Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Da się przy tych klimatyzatorach spać? Czy w sypialni nie masz zamontowanych?

Opublikowano

Mam w sypialni i w salonie, tak zamontowałem do opcji chłodzenie. Mi nie przeszkadzała, ale nie wiem co by było jak za oknem -15. Mój zamysł był taki, że klima może grzać w okresach przejściowych i chłodzić w lato. Nawet przy moich 3,2 w instalacji PV to taka max autokonsumcja.

Opublikowano

Dlaczego?

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Dlaczego?

bo lubię podłogówkę, cichą i bezproblemową. Nie wyobrażam sobie aby mi coś wiało czy też było w jakikolwiek słyszalne. Aż tak nie chcę oszczędzać 😄 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

To dużego wyboru nie masz. Ja bym w samą pompę ciepła nie szedł. Najlepiej załóż najpierw gaz chyba że masz pieniądze to od razu pompę też. 

• Przydało się 2
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, cezario1 napisał(a):

To dużego wyboru nie masz. Ja bym w samą pompę ciepła nie szedł. Najlepiej załóż najpierw gaz chyba że masz pieniądze to od razu pompę też. 

To w takim razie zostaje przy gazie i składam wniosek o skrzyneczkę. Rozumiem, że w takim wypadku kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem na wodę (2 łazienki, pralnia, kuchnia). 

Wcześniej wspominałeś o piecyku dwufunkcyjnym w sytuacji gdyby dodatkowo wziął PC - wtedy bez zasobnika ale czy jeden piec gazowy dwufunkcyjny ogarnie 2 prysznice w tym samym czasie? Czy trzeba by było montować 2 osobne jednostki pieca gazowego?

W domu również będzie klasyczny kominek do celów rekreacyjnych.

Bardzo dziękuje za dyskusję

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
2 minuty temu, ArekG92 napisał(a):

Wcześniej ktoś wspominał o piecyku dwufunkcyjnym

Wybij sobie to z głowy - chcesz mieć spokój i niskie zużycie gazu bierz 1 funkcyjny.

• Przydało się 1
Opublikowano

Jak masz duże zużycie CWU to się bierze jednofunkcyjne. Nie wiem o co @sambor choć  z większym zużyciem gazu i o ile będzie większe.

Opublikowano

Jak ktoś miał kocioł z przepływowym grzaniem wody to wie jakie jest zużycie gazu podczas grzania CWU przepływowo.

Ponadto kotły grzejące przepływowo muszą mieć większe moce - poniżej 20kW praktycznie nie ma takich kotłów, lub są do 1-2 kranów.

Opublikowano

W aktualnym mieszkaniu mam dwufunkcyjny i przez dzieci + żonę mam praktycznie 2 x 1/2 wanny nalane wody. Ja w tym domu tylko oszczędzam.. Więc pewnie z pewnie zasobnik 200l musiałbym mieć ale to w sumie używa się tylko w nocy bo w ciągu dnia to standardowe mycie rąk itd - dzisiaj jest ten dyskomfort, że zanim ta woda doleci to już po robocie..

Opublikowano

Jak chcesz duży to może taki żeby pasował też do PC. @sambor lepiej Ci doradzi odnośnie kotłów gazowych.

Opublikowano

Zasobnik dobiera się pod kątem ilości użytkowników - ok 50l/1 osobę - czyli dla 4 - ok 200l i moc kotła 18-22kW.

Zasobnik do PC jest lepszy pod kątem grzania - ma lepszą izolację i większą wężownicę, ale jest droższy - często ponad 2x.

• Przydało się 1
Opublikowano

@sambor bardzo dziękuję. To może od razu aby zamknąć temat w komplecie podrzucisz informację na temat konkretnych modeli które warto wziąć pod uwagę?

Dom 143m2 użytkowe + pom gospodarcze (tutaj będzie piec itd.) + garaż (będzie podłogówka ale raczej nie używana, awaryjnie).

Czyli potrzebowałbym podpowiedzi:
- jaki piec gazowy? (najlepiej termet bo od lat u mnie się sprawdza)
- dodatkowa pompka będzie potrzebna?
- model/producent zasobnika? Najlepiej standardowy pod gaz ale ten lepszy pod PC też wezmę pod uwagę.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

dom.jpeg

Opublikowano

Tam mają być grzejniki czy podłogówka?

Jak grzejniki to kocioł sam wystarczy, przy podłogówce bywa różnie - zależnie od projektu i od wykonawcy instalacji , oczywiście od kotła też.

Termet jest dobry do prostych rzeczy.

Bojlery to temat rzeka, możesz coś wybrać np na tej stronie - najlepiej z nierdzewki i w klasie A, B ew C izolacji- klasa A najlepsza, B gorsza, a C - średniak rynkowy..

Stać cię to weź nierdzewkę, stać cię podwójnie to bierz nierdzewkę do PC z jak największą powierzchnią - 2,3 m2 lub więcej.