Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie ma to związek ze sprawnością odbioru ciepła , jak wszystko już dogrzane to więcej idzie w komin 

Generalnie te moce które nam sterownik pokazuje ,to jest tak orientacyjnie .

Jak paczę na ogień w swoim palniku na małej mocy to mam wrażenie że jak jest pięć kilowatów to jest g,,,,no a nie pięć kilowatów , na dużej mocy nie mam takiego wrażenia 🤣

Opublikowano

@kult5

Ja juz mowie o ustabilizowanej sytuacji czyli np. po minimum 1h od startu. Wiadomo ze zaraz po zalaczeniu pompy to sa glupoty.

Mysle ze to co wpisujesz nie przeklada sie 1:1 poniewaz:

1. przesyp robisz ciagly przez 6-10minut a podajnik pracuje cyklicznie

2. kalorycznosc to nikt nie wie czy jest 5.2 albo 5.0 albo 4.8 albo jeszcze cos innego

3. Moc kotla to nie moc palnika bo dochodzi sprawnosc odbioru

3 minuty temu, Kordjano napisał(a):

Pewnie ma to związek ze sprawnością odbioru ciepła , jak wszystko już dogrzane to więcej idzie w komin

Temperatura spalin rosnie liniowo do temperatury kotla. To rowniez zaobserwowalem i raczej ameryki nie odkrylem 🙂

• Zgadzam się 1
Opublikowano
3 godziny temu, kult5 napisał(a):

A druga rzecz to podawanie paliwa. Z tego co obserwuje przy długim podajniku i dużym kącie jest spora nierównomierność w podawania paliwa. O ile przy dużych mocach ma to mały wpływ o tyle przy 5 kW czasami wpadnie 7 pałeczek pelletu a czasami nawet żadna.

Myślę że do małych mocy musi być jednak krótki podajnik o nie za dużym kącie jak w kotłach typu slim.

Co do podawania paliwa, postaraj się obniżyć rurę maksymalnie. Możesz nawet ją skrócić. Ogniwo które znajomym zakładałem właśnie miało ten mankament. Nie równe podawanie wagowo paliwa.  Pomogło obniżenie rury podajnika [ w tym przypadku obniżyłem belkę o którą się opierała rura- kocioł Ogniwo] W lutym planuję ją skrócić. By zestaw stał się bardziej kompaktowy.

Opublikowano
W dniu 2.01.2025 o 12:41, am8 napisał(a):

Czy możesz mi podpowiedzieć na co konkretnie zwrócić uwagę, czego unikać ??na rynku kotłów jak psów i podejrzewam, że większość nadaje się tylko do robienia sobie z nimi zdjęć, a jest garstka wartych uwagi-tylko jak je znaleźć ?

Spójrz na to: 

image.png.a09ba3da093d24deb7020d312146d500.png