Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry,

Zmieniałem ogrzewanie z grzejnikowego na frezowane podłogowe. Rurki są zaciągnięte klejem. Wykonawca twierdzi, że można na to kłaść już podklad i panel. Mówi, że u wielu osób tak robili i nie ma problemu. W miejscu gdzie chciałem kupić panele powiedziano mi, że trzeba wylać na to minimum 2 cm samopoziomu.

Pytanie kto ma takie ogrzewanie z położonymi panelami bez wylewki i czy wystąpiły jakieś problemy?

Opublikowano

Na takim braku warstwy akumulującej ciepło. będziesz miał wyraźne różnice w nagrzewaniu się paneli. Panel nie jest tak dobrym przewodnikiem ciepłą jak np. glazura i będziesz wyraźnie czuł w którym miejscu idzie rurka wodna. Warstwa wylewki równomiernie to ciepło rozprowadzi pod panelem.

Opublikowano
8 godzin temu, kamilwwl napisał(a):

W miejscu gdzie chciałem kupić panele powiedziano mi, że trzeba wylać na to minimum 2 cm samopoziomu.

A pewnie "zapomnieli" ci powiedzieć, że trzeba specjalny podkład i odpowiednie panele.

Choć pewnie naprawdę to nie wiedzieli o tym, gdyż na pewno by takowe doradzili - są po prostu odpowiednio (sporo) droższe.

Opublikowano

Może jednak płytki? Latem chłodno w stopy, zimą grzeje doskonale.

Opublikowano

Będzie działać, połóż jakieś winylowe. To, że temperatura rozgrzanej podłogi będzie trochę nierówna, to szczegół. 

Jak będzie Ci to przeszkadzało, wtedy dolejesz samopoziomującej wylewki.

Opublikowano

Teraz to już musztarda po obiedzie. Trzeba wybrać tylko wykończenie położyć. Dodatkowa wylewka na pewno zaburzy poziomy w mieszkaniu. Trzeba by na nowo zrywać wszystko i robić od podstaw jak w książkach piszą. Kiedyś zmieniałem drewnianą podłogę w łazience nad piwnicą na wylewkę betonową zbrojoną. Dałem grubości tyle ile mogłem i zabrakło na izolację. Teraz zimą gdy idę przez piwnicę, to sufit, czyli ta podłoga w łazience promieniuje mi w główkę ciepłem jak dobra żarówka. Tyle dobrego że grzeje mi piwnice, inaczej pójdzie wszystko w grunt.

Opublikowano

To ociepl styropianem od dołu. Chyba, że piwnica już jest niska.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.04.2024 o 18:45, o6483256 napisał(a):
To ociepl styropianem od dołu. Chyba, że piwnica już jest niska.

Jaki jest cel grzania całego stropu?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

To co ma zrobić? Zrywać podłogę i robić wszędzie nowe wylewki?  Może 5-10cm próg sobie w tym miejscu zrobi?

Opublikowano

Spokojnie, nie drapać się, nie ma o co. Ja już kolejny rok zabieram się za podklejenie koca ratowniczego i warstwy twardego styroduru, ale... zawsze brakuje czasu na takie pierdoły. Na razie nie przeszkadza to ciśnienia nie mam. 

Nie wiemy tylko gdzie autor tematu ma położoną swoją instalację grzewczą, na gruncie, czy na piętrze.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@kamilwwl Niczym się nie przejmuj. Kładź panele na to co masz. Pamiętaj tylko o odpowiednim podkładzie pod panele. Z reguły te podkłady izolują cieplnie podłogę. Ty musisz kupić takie, które przepuszczają ciepło. Robiłem już w ten sposób podłogę. Na razie ma trzy lata i trzyma się bezproblemowo. Miało służyć tylko jako delikatne podgrzanie podłogi, bo była zimna jak diabli, a służy jako ogrzewanie główne. Kominek rozpalany tylko dla relaksu.