Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nieprawidłowe działanie instalacji.

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez 1mps,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,jestem tu nowy a instalacje robiłem sam. Problem tkwi w tym że po wyłączeniu przez termostat pokojowy pompy krótkiego obiegu Kocioł się przegrzewa,pompy za sprzęgłem nie są w stanie wyciągnąć gorącego medium z kotła. Proszę podpowiedzcie co zrobiłem nie tak. Poniżej moja instalacja. Z góry dziękuję za podpowiedzi.Screenshot_20241013_113714_YouTube.thumb.jpg.fc1ebde8564867031aa2581698b09e80.jpg

Opublikowano

Bo to nie pompa krótkiego obiegu powinna się wyłączać a pompa c.o.

Opublikowano

Dziękuję, próbowałem termostat podłączyć do pompy podłogówki jest jeszcze gorzej?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Taka możliwość powinna być w sterowniku kotła a sterownika pokojowego nie słyszałem oby podłączać do pompy. Osobiście w sterowniku Tech mam taką funkcję i tam jest sterowanie kotłem i sterowanie pompą c.o. Świetnie to się sprawdza przy dzisiejszych temperaturach, oczywiście pompa krótkiego obiegu chodzi cały czas.

Opublikowano

Dziękuję 

Poprostu chaotycznie odpisałem,dokładnie termostat jest podłączony do sterownika kotła ale to nie zmienia faktu,że po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu wyłącza się pompa i następuje wzrost temperatury na kotle.Dodam że sterownik kotła to estyma.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Może Pan mi to wyjaśnić bardziej szczegółowo,najchętniej bym kogoś zaprosił by to ustawił i mi wyjaśnił.

Instalację zrobiłem sam,dużo osób mówi że jest to przerost formy nad treścią ale tylko tak umiałem a ustawić nie ma kto,fachowców brak w okolicy.

Opublikowano

Tu raczej kocioł powinien odstawić się w postój od termostatu, bo to peleciak 

Opublikowano

Dziękuję za sugestie, tylko jak to zrobić? 

Opublikowano

Jaki sterownik ma ten kocioł ?

Opublikowano

20241002_081213.thumb.jpg.1e143e0beeef152acb0356502f9eac71.jpgDzień dobry, dziękuję za zainteresowanie tematem.

Sterownik to Estyma zdjęcie poniżej. 

Opublikowano

Niestety nie znam funkcji tego sterownika .

Ale niech Pan przestudiuje instrukcję sterownika , powinny tam być takie funkcje jak wyłączenie pompy kotła od termostatu ,może trzeba zmienić na nie ,wtedy powinien wygasić się kocioł jak termostat da sygnał, a pompa kotłowa będzie chodzić dalej ,dopiero jak spadnie temperatura na kotle poniżej temperatury załączania pompy to się pompa kotłowa wyłączy .

Poza tym zapytam co jest w tej chwili sygnałem do przejścia w tryb  postój i wygaszenia kotła ,osiągnięcie temperatury zadanej kotła? czy ten palnik pracuje w modulacji i żeby się wygasił musi przebić o ileś tam stopni temperaturę zadaną kotła ?

Te pompy na co też się wyłączają wraz z pompą kotłową od sygnału z termostatu?

Opublikowano

Obejrzyj ten filmik być może znajdziesz to cię interesuje.

Opublikowano

Dziękuję, oglądałem to wcześniej i nic nie rozumiem, jedno trzeba włączyć drugie wyłączyć. 

Dla mnie czarna magia. 

19 minut temu, 1mps napisał(a):

Obejrzyj ten filmik być może znajdziesz to cię interesuje.

2 godziny temu, Kordjano napisał(a):

Niestety nie znam funkcji tego sterownika .

Ale niech Pan przestudiuje instrukcję sterownika , powinny tam być takie funkcje jak wyłączenie pompy kotła od termostatu ,może trzeba zmienić na nie ,wtedy powinien wygasić się kocioł jak termostat da sygnał, a pompa kotłowa będzie chodzić dalej ,dopiero jak spadnie temperatura na kotle poniżej temperatury załączania pompy to się pompa kotłowa wyłączy .

Poza tym zapytam co jest w tej chwili sygnałem do przejścia w tryb  postój i wygaszenia kotła ,osiągnięcie temperatury zadanej kotła? czy ten palnik pracuje w modulacji i żeby się wygasił musi przebić o ileś tam stopni temperaturę zadaną kotła ?

Te pompy na co też się wyłączają wraz z pompą kotłową od sygnału z termostatu?