Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako świeżo upieczony właściciel Zubadana 8 serdecznie witam i pozdrawiam doświadczonych kolegów (i koleżanki).

Pompa chodzi od dwóch dni, a ponieważ nie mam modułu wifi, spędzam ten czas w kotłowni i gapię się w ten mały monitorek...

Zanim żona wyrzuci mnie z domu próbuję się zorientować w logice automatyki tej pompy 🙂

Dzięki info na tym forum wiele już się dowiedziałem, za co bardzo dziekuję.

Nurtuje mnie natomiast pytanie, dlaczego przy takich parametrach jak poniżej, jednostka zewnętrzna w ogóle pracuje?

- tryb pracy - krzywa grzewcza

- temperatura zadana (z krzywej) - 25

- TH2 (temp. czynnika) - 27

- THW1 (temp. zasilania) - 29

- THW2 (temp. powrotu) - 26

Na moją, prostą logikę, skoro temp. powrotu jest wyższa niż zadana, to jednostka zewnętrzna w ogóle nie powinna chodzić, bo po co? Rozumiem pompę obiegową, żeby wyrównać temperatury zasialnia i powrotu, ale po co sprężarka?

No i jak to możliwe że temp. zasilania jest wyższa niż czynnika? Czyżby jeszcze grzałka po drodze po wymienniku?

Po przestawieniu się z pieca gazowego, w ogóle mam wrażenie, że pompa chodzi w zasadzie cały czas (niemal). Czy to tak właśnie działa, nawet jesli na dworze jest dość ciepło, jak dzisiaj (14  stopni).

Poproszę o poradę, bo możliwe, ze w ogóle nic nie rozumiem z tego...

Dzięki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.02.2025 o 20:33, Jan01 napisał(a):

Panowie, mam prośbę o poradę dotyczącą ustawień podłogówki.

Mam taki zestaw: SUZ-SWM80VA2 + EHSD-VM6D. Do tego jest zbiornik CWU 170 l i bufor 60 l.

Pompa działa w trybie autoadaptacji dla obydwu obiegów; są dwa sterowniki bezprzewodowe, jeden na parterze, drugi na piętrze.

Pompa nie może działać w trybie autoadaptacji na obu obiegach.

Utaw autoadaptację na obiegu bezpośrednim tam gdzie jest największe zapotrzebowanie a drugo obieg na krzywej.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, posiadam zestaw: EHST20D-YM9D + SUZ-SWM60VA. Ogrzewanie podłogowe uruchomione przez dewelopera na etapie budowy, wszystko działa jak należy. Potem sprawy się pokomplikowały i pierwszego uruchomienia CWU nigdy nie wykonano. Sprawdzałem obwód hydrauliczny i wszystko wydaje się w porządku. Otwarcie odpowiednich zaworów w obwodzie CWU powoduje, że woda "ciepła" (przelatuje przez obwód, ale grzanie nie jest włączone) leci z kranu. Czy do uruchomienia CWU trzeba jakichś większych ceregieli niż włączenie programu na pompie ciepła? Rozumiem, że warto zacząć pewnie od Legionelli? Czy może jest dedykowany program na pierwsze włączenie CWU?