Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja dla 170m2 podłogówki

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jestem w trakcie budowy domu 

-porterówka 170m2 zabudowy

-standardowo: 3 szyb. okna, 15 cm styro podłoga, 25 strop, 20 ściany

-rekuperacja

-100% ogrzewania podłogowego. 2 rozdzielacze 8 i 9 pętli

-termostaty w pokojach (nie wiem jeszcze czy będzie potrzeba podłączania)

-w domu 4 osoby

-piec kondensacyjny, jednofunkcyjny z zasobnikiem

Przymierzam się do pieca Buderusa

1. Zastanawiam się czy wystarczy 14KW? W razie zimy stulecia będzie kominek którym mogę wspomóc piec.

2. GB072 czy GB172? Warto dopłacić to 172?

3. Nie  przewiduje grzejników nawet w łazienkach. Dawać mieszacz czy sam piec powinien dać radę?

Edytowane przez Franek23
Opublikowano

Na cele grzewcze będziesz potrzebował 5-7kW mocy. Przy całości podłogówki nie potrzebujesz mieszacza. Jeśli pompa kotłowa będzie miała wystarczającą wydajność aby przepompować wymaganą ilość wody wynikającą z długości, ilości pętli grzewczych to nic więcej nie potrzebujesz. Osobiście uważam że przy 17 pętlach warto wykonać układ ze sprzęgłem hydraulicznym z dodatkową pompą obiegową i do każdego rozdzielacza osobna niezależna rura zasilania i powrotu

Opublikowano

Jak podłogówka jest już policzona tj - przepływy, długości , temp zasilania, to można określić jaki ma być wydatek pompy w kotle i dopiero wtedy szukać kotła, tak aby kocioł sam pociągnął tą instalację.

Innym rozwiązaniem jest zabawa w sprzęgła, dod pompy, dod sterowania i nerwy wykonawcy, często bez hydraulicznego wykształcenia i często długie wizyty na tym lub podobnym forum z tekstami 

"Nie działa", "Dużo spala ", "Zimno w pokojach" i innych podobnych problemów.

Opublikowano

Dokładnie najważniejsze są przepływy . Myślę że spokojnie na tym kotle możesz grzać, tylko przy niskim parametrach wychodzi Pmin 3,3kW 0.32m3/h co odpowiada 7,7m3 na dobe to duzo. Przy okresach przesciiwych to moze byc za duza moc. Poszukałbym kotla z mocą Pmin 1,9kW. Ja wolę aby kocial chodził cały czas na grzywej grzewczej z czujnikuem zew.

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano
13 godzin temu, sambor napisał(a):

Jak podłogówka jest już policzona tj - przepływy, długości , temp zasilania, to można określić jaki ma być wydatek pompy w kotle i dopiero wtedy szukać kotła, tak aby kocioł sam pociągnął tą instalację.

Innym rozwiązaniem jest zabawa w sprzęgła, dod pompy, dod sterowania i nerwy wykonawcy, często bez hydraulicznego wykształcenia i często długie wizyty na tym lub podobnym forum z tekstami 

"Nie działa", "Dużo spala ", "Zimno w pokojach" i innych podobnych problemów.

Jako że podłogowke chcę robić sam mam na to projekt wykonawczy żeby nie robić "na pałę"

Będzie 1260mb pert 16mm

Najdłuższa pętla 83.5 m

Temp zas 36 powrót 28.4

Moc obliczona 8.1 kW

Przepływ 936 kg/h

Coś jeszcze jest istotne w dobrze pieca?

12 godzin temu, Raidenx8607 napisał(a):

Dokładnie najważniejsze są przepływy . Myślę że spokojnie na tym kotle możesz grzać, tylko przy niskim parametrach wychodzi Pmin 3,3kW 0.32m3/h co odpowiada 7,7m3 na dobe to duzo. Przy okresach przesciiwych to moze byc za duza moc. Poszukałbym kotla z mocą Pmin 1,9kW. Ja wolę aby kocial chodził cały czas na grzywej grzewczej z czujnikuem zew.

Nie mogę znaleźć minimalnej mocy GB172. Jestem skłonny zapłacić więcej za piec który ma niższą moc min. szczególnie jeżeli zdecyduję się na dołożenie siłowników. A przynajmniej w salonie gdzie będzie kominek taki siłownik chciałbym mieć.

Opublikowano
50 minut temu, Franek23 napisał(a):

Coś jeszcze jest istotne w dobrze pieca?

Wymagane przez instalację ciśnienie dyspozycyjne przy podanym przepływie.

Jak jest instalacja policzona to siłowniki w niej nie są potrzebne

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Franek23 napisał(a):

Jestem skłonny zapłacić więcej za piec który ma niższą moc min.

W zależności od temperatury jaką chcecie w domu, w okolicach 8-12st. C będziesz pewnie chciał grzać, ale dom będzie potrzebował tak ze 2-2,8kW, wiec rada, żeby mieć piec modulujący do 1.9kW jak najbardziej słuszna. A druga sprawa, jak wydajna pompa jest w tym piecu, żeby dać na rotametry chociaż z 1,5l/min na każdej pętli.

Miałem piec gazowy Immegrass Victrix Zeus Superior 26kW i jego pompa przy podobnej długości podłogówki (150m2 ogrzewania) była w stanie to uciągnąć przez 6 lat. Pewnie przepływy mogły być nawet wyższe, ale był zbyt wąski pex założony zasilający 2 rozdzielacze, więc max przepływy ok 1.3L, a najdłuższa pętla ok 1L. Dało się przy tym bytować, ale w okresach przejściowych piec dawał 4,7 kW minimum i gazu szło dużo, albo się wyłączał, żeby zaraz znowu włączyć. 

Edytowane przez esselite
Opublikowano
W dniu 16.11.2023 o 15:16, Franek23 napisał(a):

Przymierzam się do pieca Buderusa

1. Zastanawiam się czy wystarczy 14KW? W razie zimy stulecia będzie kominek którym mogę wspomóc piec.

2. GB072 czy GB172? Warto dopłacić to 172?

3. Nie  przewiduje grzejników nawet w łazienkach. Dawać mieszacz czy sam piec powinien dać radę?

Wystarczy

Weź Junkers ZSB 14-5C.

Grzejniki tylko elektryczne

W zależności jak wykonana instalacja, jakie długości pętli, jakie zasilanie rozdzielaczy - może nie wystarczyć pompa w kotle. Ale do niego łatwo dołożysz sprzęgło + zew. pompa obiegowa.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, teres napisał(a):

może nie wystarczyć pompa w kotle. Ale do niego łatwo dołożysz sprzęgło + zew. pompa obiegowa.

Nie zajmuje sie kotlami gazowymi.

Z czystej ciekawosci zapytam: czy mozna “pominac”  (nie zakladac sptzegla) i pompe dolozyc szeregowo w instalacji razem z ta w kotle?

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
9 godzin temu, sambor napisał(a):

Póki co doprowadzam przewody do rozdzielaczy. Na pewno w pierwszej kolejności zobaczę jak to będzie chodziło bez siłowników. Zobaczę jak często będę palił w kominku i jak bardzo będzie się przegrzewać części dzienna Możliwe że założę siłowniki tylko na pętlach w salonie. 

10 godzin temu, sambor napisał(a):

6,6 kPa

Opublikowano (edytowane)

Jak będą dobrze ( prawidłowo ) dobrane rury zasilające rozdzielacze, to większość kotłów na rynku to pociągnie samodzielnie.

Edytowane przez sambor
Opublikowano
32 minuty temu, sambor napisał(a):

Jak będą dobrze ( prawidłowo ) dobrane rury zasilające rozdzielacze, to większość kotłów na rynku to pociągnie samodzielnie.

W projekcie mam wyjście 32 trójnik i podejścia do rozdzielaczy 20 w pex. Myślałem żeby całość dać 32. Mogę tym pogorszyć zamiast poprawić sytuację?

4 godziny temu, sambor napisał(a):

Jest na forum, nawet w tym dziale,  temat o mocach minimalnych kotłów, wraz podanymi modelami i ich mocami - szukać wybierać.

Nie mogę znaleźć tego tematu. Naprowadzi ktoś?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Nie wiem jaką masz koncepcję, ale ja dawałbym osobne rury do każdego z rozdzielaczy, rura PEX25 powinna wystarczyć.

Jak dasz całość  PEX32 przez trójniki , to też powinno być OK.

Opublikowano
2 godziny temu, PioBin napisał(a):

Z czystej ciekawosci zapytam: czy mozna “pominac”  (nie zakladac sptzegla) i pompe dolozyc szeregowo w instalacji razem z ta w kotle?

Niepolecane rozwiązanie ze względu na możliwe zakłócanie się pomp wzajemnie.

51 minut temu, Franek23 napisał(a):

W projekcie mam wyjście 32 trójnik i podejścia do rozdzielaczy 20 w pex. Myślałem żeby całość dać 32. Mogę tym pogorszyć zamiast poprawić sytuację?

Tragedia. Daj od razu 32 jakbyś kiedyś zmieniał na pompę ciepła będzie jak znalazł.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.11.2023 o 21:51, teres napisał(a):

Niepolecane rozwiązanie ze względu na możliwe zakłócanie się pomp wzajemnie.

Tragedia. Daj od razu 32 jakbyś kiedyś zmieniał na pompę ciepła będzie jak znalazł.

Ale może być wyjście z pieca 32- trójnik na ścianie i dalej 32 do obu rozdzielaczy? Jeden rozdzielacz mam w kotłowni obok pieca a drugi na końcu domu ok 13-14m od pieca, jeżeli to ma znaczenie.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
2 godziny temu, Franek23 napisał(a):

Ale może być wyjście z pieca 32- trójnik na ścianie i dalej 32 do obu rozdzielaczy? Jeden rozdzielacz mam w kotłowni obok pieca a drugi na końcu domu ok 13-14m od pieca, jeżeli to ma znaczenie.

Ja w takiej sytuacji wypuszczam ze ściany osobno dół i osobno górę, czyli w sumie mam 4 gwinty w ścianie i łączę to później do kotła / pompy ciepła. Nie dawaj trójnika w ścianie, bo już się niepotrzebnie ograniczysz na przyszłość.

Później sobie to połączyć złączkami z gwintem i pex 32 do kotła. Zawsze będziesz mógł łatwo przerobić w przyszłości.

• Przydało się 1
Opublikowano

Pisałem o takim podłączeniu w #2 dodałbym mały kolektor rozdzielający rozdzielacze. W takim połączeniu można pomiędzy kotłem a rozdzielaczem zamontować sprzęgło gdyby była potrzeba. 

image.png

• Przydało się 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Temat wyboru pieca u mnie ciągle aktualny. Jeden z instalatorów z którymi rozmawiałem uważa że zawszę powinien być mieszacz zamontowany bo jak będzie szło tylko zasilanie z pieca niską temperaturą to szybko zasyfia się woda w instalacji. Jest coś w tym prawdy?

Opublikowano

Założyłem u siebie buderusa 072 14 kw i troche jestem "rozczarowany" sterownikiem i "logiką  działania " Jest taki temat na forum i to 15 stron ) dziś szukałbym coś z pełna kontrolą bez dodatkowych modułów.

• Przydało się 1
Opublikowano

A jak to jest z mocą minimalną.

No Junkers ZSB 14-5C

dla temp 40/30 st. C 2,3-15,2 kW

dla temp 80/60 st. C 2-14 kW

Czyli przy podłogowce patrzę na 2,3 kW ? To chyba jest dość nisko? 

Nadal nie znalazłem tematu z porównaniem kotłów gdyby ktoś chciał mi napisać żebym sobie tam zobaczył 😉