Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zrobiłem hybrydę, czyli szklarnię pokrytą folią i 2 lata temu zmieściłem się w koszcie 1000zł (szklarnia 4x6m), z elektrycznie otwieranymi oknami i dachem. Jak jesteś zainteresowany procesem tworzenia tego, to mam na swoim kanale YT film z tego (link).

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 25.04.2025 o 19:09, Fozgas napisał(a):

Miło, że ktoś tu zagląda.
Poletko było zorane jesienią. Nawożone wapnem (z dodatkami). Czekam na traktorzystę, ale jest ich już coraz mniej na wsiach, więc jeden ma pewnie długą listę kolejkową 🙂

I tak naszła mnie wczoraj myśl, by zainteresować się tymi maszynami. Odnalazłem dwie, które wydają się w sam raz. Pierwsza ma taką przewagę, że serwis byłby blisko. W drugiej zaś podoba mi się, iż jest wyposażona w boczne kółka. Kwestia szczegółów pewnie, więc szukam i oglądam różne filmiki z pracy tych maszyn.

Podaję te dwie, w kolejności:

https://www.eaoleomac.pl/p/oleo-mac-mh-175-rk-glebogryzarka-spalinowa_4000

https://www.hechtpolska.pl/pl/p/GLEBOGRYZARKA-SPALINOWA-HECHT-750/9816?gQT=1

Mam taką jak ta pierwsza  , dwa tysie dałem generalnie to skośnookie amatorskie sprzęty kierownica gnie się jak wędka bo oczywiście misi być z rurek cienkościennych , nie jest to takie jak bym chciał  ale do ogródka obleci 

Przy glebach gliniastych średnio sobie radzi .

w szklarni czy ogrodzonych ogródkach do samych rogów nie dojedziesz , jak posiejesz gorczyce na poplon i tak musisz przekopać bo inaczej na nożach się poowija .

Jeśli chodzi co lepiej trzyma ciepło poliwęglan czy folia to jeden pieron ,poliwęglan od 16 minimetrów dopiero zrobi różnice ,wielokomorowy .

Czym większa i wyższa szklarnia tym dłużej trzyma ciepło , z tych malutkich szybko ucieknie .

• Przydało się 1
Opublikowano

Na samym oczątku miałem taki zielony namiot foliowy 3x4m. Jak zobaczyłem że takie coś robi robotę, to oddałem foliaka teściom, a sobie kupiłem poliwęglan 6x4. Mimo wszystko poliwęglan jest znacznie cieplejszy niż zwykła folia i widać to nawet wczesną wiosną, gdy w środku jest ok.10*, a na zewnątrz szklarni leży na dachu warstwa szronu. Dwie lampy z regulacją mocy, czyli 6 palników po 650W jest aż nadto żeby od marca zabezpieczać rośliny przed mrozem. Na początku sezonu mam tylko duży stół z rozsadą i tam wystarczy 2x650W, dopiero jak rozkładam większe doniczki z sadzonkami, trzeba zwiększać moc na większa powierzchnię.

Opublikowano

Nie zgodzę się , mam tą szklarnie z poliwęglanu 3na 6 ,polwęglan nano 6mn wyłącz ogrzewanie a temperatura leci w oczach  . folę na tunel kupuje się grubą 10 sezonową jak dasz podwójnie i pompowaną to ten cienki tani litewski czy ukraiński poliwęglan się chowa , porządny polwęglan jest drogi .

Opublikowano

Ten nieporządny poliwęglan też jest drogi. Trwałość również powalająca nie jest.

Opublikowano
29 minut temu, Kordjano napisał(a):

Nie zgodzę się ,...

Masz prawo mieć swoje zdanie, lecz fizyka mówi inaczej. Warstwa tworzywa oddzielona pustką powietrzną zawsze będzie termicznie lepsza niż sama folia. Ja nie twierdzę że to jest izolacja fantastyczna, ale miałem dla porównania oba rozwiązania i stąd wysnuwam wnioski. Jak uszczelnię wszelkie szczeliny w drzwiach szklarni, to tempo wychładzania jest znacznie wolniejsze niż przy zwykłej folii. Kupiłem dodatkowo folię bąbelkową, żeby wydzielić w szklarni mniejszą przestrzeń na sadzonki i dodatkowo z zewnątrz położyć drugą warstwę ocieplenia. W tym sezonie pogoda była na tyle znośna że uznałem te zabiegi za bezsensowne, podstawa to uszczelnienie okienek i drzwi, wtedy ma to sens.

Opublikowano

Dawniej był droższy , tylko że jakoś była ,mam fronty zrobione na dużym tunelu foliowym z tego zrobione ,są już 20lat .

@carinus tylko tej pustki jest tyle co nic , jak masz podwójna pompowaną folie to pustki w tym balonie będzie z 25 cm .

Opublikowano

Pomimo wszystko do folii bym nie wrócił, biorąc pod uwagę ile razy przywaliłem czymś w ścianki szklarni i folia by tego nie wytrzymała. 

Opublikowano

Ja nie mówię że te szklarenki są beznadziejne są spoko , ale jak byś chciał faktycznie zaoszczędzić na grzaniu to poliwęglan 20 25 mm . A podwójna pompowana folia to raczej na duże obiekty do takich małych to szkoda zachodu .

Opublikowano
Godzinę temu, carinus napisał(a):

fizyka mówi inaczej. Warstwa tworzywa oddzielona pustką powietrzną zawsze będzie termicznie lepsza niż sama folia

Tylko co to za pustka powietrzna, jak między warstwami poliwęglanu hula wiatr. Aby ta pustka spełniała rolę izolacji termicznej, to poliwęglan musiałby być szczelny dookoła. A tak nie jest.

Opublikowano

Nie hula, trzeba zakleić taśmą paroprzepuszczalną i zamknąć profilem .

• Zgadzam się 2
Opublikowano
7 godzin temu, Kordjano napisał(a):

Mam taką jak ta pierwsza  , dwa tysie dałem generalnie to skośnookie amatorskie sprzęty kierownica gnie się jak wędka...

Pewnie masz rację (praktyka) i doświadczenie prowadzenia gospodarstwa o wiele większe, jak czytam. Dla mnie wystarczyłby amatorski sprzęt, nie dla profesjonalistów, bo już nim nie zdołam zostać, choćbym chciał.
Poszedłem sprawdzić poletko, więc będą to ze trzy pasma 30m x 10m (docelowo, jak wspomniałem wyżej). Traktor przyjeżdża przy okazji i korzystam, ale jeśli możesz polecić coś wytrzymalszego to chętnie poczytam. W ogóle lubię przeglądać takie opisy, bo są motywujące.

Nikt nic o inspektach, a myślałem swego czasu też o tym rozwiązaniu - gdy wymieniane były wszystkie okna i drzwi balkonowe. Może już inspekty wyszły z mody. Namioty stały się popularniejsze, ze względu na różnorodną ofertę i niższą cenę.

Opublikowano

Bardziej praktycznie od inspektu wychodzi szklarnia z, jak to mówią, growbox-em. Czyli regał z ociepleniem, ogrzewaniem i oświetleniem. A jak szklarnia jest w miarę szczelna, to to, co by rosło w inspekcie, urośnie jako przedplon w szklarni. Ja nawet w tym roku po bokach siałem rzodkiewkę, a środek zostawiłem dla pomidorów. I pomidory zostały wsadzone, a rzodkiewka rosła jeszcze tydzień.

Teraz dalej rośnie, ale już nie miedzy pomidorami. Tak jak sałata i fasolka szparagowa.

• Przydało się 1
Opublikowano

Nie doradzę Ci Kolego @Fozgas sam jestem amatorem 

Generalnie ta glebogryzałka zmieli ci bryły na próchnice  , ale zorać by wypadało wcześniej , ja jestem gdzieś tak po środku  co do zadowolenia z tego sprzętu .

• Przydało się 1
Opublikowano

@Fozgas Napisz proszę, co masz w planach uprawiać na tych grządkach. Samo przygotowanie gleby to jedno, później trzeba znacznie więcej wysiłku żeby to utrzymać w sensownej kondycji i tutaj mogę dać do przemyślenia pomysł z grządkami podwyższonymi. Zrobiłem dla żony takie grządki 6x1,5m i wysokość 40cm z betonowych przęseł na ogrodzenia. Łatwo się to uprawia bo nie wymaga takiej gimnastyki, szybciej nagrzewa.

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Już kiedyś próbowałem na większym kawałku i był za wielki rozmach. Ziemniaki i fasola niskopienna.
Chciałbym to jakoś „przećwiczyć” stopniowo tym razem.

Wtedy rozpocząłem od wysiania gorczycy w pierwszym roku i teraz powinienem chyba zrobić podobnie. Jako że nadal mam pszczoły (może jeszcze pamiętasz z innych wpisów na forum), to oprócz gorczycy są już przygotowane słoneczniki – rosną sobie na razie w rozsadnikach. Ten pierwszy kawałek (z trzech docelowych), chciałbym właśnie zagospodarować pożytkiem dla pszczół, by miały co zbierać do jesieni. Byłoby to więc jakimś wsparciem. Niewiele, ale w górskim terenie nie ma wielkich upraw, na przykład rzepaku.

Dwa kolejne poletka to: wspomniana fasola, groch, bób, ziemniaki, może też topinambur. Czytałem trochę o papryce. Generalnie wszystko, co można przechowywać dłuższy czas.

Resztę warzyw mam w donicach. Głównie takie, które się przygotowuje na bieżąco (sałata, ogórki, rzodkiewka, pomidory). Tam też są niewielkie ilości kabaczków, dyni…

Edytowane przez Fozgas
Opublikowano

Groch bób fasolka idealne na płodozmian dla pomidora ziemniaka ogórka .

• Przydało się 1