Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problemy z Panasonic 9kW WC09H3E8 - prośba o weryfikację

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeśli możesz uzyskać taki duży przepływ  z PC do bufora to rury nie stanowią problemu.

Skoro delta na grzejnikach niska a w domu  zimno ( PC do bufora szybko naładuje i zmniejsza przepływ i moc) to problem z grzejnikami za słabo oddają ciepło. 

Ale paski to raczej nie przyczyna grzejników u mnie PC pracuje na 19Hz i żadnych pasków nie ma .

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Dziś mieliśmy 0 stopni na zewnątrz przez prawie całą noc i tak zachowywała się moja pompa
image.thumb.png.2ba82e631673a267796ed23a2cb4626f.pngDefrost o 7:34 został przeze mnie ręcznie wymuszony.

Tutaj jeszcze temperatury wody:

image.thumb.png.7fd21fbda04851cc6069436a1269c3d1.pngWidać, ze od 6:10 zaczął się już problem z utrzymaniem temperatury zadanej i częstotliwość sprężarki szła do 49Hz, a w skutek czego delta spadała i moc produkowana do około 3600W,  co nie mogło dać sensownego COPu.

Jednostka zewnętrzna wygladała tak:

image.thumb.jpeg.62575e0f3a471c49bbd8a7375917e4dc.jpeg
W service manualu znalazłem taki wykres
image.thumb.png.5045eee9c14499ed7faca368536c9743.png

Rozumiem to tak, że aby defrost się rozpoczął "Outdoor pipe temperature" musiało w moim przypadku wynosić -10.
image.thumb.png.0d0298832489eb60330e750dbf8b0147.pngTutaj widać, że Outdoor pipe temperature było -10 przez chwilę ale pewnie nie spełniło się wymaganie 3 minut. Dodatkowo sterownik raportuje coś takiego jak "Defrost temperature", który tutaj widać, że szedł do góry.
Dodam, że wczoraj wieczorem też parametry leciały w dół (COP około 1,8) ale wtedy przez chwilę utrzymało się -10 i defrost zrobił robotę po której COP wrócił w okolice 3.0.
Czy mógłby ktoś podesłać jak u niego kształtują się temperatury dla czujnika "Outdoor pipe temperature"? Czy jest możliwe zmierzenie temperatury miejsca, którą mierzy ten czujnik w celu zweryfikowania poprawności jego odczytów? Jakieś inne sugestie?

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Widzę że zaszroniła się Tobie równo bez pasków, czyli raczej ilość czynnika  jest ok. Jakiej aplikacji (programu) używasz  z takimi wykresami pracy?

U mnie przy temp zewn. ok. -1 / 0 stopni,przy stałej pracy temperatura orurowania zewnętrznego ok.-4 a zaczyna defrost przy -8/-9stopnia. Jeśli to w czymś Tobie kolego pomoże.

Pozdrawiam YARO

uuuuuuu.thumb.png.e94dcc21a8e914b50db6160bc49982a5.png

P.S

zastanawiam się dlaczego u Ciebie sprężarka tak "piłuje", przecież ja też parę metrów ogrzewam....

lllllllllllll.thumb.png.4c336c86885a286533484e86fd5ff583.png

Edytowane przez YaroXylen
dopisek
Opublikowano (edytowane)

Ustawiana delta w menu to histereza, a nie faktyczna delta wlot/wylot

Przepływ masowy o którym pisałem to przepływ czynnika, a nie wody 

Temperatura tego pajpa to temperatura za wymiennikiem, tzw ssanie gruba rura. 

Temperatura defrost, to temperatura za rozdzielaczem cieczy a przed wymiennikiem. Przy defroście wyznacza jego zakończenie. 

Wzrost tej temperatury i brak spadku temperatury pajpa może świadczyć o kilku rzeczach. 

Pokaż jak w tym czasie zachowuje się skraplacz, a dokładniej temperatury in/out czynnika względem in/out wody. 

Masz tam dane z przetwornika ciśnienia?

Czy przy uruchomieniu była robiona próba azotowa? 

I jeszcze bym chciał zobaczyć ile w tym czasie wynosiła temperatura końca sprężania, ten pajp za sprezarką. 

Edytowane przez Vlad24
Opublikowano

YaroXylen: Wykresy generuje w HomeAssistant, a ten wie co się dzieje na pompie bo mam wpięte HeishaMon (https://github.com/Egyras/HeishaMon) w miejsce Clouda.

Vlad24
Czy przy uruchomieniu była robiona próba azotowa? - wydaje mi się, ze nie. Wiem, że robili próżnie i chyba później tylko otwierali czynnik z jednostki zew na instalacje.

Masz tam dane z przetwornika ciśnienia? Wydaje mi się, ze o to pytasz:

image.thumb.png.63ddde4068141e1ff0327b6a61a22f59.png

Skraplacz jeśli dobrze mapuje parametry

image.png.d6e7a6e7f411fd05526800a7ee99264c.png

W przypadku temp końca sprężania to nie mam pojęcia, który odczyt podać. 

Czy możesz wskazać parametr z tego diagramu?

image.png.3ac5c78b55f9feb7dd2df55b1246c6cc.png

Opublikowano

Czynnik nie jest zaazotowany, ciśnienie odpowiada temperaturze. 

Dochlodzenie jest ok 2K, więc czynnika nie jest za dużo, ani za mało. 

Temperatura końca tłoczenia nie spada, więc sprężarka nie jest podlewana mokrymi parami, EEV działa właściwie, więc i czujniki na podstawie których działa są w porządku. 

Tak jak pisałem, masz zbyt dużą pompę ciepła jak na swoje potrzeby. A ta pompa ciepła która masz nie jest tak doskonała jak tego oczekujesz. Dla porównania midea która ostatnio można było kupić za grosze, ma znacznie bardziej doskonałą dystrybucję, lepiej dopracowany początek defrostu i w warunkach jak obecnie w okół zera, gdy może dochodzić do zjawiska częściowego topnienia szroni podczas pracy i powstawania lodu szkliste go po prostu mimo, że nie są spełnione wszystkie warunki do defrostu, robi defrost na podstawie godzin pracy sprężarki. Nie powiem Ci dokładnie czy to 2 czy 3h ale coś około tych wartości. Czyli robi to co ty robisz obecnie ręcznie. 

Co możesz zrobić? Spróbuj pracy z termostatem, odsun dalej od obudowy i wymiennika czujnik zewnętrznej, zaizoluj termiczne czujnik wymiennika zewn i defrostu. I nie bierz na poważnie te wskazania kopów, wystarczy przełamanie czujnika lub przepływomierza i ci wyliczy głupotę. Glikolu on ponoć w ogóle nie widzi, więc trochę dystansu do niego. 

Opublikowano

Zanim ta pompa została zamontowana to moje własne kalkulacje podpowiadały mi, ze 7kW powinna mi wystarczyć. Sam na poprzednim ogrzewaniu na ciepłomierzu nie widziałem nigdy większej mocy jak 6kW (w trakcie stanu ustalonego) ale też nie przeżyłem w tym domu jeszcze zimy -15 i niżej i miałem świadomość, że dobór PC nie jest tak trywialny co oczywiście nie zabrania instalatorom chodzenia na skróty i montażu na zapas.

Prawdą jest, że oczekiwałem od takiego urządzenia odrobinę więcej doskonałości niż obserwuję. Zdawałem sobie sprawę, że pracuje ono na bardziej złożonej zasadzie niż spalanie węgla i jakieś mądre głowy to ogarnęły, a ja nie musze rozumieć tego w 100%. Tym bardziej, ze to co opisujesz czyli dodatkowy warunek czasowy to dla programisty sterownika tej pompy nie wydaje się jakieś ogromne wyzwanie. Jak byśmy tych wszystkich ograniczeń nie zdefiniowali to na pewno ich znajomość w jakimś stopniu mnie uspokaja 🙂

COPy są dla mnie rzeczą, którą pierwszą widzę zanim zerknę na licznik energii. Ten z kolei kiedy PC nie jest pilnowana potrafi w obecnych warunkach nabić 60kWh na dobę vs ta sama temperatura zew ale odrobinę mniej wilgotny dzień i 25kWh. To w skali miesiąca robi już różnicę ale bezpośrednio wynika z ciągłej pracy przy poborze blisko 3kW. Nie mniej ten sezon zapowiada się lepiej i po zakończeniu listopada podrzucę tutaj jakieś statystyki i spróbuje zamknąć ten wątek.

Spróbuje też rad związanych z czujnikami, które podałeś. Przydałaby mi się jakaś podpowiedź co do lokalizacji czujników wymiennika i defrostu.

Praca z termostatem jest wdrożona i chyba ona robi tutaj największą różnicę względem poprzedniego sezonu.

Dzięki za analizę!

Opublikowano

Arturmietek ja mam ten sam problem i jak to rozwiazales

pasek.jpg