materski Opublikowano 15 Lutego 2024 #1 Opublikowano 15 Lutego 2024 Prosty schemat podłączenia, będzie to działać? Cytuj
stonefistt Opublikowano 16 Lutego 2024 #2 Opublikowano 16 Lutego 2024 A czemu nie podłączone cwu przez bufor ? Bo tak to w lato napalisz raz i masz z tydzień ciepłą wodę a tak to w lato musisz palić codziennie Cytuj
materski Opublikowano 16 Lutego 2024 Autor #3 Opublikowano 16 Lutego 2024 Też o tym myślałem właśnie by zrobić z bufora cwu, tylko wtedy kwestia wyjścia z bufora, zrobić to na jednym w sensie podłogowka i cwu czy wpiąć się w króciec niżej, chodzi o zasilanie Cytuj
stonefistt Opublikowano 16 Lutego 2024 #4 Opublikowano 16 Lutego 2024 Ja mam wpięte zasilanie (cwu + grzejniki) u samej góry bufora przez trójnik a powrót z cwu możliwie jak najwyżej 1/3 od góry (miałem na samym dole i strasznie mieszało wodę . A powrót z grzejników jak najniżej. Sprawdza się to rozwiązanie później ta rura co idzie na grzejniki rozdziela się na dwa obiegi grzejniki góra i dół. 1 1 1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 16 Lutego 2024 #5 Opublikowano 16 Lutego 2024 (edytowane) Ponieważ toczy się dyskusja o schemat połączenia kotła z buforem, więc wkleję poniższe schematy - może się komuś do czegoś przyda. Nie jestem ekspertem, ale na wypadek gdyś szukał pomysłu na schemat z połączeniem bufora, kotła, grzejników i boilera CWU w systemie grawitacyjnym to najprostsze będzie dołożenie bufora w systemie grawitacyjnym takie jakie zostało pokazane poniższym na filmie: według tego schematu kocioł, bufor, grzejniki i boiler CWU działają grawitacyjnie bez pompek. Wydaje mi się, że ideę podłączenie bufora do instalacji grawitacyjnej z powyższego filmu można zobrazować schematami: lub Jeśli mają być pompki to przykład schematu podobnego do tego na filmie (umożliwiającego jednoczesne zasilanie ciepłą wodą grzejników i bufora), ale z pompkami jest taki (ja bym w tym schemacie dał boiler CWU na grawitacji ewentualnie z obejściem grawitacyjnym pompki): ten jest z dyskusji: https://www.facebook.com/groups/399752071016723/posts/429854731339790/ W tym schemacie trzeba chyba uważać aby dobrze dobrać przepływy pompek. Inne schematy z pompkami, gdzie bufor jest sprzęgłem hydraulicznym: szerzej w dyskusji: kolejny schemat: z dyskusji: kolejny schemat: z dyskusji stąd: a na tych schematach są ciekawe bajpasy, które łączą bezpośrednio kocioł z grzejnikami (z pominięciem bufora): dyskusja pochodzi stąd: A tu jest kolejny: to z dyskusji pod linkiem: A tu jeszcze bajpas na zaworze różnicowym łączący bezpośrednio kocioł z grzejnikami (z pominięciem bufora): to jest schemat pochodzący stąd: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła/page885 Wydaje mi się, że powyższe schematy dobrze skonsultować z instalatorem. Polecam przeczytanie zalinkowanych dyskusji. Mam nadzieję, ze powyższe informacje się przydadzą. Na wszelki wypadek (aby coś nie zaginęło jako odnośnik) powyższe schematy załączam do poniższego posta: Edytowane 16 Lutego 2024 przez Matejko1 Cytuj
materski Opublikowano 16 Lutego 2024 Autor #6 Opublikowano 16 Lutego 2024 A takim układzie jest możliwość w okresie letnim grzania samego cwu grzałka? W sensie niezależnie od bufora Cytuj
Matejko1 Opublikowano 16 Lutego 2024 #7 Opublikowano 16 Lutego 2024 podejrzewam, że można pewnie zrobić ręczne zawory odcinające boiler CWU od reszty i grzać go samą grzałką. Możnaby dopytać też instalatora o dołożenie zaworów zwrotnych do boilera CWU. Cytuj
givampa Opublikowano 2 Marca 2024 #8 Opublikowano 2 Marca 2024 (edytowane) Przy okazji pytanie - czy zasobnik CWU musi być połączony zawsze za buforem? Aby kocioł mógł być 5 klasy musi być zainstalowany bufor. W okresie letnim, czy wiosennym kiedy będziemy grzali CWU kotłem teoretycznie nie musimy grzać bufora, bo i po co, ale według przepisów kocioł wtedy nie spełnia 5 klasy - brak połączenia z buforem (grzejemy tylko CWU). Czy to się zgadza? Powyższe schematy uwzględniają tą sytuację? Nawiasem mówiąc, jak to się ma do zasady, że priorytetem jest CWU. W tym wypadku musimy nagrzać bufor do CO, a dopiero później CWU. Edytowane 2 Marca 2024 przez givampa Cytuj
materski Opublikowano 2 Marca 2024 Autor #9 Opublikowano 2 Marca 2024 Ja zdecydowałem się na połączenie za buforem, latem gdy nie zawsze będzie czas na podpalenie na ciepłą wodę będą ogrzewał grzałka sam cwu Cytuj
Gruner Opublikowano 2 Marca 2024 #10 Opublikowano 2 Marca 2024 (edytowane) Grzalki powinno się zamontować i w zasobniku CWU i w buforze. Mamy wtedy niezależne dodatkowe źródła na wypadek choroby czy też zamontowania instalacji PV. Grzałki można załączać w dowolnym momencie latego też nie ma sensu ich umieszczać na schematch.Ten ostatni schemat ogarnia w zasadzie wszystko - pracę na grawitacji na dom albo na bufor grzanie kotłem jednocześnie bufora i CWU lub zamiennie - gdyby ktoś koniecznie chciał grzać CWU grawitacyjnie też da się to zrobić bypasem z zaworem zwrotnym. Ale wtedy na wyjściu z bojlera trzeba by dać jakies ograniczenie temperatury coby ludzi nie poparzyć. Edytowane 2 Marca 2024 przez Gruner 1 Cytuj
mankog Opublikowano 13 Marca 2024 #11 Opublikowano 13 Marca 2024 Szykuje mi sie zmiana starego kopciucha, zaczyna przeciekać i już czas na niego. Będę wstawiał bufor, i chciałbym go połączyć z bojlerem CWU. CWU mam z solarów. Latem wszystkim steruje sterownik od nich, zimą grzeję piecem, ale sterowanie też jest z poziomu solarów. Mam czujkę na rurze od pieca i jeśli osiąga daną temperaturą to załącza pompę i grzeje bojler. Jeśli połączyłbym bufor z bojlerem, to czy lepiej zostawić wszystko sterownikowi solarów, czy lepiej grzanie CWU prznieść na sterownik pieca? jeszcze nie wiem jakiego, ale np STALMARK ma w opcjach podgląd na CWU. Cytuj
Gruner Opublikowano 13 Marca 2024 #12 Opublikowano 13 Marca 2024 Jak jest bufor to on ma rządzić bojlerem o ile nie chcesz postawić bufora z wężownicą do CWU i całkiem olac bojler. Kocioł i jego sterownik maja ładować bufor i nie muszą nic więcej. Bufor za to ma obsługiwac CO i CWU i tam przyda się sterownik różnicowy albo jakis inny wynalazek dedykowany do obsługi bufora. Cytuj
mankog Opublikowano 13 Marca 2024 #13 Opublikowano 13 Marca 2024 Całkiem wywalać bojlera nie chcę, spięty z solarami, latem się dobrze grzeje. Bez bojlera musiałbym kupować inny bufor, z wężownicami lub coś jeszcze innego. Wiem że kocioł - bufor to jeden obieg a bufor - grzejniki i bufor - CWU to kolejne, ale jeśli jeden sterownik może połączyć to wszystko to nie będę bawił sie w oddzielne sterowanie piecem a oddzielne sterowanie grzejnikami. Do tego nie da rady pewnie podłączyć solarów i one będą żyły własnym życiem. Pozostaje kwestia bojler - bufor. Czy steruje tym sterownik solarów, czy drugi sterownik który ma pod sobą całą resztę? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi