Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak wody, zapowietrzenie

mik90
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez mik90,

Rekomendowane odpowiedzi

Mam spory problem. Proszę o pomoc w rozwiązaniu.

W lipcu robiłem remont na piętrze domu jednorodzinnego, m.in. hydraulik prowadził nowe rury, dokładał grzejnik i chował rury od grzejnika w ścianę. Następnie napuścił wody i zostawił. Potem prace wykończeniowe M.in. szpachlowanie, malowanie itp. Na koniec powieszamy grzejniki, ale generalnie w rurach wody nie ma. Dopuszczamy wody i próbujemy odpowietrzyć, ale za każdym razem to samo: uchodzi powietrze i cisza-ani wody ani powietrza. Nawet jeśli w jakimś grzejniku pojawiła się woda przy odpowietrzeniu to za chwilę nic nie było. Umówiłem się z hydraulikiem i był przedwczoraj -podlaczyl się pod przelew ze zbiornika wyrównawczego i ta rura pchał wodę na instalacje. Odpowietrzanie poszło błyskawicznie, duży wyrzut powietrza a potem woda z każdego grzejnika bez problemu. Przeszedłem wszystkie grzejniki 3 razy i było ok. Dziś sprawdzam a w grzejnikach brak wody. Uchodzi trochę powietrza i cisza. Co ciekawe przed akcja dolewania wody przez rurę przelewu często było słychać w grzejnikach przelewanie się wody. Po tej akcji dziś tylko usłyszałem delikatne przelewanie i dlatego sprawdziłem grzejniki I lipa-brak wody. Wycieków w domu nie widać. Woda w grzejnikach na parterze jest. Dom jednorodzinny, piętrowy beż piwnicy. Układ otwarty, kocioł na ekogroszek jeszcze nie odpalony. 

Proszę o pomoc I sugestie czy to wyciek, czy inny problem. Co mogę zrobić? 

Co to za "hydraulik"żeby uzupełniać wodę do instalacji przez naczynie.Wode należy uzupełnić przez zawór spustowy/napełniający w kotle i to puścić wodę nie na full tylko mniejszym strumieniem do momentu aż przeleje się przez rurę przelewowa.Po czym odpowietrzyć grzejniki i znów uzupełnić wodę w układzie 

Edytowane przez Uzytkownik2

Przy pierwszym założeniu grzejników normalnie dopuszczał w instalacje CO zaworem delikatnie, ale woda przelewala się naczyniem a w grzejnikach ciągle był brak i ani nie szło powietrze ani woda. 

@Uzytkownik2

Z tymi zaworami, to chyba nie bardzo.
Napisał:

"Umówiłem się z hydraulikiem i był przedwczoraj -podlaczyl się pod przelew ze zbiornika wyrównawczego i ta rura pchał wodę na instalacje. Odpowietrzanie poszło błyskawicznie, duży wyrzut powietrza a potem woda z każdego grzejnika bez problemu. Przeszedłem wszystkie grzejniki 3 razy i było ok."

Z tego wynika, że zarówno zasilanie (ponieważ napełnił i leciała woda) jak i powrót (ponieważ woda była, a wygląda jakby się gdzieś cofnęła) są otwarte.

@mik90

"Przy pierwszym założeniu grzejników normalnie dopuszczał w instalacje CO zaworem delikatnie, ale woda przelewala się naczyniem a w grzejnikach ciągle był brak i ani nie szło powietrze ani woda."

Jeśli wcześniej napełniał czymś innym, niż przelew z naczynia (swoją droga pozdrów magika jak się spotkasz, bo to już wyższa szkoła magii) i woda nie szła na grzejniki, a przez przelew udało się na ileś tam czasu napełnić, to problem leży gdzieś na drodze "zawór do napełniania" -> "grzejniki".
Nie wiem, może coś jest zakręcone / źle zmontowane.
Teoretycznie to hydraulik i powinien złożyć dobrze, a przy tym wiedzieć o sprawdzeniu np. wszystkich zaworów, ale różnie to w życiu bywa i może źle trafiłeś.

Podrzuć w miarę możliwości jakieś zdjęcia instalacji.
Ja wiem mało, ale innym się przydadzą.

Edytowane przez Endriu1987

Pompę mam na powrocie i zasilaniu. Kocioł nie był jeszcze rozpalany. Załączę pompy żeby trochę pochodziły i potem znów spróbuję dolac i odpowietrzyć. Chyba że ktoś ma inne pomysły?

• 2 tygodnie później...
  • Rozwiązanie

Problem póki co udało się rozwiązać. Kilkukrotnie dopuszczanie wody i odpowietrzanie pomogło, choć nie zliczę ile razy ale myślę że to była wina dlugo ściągniętych grzejnikow I braku wody. Po odpaleniu kotła jeszcze raz musiałem taka akcje zrobić i jest ok. Mam nadzieję że problem nie wróci. 

Coś czuję, że jeszcze nie raz będziesz odpowietrzał. Nowa woda wytrąca sporo powietrza przez pewien czas podczas grzania, zanim zmieni się w wodę kotłową to troszkę minie i możesz mieć jeszcze problemy z zapowietrzaniem