Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie na jakim biegu ustawic pompe. Posiadam w ca艂ym domu pod艂og贸wk臋 rozdzielon膮 na dwa rozdzielacze z pompami. Na parterze mam ustawiona sta艂膮 roznice ci艣nie艅 na 1 biegu natomiast na pi臋trze mam sta艂a r贸偶nice ci艣nie艅 na 3 biegu mimo to mam na pi臋trze ch艂odniej jak na dole? Na pi臋trze jak ustawie np 1 bieg to na rotametrach przeplyw spada praktycznie do 0 teraz na 3-biegu mam jakie艣 1,5

Piec to junkers z wbudowana pomp膮 kt贸re jest ustawiona bodaj偶e na 2 biegu聽

Edytowane przez Adiid89
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Uzytkownik2 napisa艂(a):

Jak skonstruowana jest instalacja?Jest sprz臋g艂o hydrauliczne?Przy rozdzielaczach same pompy?

Tak posiadam sprz臋g艂o womix聽przy nim s膮 pompy

20231221_162901.jpg

20231221_162810.jpg

20231221_162803.jpg

20231221_162712.jpg

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Pompa to Wilo Para

A przep艂ywy na pi臋trze tak ko艂o 2

Na parterze skr臋ci艂em na 1聽

Nie wiem w艂a艣nie czy jak skr臋c臋 na parterze przeplyw wtedy na pi臋trze automatycznie mo偶e si臋 zwi臋kszy膰 temperatura nie wiem jak to dzia艂a jestem laikiem 馃槃

Edytowane przez Adiid89
Opublikowano (edytowane)

Przy przep艂ywach 2l/min powinna by膰 sauna.

Czy kto艣 liczy艂 t膮 pod艂og贸wk臋?

Jakie masz na pi臋trze聽 rozstawy rur i jakie pokrycie pod艂ogi.

Dodatkowo daj pomp臋 w kotle na max.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

W kotle mam na 2 ustawion膮 czyli podkr臋ci膰 j膮 na 3.

Nie wiem nie mam poj臋cia czy to by艂o liczone czy nie jako tako projektu te偶 nie mog臋 znale藕膰 czy jakikolwiek by艂 na pi臋trze mam panele i podk艂ad na pod艂og贸wk臋 specjalny niby聽

Opublikowano (edytowane)

Dobrze by by艂o dokona膰 regulacji hydraulicznej instalacji polegaj膮cej na ustawieniu takich przep艂yw贸w na rotametrach przy danej temp.zasilania aby uzyska膰 po偶膮dany komfort cieplny w poszczeg贸lnych pomieszczeniach i dopiero wtedy ustawi膰 na tych twoich Wilo najmniejszy bieg zapewniaj膮cy sumaryczny przeplyw na ka偶dym z obiegow

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

No i tak mam rotametry na full na pi臋trze sterownik w sypialni mam ustawione te 21 do kt贸rego dobija i wy艂膮cza piec a np w pokoju dziecka maks jest w stanie osiagn膮膰 te 19

Czy mo偶e trzeba pomy艣le膰 o tych termostatach w ka偶dym pokoju a nie tylko w jednym聽

Opublikowano

Czy termostat przesunac w najchlodniejsze pomieszenie i potym dosterowac przeplywy drugich pomieszeni.

Opublikowano

Aha czyli zmniejsz臋 przeplyw w sypialni (tam gdzie sterownik) wtedy temperature b臋dzie dalej dobija膰 do tych 21 jak ustawione聽 a w innych pokojach przeplyw sie "zwi臋kszy" nie wiem czy dobrze rozumuje聽

Aaa no w sumie nie wpad艂em na to 偶eby da膰 ten sterownik w najch艂odniejsze a p贸藕niej w poszczeg贸lnych pomieszczeniach zmniejsza膰 poprzez skr臋cenie rotametr贸w馃う To jest genialne 馃槄

A np jakbym chcia艂 zamontowa膰 takie sterowniki do kilku pomieszcze艅 to jest szansa? Bior膮 pod uwag臋 偶e nie mam do skrzynek doprowadzonych 偶adnych kabli wi臋c musia艂oby si臋 wszystko odbywa膰 bezprzewodowo聽

Opublikowano

W kilku pomieszczeniach nie ma sensu dawa膰 czujnik贸w, powinien by膰 w najzimniejszym pomieszczeniu.

Skr臋caj膮c( obni偶aj膮c) przep艂ywy zmniejszasz moc grzania w danym pokoju, wi臋c b臋dzie si臋 on d艂u偶ej nagrzewa艂.

• Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

Zmniejszaniem przeplywu w sypalni wlasnie zrobisz 'umialo'z nia to najchlodniejsze pomieszenie dla sterowanie termostatom.

1 godzin臋 temu, Adiid89 napisa艂(a):

To jest genialne

To nie genialne,tak ma byc 馃檪

• Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

A tak dla jasno艣ci dom 140m2 i mam zu偶ycie za ten miesi膮c 210m3 gazu ustawiona temperatura 21掳C wsz臋dzie podlog贸wka woda na 45掳C czy to duzo czy normalne w miare zu偶ycie?

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.