocą będzie pracować zależy jak ustawimy podawanie i przerwę. Najważniejsze aby kocioł uzyskiwał odpowiednią temperaturę i się nie przegrzewał.

Grzejąc bufor prawie nigdy nie schodzi poniżej 50%, przy cwu czasami pracuje na 30%.

Kocioł sam w sobie nie jest duży a obsługa maksymalnie prosta(czyszczenie).

Opublikowano

A jak z sprawnością, testowałeś gonienie kotła z pełną mocą by nagrzać bufor? Ja zwróciłem uwagę na szybsze, mniejsze spalanie pelletu gdy kocioł goni na pełnej mocy. No i przy moim zapotrzebowaniu na ciepło 10kw teraz była by wielokrotnie przewymiarowana. 

Opublikowano (edytowane)

Testowałem, efekt mizerny.

Spaliny 140-160°C(czasami więcej), temperatura kotła ponad 70°,  czas nagrzewania bufora podobny, ok 3h, dużo większe spalanie. Kocioł w środku czarny.

Teraz

Spaliny 98-115, temperatura kotła oscyluje w granicach 65°. Dużo mniejsze spalanie. Czas nagrzewania bufora dłuższy, ok 3-3.5h

Kocioł w środku kawowy do prawie białego.

W brew pozorom, przy większej mocy była mniejsza sprawność, więcej energii szło w komin. Prawdopodobnie wymiennik zbyt mały do takiej mocy.

Przy mojej powierzchni ogrzewania i niestandardowej wysokości pomieszczeń (większość ponad 2.8m) zużywam ok 4 palet (975kg/paleta)pelletu przez cały rok. Jestem zadowolony. 

A, i najważniejsze, temperatura w większości pomieszczeń ok 23-23.5°C, pozostałe w mniejszości ok 22°

Łazienka 25-26°

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Tu jak zawsze, wychodzi w praniu. Jakie ustawienia są optymalne do danej instalacji, samego kotła. Jakimi rurami masz połączenie kocioł bufor?

Bo podłączając znajomym fi 28 kocioł/ bufor  nie problemu z temp spalin, temperaturą na kotle. Mało tego, pomimo zaworu ATV 60 stopni powrót jest 49-50 stopni do czasu doładowania spodu bufora.

Opublikowano

Rury fi 28 miedź. 

Zawór ATV55, nie wiem jaka jest temp. powrotu

Ale wzrost temp. dołu bufora jest wykładniczy 

Opublikowano

Bo ma bufor. Może zamiast zmieniać kocioł wstaw bufor. Albo kup mniejszy palnik.

Opublikowano

Jeśli piszesz do mnie to nie mam zamiaru kupować ani nowego kotła ani innego palnika  🙂

Opublikowano

Nie do Ciebie. Widzę teraz że nie załadowały mi się wszystkie Wasze odpowiedzi

Też bym nie zmieniał kotła jak działa